vrijdag 4 november 2016

Aardappelgerechten




Zes ongepubliceerde aardappelgerechten


Aardappelen met paprika

Paprikás krumpli
Hongarije


Bak blokjes rookspek uit in wat olie.
Voeg flink grof gesneden ui toe en knof, en laat die roerend wat bruinen.
Roer er op laag vuur flink paprikapoeder door en giet er dan een flinke scheut tomatensaus bij.
Doe er flink blokjes rauwe aardappel bij en bouillon; de aardappelen moeten net niet helemaal onder staan.
Kook de aardappelen op vrij hoog vuur gaar, eventueel met zout als de bouillon niet te zout is.

Voeg op het laatst nog stukjes groene paprika toe.

Serveer met braadworst, liefst verse Kolbász.




Aardappelen gevuld met blauwschimmelkaas


Neem grote en vrij platte aardappelen van gelijke grootte en van een vastkokende soort.
Was ze (ongeschild), droog ze en prik ze rondom in met een vork.
Leg ze op een rek in de oven en bak ze drie kwartier bij 160 graden.
Laat ze afkoelen.

Snijd van elke aardappel een kapje van een platte kant.
Hol de aardappelen voorzichtig uit (niet alleen de aardappel maar ook de schil moet heel blijven); er moet ongeveer een flinke centimeter wand overblijven.

Prak de aardappel die u eruit haalde tot een smeuïg geheel met wat yoghurt, flink blauwschimmelkaas en wat gehakte lente-ui.
Vul daarmee de aardappelen; de vulling moet bol boven de aardappelen uitsteken.

Bestrooi met paprikapoeder en bak ze in de oven op 180 graden tot ze licht gebruind zijn.




Aardappeltaart met vis


Snijd aardappelen in schijfjes, doe ze in een ovenschaal, giet er een scheut olijfolie over, bestrooi met wat zout, hussel om, weer wat zout enz.

Bak ze half gaar op ongeveer 200 graden.

Haal de helft van de aardappelen uit de schaal, en beleg de overgebleven helft met stukken witte vis (indien diepvries: ontdooid in een vergiet), dunne uienringen, kleine stukjes knof en gehakte peterselie.
Leg er de rest van de aardappelen op.

Klop eieren los met room en versgemalen witte peper en giet dit over de aardappelen.
Bak op 180 graden tot het ei is gestold.

In plaats van zout kunnen, samen met de knof, kleine stukjes ansjovis worden gebruikt en/of zwarte olijven.
Er kunnen ook garnalen door.




Aardappelen met witlof en pekelvlees


Snijd rauwe aardappelen en witlof zeer fijn, en snijd pekelvlees fijn.
Meng alles, doe het in een platte ovenschaal, en strooi er flink Goudse kaas over.
Bak tot de inhoud van de schotel 10 minuten heeft gekookt.

Kan ook met prei in plaats van witlof.




Aardappelen met kabeljauwwangetjes

Baskenland


Schil aardappelen en snijd in niet te dunne schijven.
Bak die rondom bruin in olijfolie met wat boter erbij.
Voeg gesnipperde knof toe en laat die nauwelijks bruinen.
Voeg voldoende visbouillon toe om er de aardappelen in te kunnen gaarkoken; kruid met p/z.

Haal de pan van het vuur en laat wat koelen.
Leg de kabeljauwwangetjes op de aardappel, giet er wat olijfolie over en laat op laag vuur de
wangetjes garen, steeds de pan schuddend zodat de gelatine uit de wangetjes de saus bindt.

Serveer op warme borden en bestrooid met fijngehakte peterselie.




Zalm met aardappelen


Kook bouillon van kop en staart, beide grof gehakt, van zalm.
Verder niks erbij.

Bak in een braadpan moten zalm zeer snel bruin in flink hete boter.
Haal ze uit de pan en doe gehakte ui en knoflook in de pan; laat even roerend bruinen.
Doe stukken rauwe vastkokende aardappel in de pan en laat ook bruinen.
Giet er de gezeefde visbouillon over, roer de aanbaksels los, peper en zout en kook de aardappelen gaar.

Haal de zalm van de graat en breek in stukken; warm die op bij de aardappelen zodra die bijna gaar zijn.

Schep alles met een schuimspaan uit de pan en serveer, bestrooid met gehakte peterselie.