Alweer aardappelen!
Behandelden we ook al een maand geleden, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Pommes macaire, pommes fondantes...
Ovenaardappelen
Janssons frestelse
Met sprotpastei en uien
Zie hier
Ik heb het al dikwijls gezegd: dat is niet met ansjovis, dat is met sprot (Wiki weet het wel hoor)
Verwarring afkomstig uit het feit dat ze in Zweden anjovis (geen schrijffout) gebruiken en iedereen dan dus denkt dat dat ansjovis is
Ik gebruikte sprot-pastei, zie boven, erg lekker spul
Waar je dat kan kopen? Geen idee; ik kocht het hier
Je kan het prima imiteren door met gesmolten boter sardines uit blik te prakken, op smaak gebracht met wat fishsauce en wat witte peper
Aardappelen driekwart gaarkoken
Afgieten en kookvocht bewaren
Koelen, dikke schijven snijden
Fors ringen witte ui blancheren in het aardappelvocht
Beboter een ovenschaal
Aardappelen bestreken met flink sprotpasta, uien, peper, gehakte knof, aardappelen, gesmolten boter, grof paneermeel, oven
Pommes macaire
Met stokvis en wortel
Ik moet overigens toevoegen dat ik werkte met Surinaamse vis, dit keer geen stokvis of zoutevis, maar iets er tussen in
De stokvis weken
Doe dat altijd in niet teveel water; als je met zoutevis of met stokvis te ver bent gegaan (stokvis pappig, zoutevis volledig ontzout) dan ben je ook de smaak kwijt
Dus niet teveel water en regelmatig controleren/verversen
En niet controleren nadat het twee uur in vers water ligt maar acht uur
Als je regelmatig ververst kan het dagen blijven staan
Aardappelen in de oven op een rooster
Pel, en prak met boter en p/z
Als je ze pelt als ze nog loeiheet zijn dan krijg je er ook een bruin velletje onder de schil makkelijk af, niet als ze afgekoeld zijn, maar voor de smaak maakt het niks uit
Stokvis in schoon water kort koken, uit elkaar pluizen (vel en graten weg)
Boter en wat olijfolie, ui, knof, stukjes wortel...
Vis erbij en peterselie...
Bouillon, wortel garen, proeven op p/z
Burgers van de aardappel vormen en in boter bakken
Gekookt ei
Massala ei
Met Shanghai paksoi
Dit is eigenlijk hetzelfde als Stofoe kau metie nanga kerrie, stew cow meat met kerrie, maar dan met ei dan dus
Kook eieren hard, schrik (ff over Yvet Retteketet beginnen), pel, koel
Boter, strips van stevige stukken van Shanghai paksoi aanbakken, uit de pan
(Foto hieronder: de grote achter is veel te groot; de kleine links is normaal van grootte)
Pinda-olie, boter, ui, knof, lombok...
Iets tomatenpuree...
Daoen salam en Surinaamse massala op laag vuur...
Runderbouillon erbij en er stukken aardappel in gaar koken
De eieren regelmatig draaiend zo goed mogelijk bruin bakken in boter
Eieren in de pan en ook de paksoi
Pommes fondantes
Met vanglap en cantharellen
Maak kalfsbouillon
Zeef, koel, ontvet
Kook in met tijm, laurier, peterselie en knof
Zeef
Aardappelen in blokken snijden (zie de foto; het kan regelmatiger van vorm maar dan gooi je meer dan de helft van de aardappel weg) en snel in zonnebloemolie met wat boter op alle zes kanten bruinen (de aardappelen moeten eigenlijk in doorsnee zeshoekig zijn maar je kan met wat)
Kook de aardappelen heel langzaam gaar in de kalfsfond, met een deksel op de pan
Ze moeten er minstens een half uur in liggen zonder overgaar te worden
Olijfolie, ui, knof, grove zwarte peper...
Cantharel-stelen...
Hoeden...
Madera en Viandox...
Bak de vanglap in boter en maak jus met het fond
Ovenaardappelen
Met geitenkaas en spinazie
Een (aangepast) recept uit dat onvolprezen spinazieboek van Iglo
(Homo's, allochtonen, rare gekken, de hele samenleving komt er aan het woord; rijk, arm...)
Aardappelen kort koken, koudspoelen
Spekjes uitbakken
Ui en knof erbij en grove witte peper...
Witte wijn, bouillon, inkoken met tijm, majoraan, basilicum, laurier en venkelzaad...
Diepvries spinazie in de magnetron (nauwelijks gaar!!!)
Ovenschotel, aardappel, geitenkaas (tiepe goedkope rolletjes; in Frankrijk vanaf 30 cent/stuk; als je het mooi wilt doen gebruik dan die grijze met as op de korst), spinazie, ui en spekjes
Oven
(Je ziet dat ik stiekem rode peper heb gebruikt! Sssst!! Niet aan Retteketet vertellen!!!)