zondag 24 juli 2016

Zes mooie gerechten



Vandaag Madonna's
Brabants Museum
Erg moeilijk fotograferen daar


voor komend weekend in Den Bosch
waar we bourgondiër gaan spelen, maar wel alles in Haar naam

("Een heel mooie jonge meid, met keiharde Indianentietjes, en niets dan vuur, tederheid, liefde, geilheid en aan één stuk door hengsten" Een van de mooiste stukjes Gerard Reve)



Olijven tapas


Maak spiesjes (van tandestokers) met een ontpitte groene olijf, een champignon en een rauwe garnaal.

Haal door bierbeslag en frituur.

Serveer met wat Mushroom soy (toko) met wat Fish sauce erdoor en ietsje Wasabe.



Focaccia


Meng droge gist, iets suiker en lauw water.

Kneed een scheutje olijfolie door bloem en kneed er dan het gistmengsel door als het wat bubbelt. Laat rusten tot het begint te rijzen en werk er dan wat zout door, en eventueel geperste knof.
Laat rijzen.

Vorm van het deeg balletjes iets groter dan het volume van een dobbelsteen, en rol die plat.
Laat weer rijzen.

Bestrijk de deegplakken met olijfolie en bestrooi met grof grijs zeezout; bestrooi eventueel met rozemarijn en/of stukjes zwarte olijf (droge soort).

Bak een minuut of 15 op 150 graden.




Truite aux amandes

Forel met amandelen
Een klassieker


Werp gepelde amandelen in kokend water, en giet ze af zodra het water weer kookt.
Ontvlies ze en schaaf ze in snippers.
Of koop amandelsnippers.

Haal uitgehaalde, schoongemaakte en drooggedepte forellen door bloem waardoorheen p/z, daarna door losgeklopt ei en daarna door de amandelen.

Bak de forellen in hete boter.

Serveer met gehakte peterselie erover, en met citroen ernaast.




Kalfsmedaillons "omgekeerd"


Waar je weinig meer van hoort, dat is van gekookt vlees.

Kook kleine kalfsmedaillons in een pan zeer hete runderbouillon snel gaar.

Serveer met mayonaise, gemengd met citroensap en tonijn uit blik (op olie).
Geen verse tonijn zoals die suffe Jonas van de Walvis van Mangiare deed!

Dit is een warme versie van Vitello Tonnato.




Eendenborst met kersensaus


Maak kersensaus op de manier van vijgensaus (zie helemaal aan het eind).

Bak eendeborsten rondom aan op hoog vuur in wat boter, in een koekenpan met wat p/z.
Ontvet, en maak de aanbaksels los door een scheut bouillon toe te voegen en op hoog vuur de bodem schoon te krabben met een spaan. Gebruik dus geen anti-aanbakpan...

Voeg, als de wijn bijna is weggekookt, de kersensaus toe, warm die op en laat de eendeborsten garen in de saus op halfhoog vuur.




Mousse au chocolat


Breek 200 gram couverture (nou ja, ík gebruik dat) in stukken en doe in een sauspannetje.
Voeg een soeplepel water toe en laat de chocolade op laag vuur smelten, regelmatig roerend.

Doe over in een kom en klop er, met garde of mixer, maar in ieder geval zeer heftig kloppend, een voor een vier eigelen door, het eerste eigeel gemengd met het schraapsel van een vanillestokje.

Klop vier eiwitten met ietsje zout en suiker naar smaak (niet teveel) stevig.
Spatel dit mengsel voorzichtig door de chocolade.
Giet in een kom of in coupes en koel minstens vijf uur in de ijskast.

Soms wordt dit gerecht Haagse Bluf genoemd, maar dat klopt niet; de Nederlandse variant heet Hemelse Modder, en is in het algemeen een stuk minder luchtig.




Vijgensaus


Bak stukjes stevige verse vijg kort in iets boter met iets olijfolie.

Doe er wat gevogeltefond bij en laat een minuut of 10 stoven op laag vuur.

Pureer en proef op p/z.

Serveer bij gevogelte of kalfsvlees.



Volgende aflevering zie hier



Als je niet als katholiek bent opgevoed, dan kan je lullen tot je een ons weegt over de vreugde van koken en eten en drinken, maar verder dan het kruudmoes milieu of het döner of het matzeballen of het curry milieu kom je dan helaas nooit

Die lui kunnen het beter opgeven en niet verder proberen
(Het ziet er belachelijk uit ook nog)

Goed kunnen koken en eten is inherent aan fors zuipen en vreten, aan "vuur, tederheid, liefde, geilheid, en aan één stuk door hengsten"

Geen-gelul-vreten klats pal naast fantastisch mooi chic klassiek vreten
En dat met veel lachen, gieren en brullen en vooral veel wijn

Kijk, daar begrijpen al die zwarte pakken en woestijnjurken en tulbanden en sociologen geen flikker van...

Gelukkig niet trouwens! Waw! Kreeg je ze ook nog over de vloer, met hun zure hoofddoekjes aanhang...



Deze mentaliteit


Mijn lief is onverzadigbaar
Mijn lief is onverzadigbaar
Mijn lief gaat altijd door
Ze komt op tien manieren klaar
Ze komt op tig manieren klaar
Mijn lief roept altijd "more"
Anaal, oraal, vaginaal
Frontaal, totaal, radicaal
Egaal, sacraal, animaal
Drie- of vierdimensionaal
Mijn lief is onverzadigbaar
Mijn lief is geniaal

Mijn lief is onverzadigbaar
Mijn lief is onverzadigbaar
Mijn lief wil altijd meer
Ik hou ontzettend veel van haar
Ik hou ontzettend veel van haar
Ik zeg 't elke keer
Anaal, oraal, vaginaal
Frontaal, totaal, radicaal
Egaal, sacraal, animaal
Horizont- of verticaal
Mijn lief is onverzadigbaar
Mijn lief is collosaal

Mijn lief is onverzadigbaar
Mijn lief is onverzadigbaar
Mijn lief is nooit te moe
Ze is een ware kunstenaar
Ze heeft een prachtig repertoir
Het kan niet schelen hoe
Anaal, oraal, vaginaal
Frontaal, totaal, radicaal
Egaal, sacraal, animaal
Integraal of differentiaal
Mijn lief is onverzadigbaar
Mijn lief is magistraal

Mijn lief is onverzadigbaar
Mijn lief is onverzadigbaar
Mijn lief heeft zo veel zin
En als ik in haar ogen staar
En als ik in haar ogen staar
Dan weet ik al waarin
Anaal, oraal, vaginaal
Frontaal, totaal, radicaal
Egaal, sacraal, animaal
Analoog of digitaal
Mijn lief is onverzadigbaar
Mijn lief is zo ontzettend lief



Ik hoor net zeggen dat al die zwarte pakken en woestijnjurken en tulbanden en sociologen en zo, dat die neuken met hun broek aan...

Jezus...