donderdag 15 juni 2017

Rijst!




Mihoen, Pilav, Lontong, rijstflapjes en rijstpasta



Mihoen

Met coquilles en stoofuitjes


Als ik kleine uitjes of verse zilveruitjes kan kopen, dan maak ik altijd gestoofde ui (naast inmaken; een dezer dagen ga ik die geroosterde Italiaanse ingemaakte uitjes maken; zoek op pickled onion italian)

Boter en olijfolie, knof...
De uitjes erin wentelen
Kippenbouillon en een visbouillonblokje van de betere soort (CalNort)...
Stoof lang en langzaam...
(Bij forel in Muscadet stoofde ik ze in die wijn en dat is ook heerlijk)
(Otto Kleynejan zit nu zenuwachtig in zijn eigen boek te bladeren...)

Kook de mihoen

De saus op smaak
Wat Marsala (zo droog mogelijke; die vind je behalve in Italië enkel in Engeland)...
Bind met aardappelmeel

Bak de coquilles in ghee

Mihoen door de saus




Pilav

Met ei en paddo's


Kook rijst...

Kook eieren...

Pel en houd warm

Olijfolie, ui, knof, gebroken gedroogd pepertje...

Paddostelen...

Deel apart houden

Wat witte wijn...

Paddohoeden...

Green za'atar en Oxo of zo...

Met het apart gehouden deel de rijst opbakken

Met de eieren serveren...




Lontong

Met paprika en ei

Bali telor


Lontong koken (dat duurt een uur)...

Eieren hard koken (dat duurt geen uur)...

Pindaolie, paprika, uit de pan

Pindaolie, gemberwortel en laos...
Ui, knof, rawit...
(Maak nogal veel van dit mengsel)
Kruidnagel, nootmuskaat, gekneusd komijnzaad, versgemalen korianderzaad, Daoen salam (verkruimeld), Daoen djeroek poeroet...
Rijstwijn (Hua tiao), ketjap kental, wat ketjap asin...
(Maak veel saus!)

Halve eieren en paprika erin marineren

Serveer met grote brokken lontong




Rijstflapjes

Met asperges, shiitake, bosui, Guanciale en Parmezaan

Die driehoekige dunne rijstflapjes bij de betere toko
Het hoort met spaghetti maar er kwam een dieet eten


Maak aspergefond van de komtjes en de schillen

Guanciale heel heel langzaam in ietsje olijfolie uitbakken
Sjalot, knof, shiitake, bosui...
Wat witte wijn, fors zwarte peper, oregano, Oxo of zo (Marmite...)

Kook de rijstflapjes

Kook de asperges in de fond

Rijstflapjes afgieten, terug in de pan, weer fors zwarte peper, redelijk wat eigeel erdoor (we maken een soort carbonara)

Alles bij mekaar serveren

Parmezaan erover raspen




Rijstpasta

Met ei en oventomaat

Masala undey
India

Dat Alweer ei is toeval hoor!


Pindaolie, eieren bakken, uit de pan

Ui, knof, gemberwortel, groene rawit, wat kaneel, kardamom, koenjit...
Wat zwarte rijstazijn...

Maak ondertussen oventomaten

Kook Vietnamese rijstpasta

Daoen salam (verbrokkeld), goela djawa...

Op smaak met Light soy

Eieren erin (zie foto)

Enzovoorts





Wow!!!

Knack gaat wat over dit blog schrijven!!!

Ik hou u op de hoogte!!