dinsdag 23 mei 2017

Kipje




Ik had iemand te eten, Pad krao gemaakt (zie verderop), en die zei dat ik maar weer eens moest komen BBQen, en dat ze dan zo'n kip op zo'n bierblikje gingen maken.

Nooit gehad. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Ik zeg Er bestaat ook zoiets met Cola, maar of daar ook een blikje bijhoort dat weet ik niet. Nee dus. Althans niet het blikje zelf. Zie hier. Ik zeg Ik zal dat eens maken voor jullie.
[Correctie! Zie hier!]

En ik zeg Hebben jullie nou al eens Kipje Rozijn gemaakt? Nee...

Dat recept staat in Huize Het Gras, door Teigetje en Woelrat.
Toen: één keiharde Friki diepvrieskip in de ijskast bijna helemaal laten ontdooien. Nu: hele Loué scharrelkip of biologische kip.

(Bibeb, Reve interview, 1964 Per brief had hij me als avondmaal een kippetje (1100 gram) met rozijnen beloofd.)




Kipje Rozijn


Kip inwrijven met p/z.

In een goed hete braadpan rondom bruinen in flink boter.

Afblussen met twee waterglazen rode wijn.

De tenen van twee à drie bollen knof (Reve: knophje look), 75 gram rozijnen en wat tijm toevoegen.
Langzaam zachtjes gaar laten sudderen.

Het effect lijkt op die schaapskarbonades, met veel knof gestoofd in Sauternes.




Maar goed.

Ik schreef al eens eerder dat ik uitvond waar dat recept vandaan komt.
Ik vond het in Het Nieuw Indonesisch Kookboek van J M J Catenius-van der Meijden, een erg goed boek trouwens.


Ajam Kiesmies

Kip Kerstmis

Een koloniaal recept
Kwam natuurlijk bij Reve via de jonge Indische Nederlander R.


Kip in stukken
Koken in gezouten water

Kruidnagels erbij en kaneel en citroensap en suiker
En wijn en krenten
Kook de kip gaar

Dik de saus met een bloem-water papje




Pad Krao

Thais


Conimex adverteerde met die nieuwe back label producten, zit ook Thaise basilicumpasta bij (uhh, pasta van Thaise basilicum bedoel ik, geen Thaise pasta van basilicum) en die heb je nodig voor Pad krao. Erg lekker. Die pad dan. En er moest (dikke) Ketjap kental bij, ook uit dat black label gamma. Wat natuurlijk gelul is want dat hebben ze niet in Thailand, maar dat spul is wel lekker, en die pad, nogmaals, ook dus.

Mijn versie

Wortelreepjes bakken in pinda-olie
Olie uit de pan
Wortel gaar stoven met Light soy, Oestersaus en Vissaus

Meng die Ketjap kental met Vissaus en Light soy.
Goed mengen want die kental laat zich niet makkelijk mengen

Pindaolie, ui, knof, lombok...
Stukjes kip...
Dat mengsel erbij, gaar stoven

Op smaak met die basilicumpasta.

Ik gaf er Sharbati rijst bij.






Ga ik om kwart voor negen naar Journaal gemist, om het acht uur journaal te zien, is de meest recente die er op staat die van zes uur...

Veel te druk met mekaar in de reet te zitten...