zondag 27 november 2016

De kleyne Groot




"Veel beter krijgt u het niet in Nederland. Laat daar geen discussie over bestaan."
NRC Handelsblad
Nee! Ik geloof het direct "in Nederland", hahahahahahahahahaha!

"Reusachtige schatkamer die zonder twijfel een vaste plek gaat innemen op het aanrecht"
Elsevier
Ja! Als onderzetter! Hahahahahahahahaha!



Kleyn over Kleyn in de Volkskrant
"In de Middellandse Zee komt zalm niet voor, maar pasta met zalm is geweldig populair bij Italianen"
Amerikaanse Italianen, ja!

"wij vinden mensen die anders eten of drinken dan wijzelf al rap minderwaardig"
"wij", nou, ik hoor niet bij die bent van culinaire kontblazers en veenlijken hoor...




Hahn schrijft
"Hier en daar staan foutjes in de tekst. Altplano in plaats van Altiplano, zoervleisch heet zoervleisj, Rheinischen moet Rheinischer zijn"

Nou, zo heb ik er nog wel een paar...

Een mens wordt niet als Nederlands aangeduid maar als Nederlander

Cotelettes à la Normande
Cotelettes à la normande, ja

Shaoxing
Shaohsing ja

Rovellon: Rovelló ja

Masaman: Massaman ja




Lulpraat

Dat er rond 1680 al friet werd gebakken

Dat vinaigrette "in Europa" wordt gebruikt

Dat korenaarasperge niet naar asperge smaakt
Nooit gegeten, wel erover lullen
En "ze smaken eigenlijk maar heel flauw"; nooit gegeten dus

Dat singles en ouderen met kinderen geen asperges eten
Ja, als je uit een shitmilieu komt...
En gaat ie asperges koken en gooit ie de schillen weg, de culinaire Neanderthaler...

Dat je kardoen rauw kan eten, ja, slakken kan je ook rauw eten

Dat je kleine artisjokjes (dat heet Cœur d'artichauts / Artisjokhart) ongepeld kan eten, de naam hart zegt al dat dat niet zo is
Dat je van artisjokken altijd de steel afsnijdt, het kwaakhoofd

"alle tomaten zijn trostomaten"




Gekwaak

"door duizenden boeken te lezen heb ik een stevig ransel volgepakt met informatie"
Ooit wel eens een keer duizend boeken bij mekaar gezien?

"Op de Canarische Eilanden heten aardappelen papas"
In heel Midden- en Zuid-Amerika ja!

Alsof je met aardappelen wassen de anti kiemchemiek uit de schil krijgt...

"Aardappelen gebakken in roomboter is het lekkerst"
Wat dacht je van ganzenvet?

Amsterdammers noemen broeivet geen veldsla maar Amsterdams vet

Een bladzijde lang lullen over hopscheuten en dan vertellen dat ie ze nooit heeft gegeten...
En dat ze richting € 250/kilo kostten... Ik betaalde voor de eerste Poperingse flink meer dan 1.000 de kilo...

Dat bamboe uit blik stinkt
Hele bamboe op kookwater (in die plastic zakken) stinkt maar dat spoel je er zó af

Van vlier eet je niet alleen de gefrituurde bloesem maar ook de gefrituurde vruchtschermen

"afschuwelijk bittere" aubergines zijn geen voorouders ervan maar dat is heel iets anders, dat is Antroewa en verwant aan de tomatillo en de Kaapse bes




Ik had een weddenschap
Iemand moest het boek op drie willekeurige plaatsen openslaan, en als er niet steeds een fout of kletspraat zou staan, dan zou ik een etentje betalen

410/141
Dat eendenmosselen rauw worden gegeten
Gelul
Er bestaat zelfs een spreekwoord in het Galego (die dingen komen uit Galicië) "Een gezicht trekken als iemand die op een rauwe percebes bijt"

198/199
sleedoorn heeft "formaat olijf"
Nooit een sleedoorn gezien dus
"In Baskenland doen ze het in anijslikeur"
Hoe durf je de Chinchón die ze gebruiken likeur te noemen...

244/245
"Vaak laat men het [polenta] in een dunne laag afkoelen, om het vervolgens te bakken of frituren"
De klok en de klepel
Net als Mique en noem het maar op wordt polenta klaargemaakt, de helft gegeten, de rest afgekoeld en de volgende dag gebakken. Omdat de productie veel werk is.




"Prachtig, zo'n boek waar je vele jaren vondsten in zult doen"
De Standaard

Ik heb nu precies 100 bladzijden van de 1000 van het boek doorgewerkt, en ik kan dit dus volmondig beamen, hahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!

Trouwens, dat iets "lekker smaakt" of smaakte, dat ben ik nog niet tegengekomen in de gepretendeerde culinaire bijbel van Toefje Peterselieland...



O ja!
Volkskrant 30/11
'Door kennis meer genoegen.' Daarmee signeer ik mijn nieuwe boek. schrijft Kleynemans.
Een waar woord hahahahahahahahahaha!



Volgende aflevering zie hier (alle links hier in een nieuw venster)