zaterdag 23 juli 2016

Kookboeken, algemeen



Vandaag eerst wat foto's van vergieten
(boven het Deventer tapijt uit ± 1905)
(Mamamini € 3,-; bod gehad van € 3.500,-)
(Kocht ooit een zwart Delfts grand feu theepotje)
(Inkoop € 2,50, verkoop € 30.000,-)

Dit ding is goed
Lekt beter uit dan wat dan ook
Een zeef op poten
Kost wel wat, maar toch


Hapers, Slater, miljonair, Bommel...

Dat is een herhaling, maar algemene kookboeken is het merendeel, en dat spul moet weg uit de zitkamer en naar de kookboekenkastenkamer



Nigel Slater

Toast, the story of a boy's hunger

Autobiografie


Erg goed
Doet een beetje denken aan Adrian Mole
"We must be the only family in Britain to put [Heinz] salad cream in a sauce boat"

Als je in Engeland scared bent, dan krijg je butterflies in je stomach

"Aardappelpuree met warme peterseliesaus"
In Nederland hoor je nooit wat over peterseliesaus, terwijl het zo lekker is
In de DDR was het feest-eten (met tonijn uit blik)

Er wordt natuurlijk op (of beter in) een Aga gekookt

Ze maken één grote Yorkshire pudding

O ja! Dat dichtgedraaide blauwe vetvrij papiertje met zout in een zak chips vroeger...

O ja! Zeer Engels, doperwten met munt

Pork schops with the kidney left in

"My dad would order the ploughman's of Cheddar"
Ploughman's lunch: uitsmijter

"a middle-aged woman with a mouth like a pickled onion"

Iceberg, inderdaad, "it doesn't taste of much, but it keeps so well"

Tomatoes stuffed with peas
Tomatoes stuffed with peas, carrots and sweetcorn

Food that was made to enjoy rather then to impress


Gaan we wat maken?

Er staan niet zozeer recepten in

Pickled walnuts
Dat lees je veel in dat boek
Geen idee hoe dat moet



Dit lekt vrij goed uit
Goede bolling
Nadeel: als je er wat in kwakt dan flikkert het om


Wat eet een miljonair?

Society onthullingen en recepten van de Prins van Lignac

"De volledige opbrengst van het boek gaat naar het Nederlandse Aidsfonds"


Een bejaarde nicht met een gekochte titel en omringd door Aziatische jongens ("Zij zijn de besten om te dienen")
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Voorwoord van Joop Braakhekke (die met de open witte Rolls werd opgehaald toen hij er kwam koken "op het helicopterdek")

Drie koks
Voor de Engelse bemanning, voor de "oosterse stewards" en voor hemzelf en zijn gasten


De recepten, ach...

Veel Thais

Blinis met kaviaar



Zulke kukelen niet om, omdat ze een standring hebben
Maar daarom geen goede bolling en te weinig gaatjes
Altijd blijft er vocht in staan


Gastronomisch Bommelboek


Dat is het derde al!
Naast De Keuken op Slot Bommelstein en Koken op Bommelstein

In Koken... staan aardige recepten (nijver door De Dikke overgepend uit De Raadsman in de Kookkunst), in dit boek en in De Keuken nauwelijks

Krab met oesters in roomsaus
Een van de zeer weinige recepten die ik begon te lezen

Lulpraat over dat Graves matige wijnen zijn


Gaan we wat maken?

Nou, vooruit

Biefstuk met groene pepersaus
Interessante saus, van azijn en rode wijn, room, sjalot, kervel, peterselie

Een vergelijkbare saus met knof, waarin je gekookte mosselen opwarmt



En nog wat foto's van Sheraton kamers in Ankara en Istanbul


Het Schipluidens Receptenboek


Ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van de dorpswinkel in Schipluiden schreven (ex)personeelsleden en klanten dit kookboek

Heel interessant

Hoe gewone mensen koken

"Koffiemelk (twee cupjes)"

Witlof salade (met o.a. walnoten)
Witlofsalade (identiek maar met augurk ipv walnoten)

Kippensoep en daar Boursin in oplossen
Vergelijk met smeerkaas in mosterdsoep

Heel aardig te vergelijken al die (richting 10) bruine bonensoeprecepten (Servische bonensoep is witte bonensoep ja) of (richting 10) lasagnerecepten...
Uniek; je vindt nooit een kookboek met 10 bruine bonensoep recepten...

Enorm veel recepten met perziken uit blik

Enorm veel "zakje kaassaus van Maggi" en "Sateh Saus Knorr" en "Boter (Becel)"


Gaan we iets maken?

