maandag 15 mei 2017

Pasta!




Roerbakmie

Met gedroogde tofu en Po ku paddestoelen


Week de mie
Kook de mie
Giet af en werk er wat sesamolie door

Giet een blik Po ku af (een soort shiitake) en snij de stelen van de hoeden
Snij de hoeden in twee tot vier delen

Snij de tofu in blokjes
Deze "gedroogde" tofu is flink gemarineerd (Vijf kruidenpoeder, rijstwijn, soy) en wat gedroogd; het is geen echte gedroogde tofu (Koya dofu, zie hier; alle links hier in een nieuw venster) maar iets wat in de handel bekend staat als Dried bean curd (zie hier); ik vertelde dat laatst al eens

Wok, pindaolie, ui, knof, lombok...
Po ku...
Tofu...
Mie...

Breng op smaak met ketjap of soy




Poolse vermicelli

Met speklappen en wortel

Die Poolse vermicelli is grof en kort, maar prima spul om in een saus te laten garen
Je gebruikt het dus net zoals die Turkse vogeltong en al die andere Italiaanse, Griekse en Israelische rijstvormige pasta's


Pinda-olie, speklappen bruinen, uit de pan
Als wat afgekoeld: in blokjes

Pinda-olie, wortel...
Ui, knof, lombok, gemberwortel...
Spekblokjes...

Wat Chu hou saus erbij (blik, toko; bewaart maanden in een pot in de koeling), wat rijstwijn (gebruik gele, en dan liever Hua tiao dan Shaohsing)...
Proef

De pasta -dus- in de saus koken, waar eventueel wat kippenbouillon bij gaat

 


Chinese mie

Met koolvis en tauge

Ik bedoel nu mie die niet voor opbakken is
Gebruik dunne ronde


Kook de mie en giet af

Pinda-olie, ui, knof, lombok...
Groene curry-pasta (ik maakte die zelf; zie onder)...
Rijstwijn (nu witte; Kwangtung Mijiu) en wat kippenbouillon...

Bak stukken koolvis in ghee en haal uit de pan

Taugé door de uientroep, even later de pasta en leg er dan de vis op, deksel, vis warm

Groene currypasta dat is groene peper, sjalot, sereh, gemberwortel, knof, Thaise trasi (shrimp paste), koriander- en komijnzaad, daoen djeroek poeroet, ietsje goela djawa, fish sauce, iets koenjit




Tagiatelle

Met artisjok en bokjes gekookte ham


Boter, sjalot, knof, zwarte peper...

Scheut Noilly Prat, Crème fraiche...
Maak iets dun met runderbouillon
Proef op p/z, en er kan wat nootmuskaat bij

Lek een blik artisjokharten en snijd in tweeën of in vieren
Laat goed uitlekken; leg de stukken dus met de binnenkant naar beneden in het vergiet

Kook de tagliatelle

Warm de artisjokken in de saus (die dan weer moet dikken)




Spaghetti

Met wilde ganzeneieren en paprika

Spaghetti aglio olio peperoncino

Olijfolie, ui...
Paprika...
Stukjes zwarte olijf van een droge soort...
Proef op p/z

Kook de pasta en giet af
Wat goede olijfolie erdoor

Flink olijfolie, flink schijfjes knof, flink gebroken peperoncini...
Lang laten staan op laag vuur

Bak omeletten van de ganzeneieren

De spaghetti in de olie opwarmen