Borstplaat
Le Nouveau Guide Culinaire
Pelleprat (altijd goed), 1966
Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Aan het einde van elke aflevering een link naar de volgende
Moules à la créole
Kook mosselen open met witte wijn en wat ui
Afgieten (kookvocht bewaren en zeven), afkoelen en uit de schelp halen
Kook witte rijst
Kook de vloeistof van de mosselen flink in met kerrie
Proef op p/z
Maak een schotel van de rijst, de mosselen en de saus erover, en koel alles heel goed
Serveer met olie en azijn
Ik had die Chinese keiharde gepekelde Ume in water te weken gelegd
Huamei; de rechtse met ook rode peper gepekeld
Onbruikbaar resultaat
Toch echt afknabbelen...
Zie ze hier
Moules à l'italienne
Open de mosselen zonder vloeistof, met peper, peterselie en verse tijm
Giet in een zeef boven een bak
Schud goed alle vloeistof uit de mosselen
Laat rusten en zeef de vloeistof dan
De mosselen zo goed mogelijk warm houden onder een doek
Breng de vloeistof aan de kook met tomatenpuree
Voeg als het kookt wat boter toe en wat saffraan, en laat een tijdje pruttelen
Haal de mosselen nu pas uit, en warm ze in de saus (die u op p/z hebt geproefd)
Gepekelde forel die gerookt gaat worden
Moules à la marinière
Kook als hierboven, maar met ook witte wijn en sjalot
Giet het kookvocht door een zeef in een sauspan en laat goed inkoken met flink boter en weer wat peterselie
Houd de mosselen weer warm zoals hierboven
Haal de mosselen nu pas uit en warm in de saus (die u op p/z hebt geproefd)
In ganzenvet gebakken aardappelen van Frieslanders
Moules à la poulette
Prepareer de mosselen zoals à la marinière, maar laat het kookvocht niet teveel inkoken
Maak een roux, en daarvan een saus met het gezeefde kookvocht
Werk er room door en direct daarna eigeel
Breng flink kloppend net aan de kook en haal dan direct van het vuur; blijf kloppen tot het niet meer borrelt en blijf dan nog heel even zachtjes roeren, vooral over de bodem van de pan
Breng op smaak met peterselie en citroen
Warm de mosselen op in de saus
Gepekelde hele groene kool (Balkan)
Moules à l'orientale
Maak pilav
Bereid mosselen à la marinière
Houd de mosselen weer warm onder een doek
Maak een kerriesaus zoals voor à la créole, met ook saffraan
Haal de mosselen nu uit, en warm ze in de saus
Serveer de mosselen in een rijstrand
Balletjes van geel erwtenmeel, met kleine aubergine
Moules à la mayonaise
Open de mosselen met witte wijn
Zeef het kookvocht en kook flink in
Maak een mayonaise met weinig zout maar met flink meer Dijon mosterd dan normaal en met wat van het kookvocht
Werk de mayonaise door de mosselen en laat goed koelen
Serveer met goed gekoelde schijfjes gekookte aardappel waarover wat vinaigrette
Kwartels
Salade de moules à la grecque
Maak een salade van in witte wijn geopende mosselen, in het kookvocht geblancheerde champignons, tomaat, in het kookvocht geblancheerde verse zilveruitjes, en artisjokharten
Koel alles goed
Serveer met olijfolie erover en p/z
Volgende aflevering zie hier
Mangopickles in wording
(Het is ondertussen alweer een stuk duidelijker geworden dat die Koevoet en die Neusturk van Denk cryptofascisten zijn. Gaven ook geen antwoord op mijn vraag of ze naast de Armeense genocide ook de Holocaust ontkennen. Zou er een enkel Nederlands kamerlid te vinden zijn met voldoende kloten en voldoende afschuw van politieke correctheid, dat aan die laagbegaafde vlaggenzwaaiers en auto-toeteraars durft te vragen of ze ook de Holocaust ontkennen? Ik denk het niet. Dat kamervolk, dat is hol geschreeuw, en als het er op aankomt is het Ja maar...)(De politiek correcte consensus-lullen en -trutten...)(Naast de tandpasta reclame-kruideniers die in hun broek schijten als ze vijf cent mislopen...)