woensdag 31 mei 2017

Het lekkerste met (3)



Brood drogen
Voor broodkruimels
Voor Semmelklöße bv.
Hoe, dat moet je ff weten
Grove stukken, en elke dag grof breken
Net zolang tot je grof kruim hebt
Duurt lang



Het lekkerste met witte vis


Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)

Zie daar wat de argumenten van "lekkerste" zijn, en waarom niet alle bereidingswijzen worden meegenomen



De lekkerste witte vis, gestoofd


Vis met tomatensaus en mais

Gebruik liever geen platvis, gebruik diepvries koolvis of zo
Laat goed ontdooien in een vergiet!

Een ovenschaal invetten.
Goed drooggedepte vis erin leggen op het vel, als er een vel is tenminste.
Witte peper erover en flinterdunne plakjes limoen erop.

Tomatensaus erover waardoor eventueel ietsje kaas (ik gebruik die groene Zwitserse strooikaas, maar het moet net niet naar kaas smaken) en flink heel goed uitgelekte mais, gemengd met tomatenpuree.
Essentieel is dat het spul wat de oven in gaat zo droog mogelijk is want anders krijg je prut.

In een hete oven zetten tot de saus kookt.



Cranberry ijs draaien


De lekkerste witte vis, gekookt


Vissoep uit Sylt

Maak mooie visblouillon van witte vis.

Bak in een grote sauspan stukjes witte vis in olie, en haal ze uit de pan.

Kook mosselen en haal ze uit.

Bak in boter sjalot, ietsje knof, de gekookte mosselen en rauwe gepelde garnalen kort aan.
Haal uit de pan.
Voeg redelijk wat tomatenpuree toe en laat die even aanbakken (verspreid over de bodem van de pan).

Maak licht zoetzuur met suiker en azijn.

Giet er warme visbouillon bij en een scheut rode port, en laat kort doorkoken.

Proef op peper en zout en warm er alle vis in op.


Scandinavische vissoep met spekjes en Waterzooi strijden nu op de achtergrond om de tweede plek!




Uitgehaalde en in plakken gesneden en gepaneerde en gefrituurde courget
Heerlijk!



De lekkerste witte vis, gebakken


Vissticks met gember

Daar kan ik kort over zijn

Bak de vissticks in olie waarin je eerst wat ui, knof en gemberwortel hebt gebakken

Of bak ze en stoof ze na met een scheutje gembersiroop

Of met wat bakgember erbij, of met gesnipperde stemgember

Of bak ze, rasp er wat gember over, draai, rasp etc.



Eendenhaasjes
("haasjes")
Dat zijn die dingen die half los hangen aan een kippenfilet
En zowat helemaal los bij eend
Super kort bakken
AH


De lekkerste witte vis, gestoomd


Neem een grote kookpan en beleg de wanden ervan met gedroogd bamboeblad
Giet water erbij tot ze onder staan
Na een paar uur zijn de bladeren voldoende geweekt

P/z de vis en maak pakketjes met het blad
Zie hier met kip
Het kan trouwens ook uitstekend met gedroogd lotusblad
Zie hier met vis

Stoom boven thee (Lapsang!)




Dit was laatst ergens in Frankrijk
Daar hadden ze een sleedoornboom...



Ik heb overigens nog heel wat in de planning...

À la Dugleré, met Pommes duchesse
Een Russisch recept met smetana
Antilliaans, met garnalen en rijst
In Indiase aardappelkoekjes, met Indiase mosterdsaus, en Ceylonees met mosterdolie en ik heb ook een Bengaals recept daarvoor
Met ketjap, en (ander recept) in koolbladeren (Vuyk)
Met Szechuan peper (Ma po)
Een Bengaalse stoofpot
Vietnamees met een soort taotjo
Noorse viskoekjes
Met boter Piemonte stijl
Met Baharat, en ook met Hawaij
Een tajine
Met Gueuze en witlof
Libanees met bulgur
Met mosselsaus
Met raito
Visburgers met tuinboon-chilisaus


Pffff....



Zie de volgende aflevering hier!