dinsdag 22 november 2016

Alternatieve koolhydraten





Libanees brood, fufu, pita enzovoorts



Het schijnt, voordat ik het vergeet, dat er met de Kerst een boek komt van Retteketet en Mossel, "Blijf langer slank"
Goh!
Ze gaan eten in die tenten van Broekbaard en Smak, en je krijgt recepten van Huivers en Vreugdeloos...
Je kan lulle wat je wil: dit is een wow concept!
Het is van Spuitere Uitgevers trouwens



Libanees brood

Bij de betere toko of bij de mindere Turk

Met Japanse kipburgers en mais


Kipfilet grof hakken
Eventueel met twee messen verder snijden
Het moet een wat grove kneedbare massa zijn

Aanmaken met uienzaad, versgemalen knofpoeder, versgeraspte droge gember
Meng goed en laat wat rusten

Mirin, Japanse soy, iets geroosterde sesamzaadolie
Het moet net niet meer handelbaar deeg zijn
Meng goed en laat wat rusten

Vorm burgers
Tsja, dat is net als quenelles en echt goede kroketten, dat is lastig...
Maar weet: hoe meer binding erin, hoe minder smaak...

Pindaolie, ui, knof, lombok...
Mais, Worcestershire, Fino...
Mais...

Libanees brood ietsje nevelen en kort warmen in een hete oven

Bak burgers...




Fufu

Fufu banaan

Met ei en paddo's


Paddo's wokken (stelen eerst) in wat pindaolie
Uit de pan in een zeef boven een kom

Fufu maken met kippenbouillon, beetje stevig zodat je balletjes kan maken
Als je niet weet hoe: staat op het pak (betere Turk)

Pindaolie, ui, knof, wat zwarte peper...
Wat bouillon, paddo-vocht...
Marmite, paddo's...
Proef

Eieren erin pocheren
Fufuballetjes erin warmen (ik deed het in twee pannen; zie hieronder de fufu)
Paddo's meewarmen...

Serveer met Piripiri of beter nog de Malagueta saus variant




Ciabatta

Met mosselen en sla


Prepareer mooie groene sla en waterkers en vinaigrette

Bak ciabatta
(Welke bakker in Nederland weet dat dat zuurdesembrood is?)

Open de mosselen op een laagje olijfolie, hoog vuur en zeer continue omscheppend
Ze krijgen een hele mooie zachte smaak zo, heel erg mooi!

Snel uit de pan, kookvocht (dat wordt een prachtige emulsie) met wat gebroken rode chili...

Mosselen erin zeer kort warmen

Soppen!!




Tortilla

Met doperwten en Gruyère


Warm de pizzasteen in de oven

Olijfolie, ui, knof, jalapeño...
Soepgroenten en peterselie...
Zaätar (neem liefst Green Zaatar, niet de gewone)...

Tortilla, uienspul, ietsje ontdooide diepvriesdoperwten, olijven, ansjovis (iets ontzout), Gruyère, klap dicht, oven




Pita

Met kip en tauge


Kip in Meestersaus
Meestersaus betekent dat kookvloeistof voor de kip eeuwig staan blijft, elke dag wordt er opnieuw kip in gekookt
Wel af en toe de ingrediënten opnieuw toevoegen


Light soy, rijstwijn, wat water, Chinese rietsuiker, knof en sjalot, gemberwortel, steranijs, kaneel, Szechuan peper, Szechuan pepertje, vijf kruidenpoeder, gedroogde mandarijnschil...

Na een paar uurtjes sudderen kan de kip (met vel!) erin
Een hele kip, poten... Als er maar vel om zit

20 minuten
Draai (als het een hele kip is)
10 minuten

Vuur uit en laat twee uur staan.

Uit de vloeistof, uitlekken, droogdeppen, grillen

Bak pita, blancheer tauge