Falafel, sriracha, tortas...
Falafel
Hierboven vóór de frituur en vóór de laatste vorming
Ik zeg Ze moeten eigenlijk de vorm hebben van korte kurken, zegt B Wat dacht je van kleine kroketjes
Kikkererwten drie dagen weken op een koele plek en elke dag het weekwater verversen (en de tweede en derde dag de kekers afspoelen)
Foodprocessor met het sikkel mes: goed uitgelekte kekers, ui, fors knof, niet teveel korianderblad, redelijk wat peterselie, groene lombok, koenjit, geroosterd komijnzaad, zout en bakpoeder
Draaien tot je geen stukjes groen blad meer ziet
Proeven
Mocht het onverhoopt iets nattig zijn: besan erdoor (kikkererwtenmeel)(of bloem)
Te droog: olijfolie
Vorm in de palm van je hand, en met van je andere hand de duim eronder en de twee volgende vingers erboven
Frituur, of vries
Frituren: 160°, vlam hoog, spul erin, en als het 175° is de vlam laag
Sriracha
Snij rode pepers in vrij grove stukken. Dit recept is gebaseerd op pepers formaat Spaanse peper.
Voeg op 20 pepers een afgestreken eetlepel grof zeezout toe en voeg dan witte rijstazijn toe tot de pepers net onder staan.
Voeg per 10 pepers een grof gesneden knoflookteen toe.
Laat 24 uur op een koele plek staan en roer regelmatig om.
Breng het langzaam aan de kook met een platgedrukt stuk palmsuiker, formaat redelijk meer dan het volume van de knoflook.
Laat een minuut of vijf sudderen, regelmatig roerend.
Laat afkoelen.
In de blender en lang en goed blenden.
Tortas
Ik legde dat gisteren al uit: tortas zijn sefardische matze
Groter, wat dikker, wat bruiner
Maar de essentie is hetzelfde: ongedesemd (natuurlijk) flatbread
In Zuid-Spanje nog steeds populair
Je maakt stoofspul in een wat te dunne (tomaten)saus en je dikt die door er stukjes tortas in te gooien
"O, met van alles eten we het. Maar niet met lamsvlees. Ik weet ook niet waarom."
"Want ieder die vet eet van het vee, waarvan men een vuuroffer brengt voor de Here - wie dat eet, zal uit zijn volksgenoten uitgeroeid worden."
Leviticus 7:23
Hieronder die tortas
Aangezien ze toch in stukjes gebroken worden maakt de mooie vorm niks uit
Pluk deeg (bloem, water, zout; kneden; rusten) door de pastamolen en hop op de baksteen (ik bak pizza en zo altijd op een mooie lavasteen)
Laat ze open een dag of vijf liggen zodat ze goed kunnen uitdrogen
Dan pas opbergen
Geglaceerde meiknolletjes
Deels heb ik dat recept al becommentarieerd
Kop kont van de knolletjes (ik gebruikte mini knolletjes, AH, maar je kan ook grote dobbelstenen van gewone knollen gebruiken)
Net bedekt met water, zout, klont boter, gelijk volume suiker
Droogkoken, husselend laten coaten met karamel
Serveer als bijgerecht bij iets wat zoet kan gebruiken
Kan ook met wortel
Gekookte preitjes
Neem dunne preitjes zonder groen, of mini preitjes (AH) met ietsje groen (ik bedoel; snij de rest weg)
Wortelstuk er ook af
Twee uur op heel erg zacht vuur laten staan in kippenbouillon
Koelen
Gebruikte je "gewone" preitjes, stroop er dan twee mantels af en probeer of je er met een tafelmes makkelijk doorheen komt; zoniet nog een mantel er af
Serveer met gepocheerd ei en truffel mayonaise
Baskisch