Ik maakte drie van de vijf keer iets congee achtigs (zie hier; alle links openen hier in een nieuw venster), dat kwam zo uit, maar bedenk dat ik vijf keer rijst eet in 25 dagen
Twee of drie keer laat ik de foto van het gerecht weg, en geef een foto van een onderdeel ervan
En het was wel raak met die rijst! Seitan, Mock Duck, Vegetarische kip, tofu... Ik lijk wel een vagoteriër... Die ontsnapte gek van de PvvD of zo...
Nou ja, we beginnen met mosselen...
Sharbati rijst
Met mosselen en paprika
Sharbati rijst is die super lange basmati die je kan stomen zonder voorkoken, en de mosselen stoomde ik ook
Mosselen stomen dus (enorm mooie smaak)
Rijst stomen dus (onder de mosselen, dat het erop lekt!)
Olijfolie, spekjes...
Ui, knof...
Soepgroenten, peterselie...
Pikante paprikapuree (Turk)...
Half vis- half kippenbouillon...
Stukjes groene paprika erin...
Mosselen uit de schelp en in de saus
Rijst idem
Kijk, dat bedoel ik
Een soort congee of bubur...
Rijstflapjes
Zie ze hier; favoriet ermee is Drunken Noodles
Met seitan, snijbonen, kokos en kerrie
Snijbonen in sepjes snijden ("Roma bonen" heet dat in de catering) en in koud water laten liggen
Flapjes koken in kippenbouillon, afgieten
Seitan in stukjes en aanbakken in olie; ik gebruikte olie waarin ik chorizo had uitgebakken
Uit de pan
Diezelfde olie, ui, knof, lombok...
Uitgelekte snijbonen erin wokken...
Massala...
Iets kippenbouillon, althans voldoende om de snijbonen te garen...
Wat kokosmelk...
Flapjes en seitan erin warmen
Szechuan fried rice
Een klassieker
Szechuan Nasi goreng zeg maar
Met paddo's en tofu
Amerikaanse rijst koken (zeg ik), afgieten, koelen
Pindaolie, paddo's sauteren, even ook blokjes tofu erbij, uit de pan
(Ongelofelijk hoe de tofu die paddosmaak opneemt... Net zo'n smaaksensatie als een mossel die nét open is...)
Pindaolie, ui, knof, gemberwortel, laos...
Wokgroenten (peultjes, wortel, paprika...)...
Toban Djan in het Szechuanees, Doubanjiang in het Chinees (zie hier; tuinbonensambal zeg maar)...
Light soy, rode rijstazijn, wat heet water...
Inkoken en dan de rijst erin opbakken
Paddo's en tofu erin opwarmen
Pandan rijst
Met vegatorische kip en paddosoep
Dit was een klassieke congee, als je het met seitan of tofu gegeten zou hebben
Nou ja, die kip is ook soja...
Ik dacht dat ze die met lupinemeel maakten maar dat is niet zo, dat zijn ze nog van plan
Pindaolie, wat sesamolie, die vagokip bakken (best goed spul hoor, maar die vagotonijn moet je niet nemen!), uit de pan
Ui, knof, gemberwortel, laos, Szechuan pepers...
Kippenbouillon...
De rijst erin koken...
Paddo's sauteren in pindaolie en erbij, met die kip
Dit, Otto Kleinstemans, dit zijn nou Szechuan pepers
En dat is dus wat anders dan Szechuan peper, ja!
(Ongelofelijk hoe bol die Kleyne Groot vol lulpraat staat...)
Paellarijst
Wat volgens die Kleinstemans hetzelfde is als risottorijst
Ik zou zeggen A] vergelijk eens de productie
B] vergelijk eens de oogst / verwerking
C] leg ze eens naast mekaar (en zet een brilletje op)
En wel een hoop gekwaak over terroir als het over wijn gaat, maar rijst groeit volgens Kleinstemans dan blijkbaar op het strand...
Met Mock Duck, peultjes en tomaat
Peultjes afhalen en in koud water
Pindaolie met iets mosterdolie, stukjes Mock Duck aanbakken en uit de pan
Pindaolie met weer iets mosterdolie, afgegoten en drooggehusselde peultjes wokken...
Kippenbouillon erbij, ¾ gaarkoken en uit de pan scheppen en koelen
Paellapan, pindaolie, ui, knof, gemberwortel, laos (in de beperking kent men de meester), groene rawit...
Rijst, kippenbouillon en alle andere handel erdoor en wat tomatenprut...
Met die tomaat en gember werd het Chinees-Surinaamse paella, wow!