Lazio
"De keuken van Lazio is de keuken van de Etrusken"
Zie de eerste aflevering van deze serie hier (aan het einde van elke aflevering een link naar de volgende) (alle links hier in een nieuw venster)
Producten
Colatura
Hetzelfde als Fish sauce
Groenten
Misticanza (mesclun of enkel raketsla), artisjok, paprika, Roma sla, sperziebonen, witte zoete ui, doperwten, pompoen, prei, kool, bieten
Bonen: cannellini, scatolini, quarantini, tuinbonen
Diversen
Munt, olijven
Polenta
Zuivel
Ricotta, buffel-mozzarella, Pecorino romano
Vis
Van alles
Zeevis en zoetwatervis in gelijke mate
Vlees
Zuiglam (abbacchio), gecastreerd schaap, geitenbok, speenvarken (porchetta)
Lardo, guanciale, pancetta
Groentegerechten
Carciofi alla romana
Cœurs d'artichaut; gefrituurd
Cipolline in agrodolce
Lente-ui in zoetzure tomatensaus
Melanzana alla romana
Aubergine, tomatensaus, Mozzarella
Bij vlees
Broccoli alla romana
Witte wijn, olijfolie, knof
Pastagerechten en zo
Amatriciana, carbonara (beide met guanciale) (zie een fameus artikel over Romeinse pasta's hier), arrabiata
Die amatriciana maak je met bucatini en die arrabiata (de woedende vrouw) met penne
Spaghetti a cacio e pepe
Pecorino romano en peper en verder niks
Spaghetti aglio, olio e peperoncino
Olijfolie, knof, droge rode pepertjes (in die olijfolie gebakken)
Spaghetti alla prestinara
Enkel olijfolie en knof
Fettucine al burro
Met Pecorino en veel boter en verder niks
Gnocchi alla romana
Gekookt in melk, met Parmezaan en ei er in
Carbonara
Vis (en zo) gerechten
Lumache alla romana
Slakken met knof, tomaat, ansjovis, paddo's, peterselie, rozemarijn en/of munt en chilivlokken
Vissoep alla bouillabaisse, met twee soorten rotsvis en ook zeeduivel
Eventueel met (en/of) inktvis, mosselen, schelpjes, garnalen
Paling met olijfolie, witte wijn, knof en laurier
Baccalà alla romana
Oftewel kabeljauw-filetten in beslag gefrituurd, oftewel gestoofd in tomatensaus (oftewel met pijnboompitten en rozijnen oftewel met rode pepers)
Vleesgerechten
Pollo alla diavola
Halve kip op de bakplaat
Citroensap en forsch peper
Quinto quarto zie hier
Gaat de kant op van Fritto misto alla romana
Saltimbocca alla romana
Dat hoef ik niet uit te leggen
Althans: dat is niet met ham hoor!
Dat hoort met (salie en) bresaola (en Marsala)
Zuiglam aan het spit, in de oven (alla cacciatora), gekookt (in brodetto; ook met geitenbok)
Coda alla vaccinara
Ossenstaart in tomatensaus met veel selderij
Zampone
Gevulde varkenspoten
Typisch
Suppli al telefono (zie een fameus artikel hier) (en zie hieronder in mijn keuken...)
Volgende aflevering zie hier
Ik maakte vanavond een Camembert à la braise
Ik gebruikte een wegwerp BBQ van Kruidvat (€ 2,-)
(Kon ik meteen ook wat Padrón pepertjes uitproberen die donderdag naar een grote BBQ gaan)
Moest denken aan die Huivers van de Volkskrant, die in de US een BBQ koopt, zo groot dat die met een hoogwerker op zijn dakterras in Limburg gezet moet worden
God wat een lul
Dat je het doet, OK
Maar er dan enorm over gaan kwaken in de krant
Kijk mij eens