Jaha!

Garnalencocktail met papaya
Met klassieke "cocktailsaus"

Stofoe kau meti nanga kerrie
oftewel Stoof koe (cow) vlees (meat) met kerrie
Ik ben altijd wild op aardappel met kerrie...
Surinaams is "Engels" (eend: doksie), Antilliaans is "Portugees" (eend: patoe)




Van Fazant tot Frikadel

Over koken en eten in Nederland


Door Joep Hapers, de Huivers van NRC
Lachen gieren brullen dus

Dat wegrestaurants nu menu's van acht gangen serveren...

Dat ze bij VEN 100 soorten azijn hebben...

Vijf pagina's over ijsjes in Nederland
En als het nou nog interessant was...


De rest van mijn notities valt uiteen in twee categorieën, Gelul en Zak!

Eerst die Zak! maar

Er is geen betere gelegenheid te bedenken voor het geven van seksuele voorlichting dan onder het snijden van boerekool...

Paling met stroop
Dat is gerookte paling, ja!

Ciarlotta
Carlotta, ja!
En dat is taart, geen pudding
En het is niet een soort Normandische Chartreuse, dat is iets tussen Carlotta en Charlotte in
En het is geen Charlotte comtoise, dat is pudding in brood

"recepten voor balkenbrij en kruudmoes zijn in hedendaagse kookboeken niet te vinden"
Brilletje kopen zou ik zeggen

Naegelholt, twee bladzijden verder Nagelhout
Poffert, twee bladzijden verder Poffer

"Waarom zijn er in Nederland geen boterkrullen en boterballetjes te koop?"
En waar wel dan?
Die maak je zelf, eikel

Araucana eieren zijn erg duur en niks speciaals
Als je niet kan proeven wel ja...

Dat regenboogforel gekweekte beekforel zou zijn...
"wilde beekforel" (witte sneeuw)

"wij" hebben weinig waardering voor lijsters en lamsballen
Nou ik wel hoor!

Dat je van witte asperges het onderste stuk moet afbreken
Van groene ja!

Dat groene asperges net zo smaken als broccoli...

Dat maatjesharing in Duitsland minder enthousiasme opwekt dan in Nederland
Brilletje kopen zei ik toch al!




Gelul!


"Pak uw glas op bij de voet"
Kom het eens voordoen zou ik zeggen

"Anders dan in Frankrijk en Italië haalt de culinaire verfijning [wie is dat??] in Nederland nauwelijks inspratie uit de regionale keuken"
Wel eens het oppervlak van Frankrijk en Italië vergeleken met dat van Nederland?

Hij vindt Tilburg Wijnstand een flauwekul naam
Maar er is wel een wijnmuseum, en dat zal niet voor niets zijn...
En gegarandeerd dat er in Tilburg relatief meer wijn gedronken wordt dan in andere Nederlandse steden

Veel paddestoelen zijn beschermd
Inderdaad, een enorme lijst
Maar wat we zoal lekker vinden, van die soorten staan er niet een op

Gaat ie rekenen hoeveel minuten je in een sterrentent zit en wat dat dan per minuut kost, en dat vergelijken met idem McDonald's
Wat een Moetjemijeenshoren gelul...

Dat in 1974 veel dingen uit blik werden gegeten
En hoe had dat anders gemoeten dan?

"Olla-podrida met hanenkammen en ramstestikels", de culinaire aapmens

Dat koeien in het Verdronken land van Saeftinge 's winters zeewier gevoerd krijgen...

Preskop is geen Limburgse naam voor zult

Limburgse kaas komt tegenwoordig niet enkel uit Herve
(1000 tegen een dat ie niet weet hoe je Herve uitspreekt; "erf")

Thaise waterwants wordt niet in chilisaus gebruikt maar in zwarte currypasta

En Nederlandse gerookte haring is warm gerookt, en Engelse (die trouwens Kipper heet) koud

"Parboiled rice werd geen succes in Europa"
En flitsrijst dan? En snelkookrijst dan?

En Pierrette (niet Pierette dus) was geen oudtante van Brillat-Savarin maar zijn zus
En ze riep niet "Vlug, breng mijn toetje" maar ze schreeuwde loeihard en volledig opgefokt "Ik wil mijn dessert!!!"
Zo opgefokt dat ze er in stikte

Ik had trouwens een oudtante die zo lui was dat ze in een rolstoel zat en daarin werd rondgereden door een bediende
Die tante at bloedworst als ontbijt in bed, en is daarin gestikt