vrijdag 20 december 2013

Prei, noten, jam



Baskische prei

Als je het goed doet dan maak je eerst kippensoep van een goed ontvette hele soepkip-poot en een tweede maar die goed kleingehakt, met heel erg veel prei in die soep. Joodse kippensoep. Dat doen die Basken trouwens ook wel hoor, veel prei erin. Ook in tonijnsoep, porrusalda. U raadt al wat porru betekent. En salda komt van saldo, voorraad, flink wat zeg maar.

Prei, ui, knof, laurier, foelie(!) etc. uit die soep, kip apart leggen voor wat anders.
Dikke stukken prei, enkel wit!, in die soep, tegen de kook aan en zo een uur of twee houden (wordt die soep nóg beter!).

Hierboven heb ik de buitenste twee of drie rokken (ze liggen er onder; wegmikken) van de prei gehaald (na min of meer verticaal uitlekken). Het binnenste, dat is de truc, moet nog nét niet uit mekaar vallen. En, ook heel belangrijk: een gewoon tafelmes moet er doorheen gaan als door boter.
Behandel het binnenste met grote voorzichtigheid. Laat het goed koelen en serveer met truffelmayonaise.

Enorm lekker!



Noten op honing

Kreeg walnoten van PJ (dank!).

Noten kraken en spul eruit frunniken en hersentussenschot verwijderen.
In een pot, en zorg dat zeker de helft van de noten grof gebroken is.

Honing erop gieten (voor in de keuken en ook voor kruidkoek is die van Aldi perfect) en een jaar op een niet koude maar wel donkere plek laten staan. Of langer.
Als je de pot ziet staan: even draaien en zo en weer terugzetten.

Nog lekkerder: met "groene" walnoten. Die nog net niet van de boom gevallen zijn...

Overheerlijk...



Druiven-perenjam

Ik kocht per ongeluk twee keer druiven (voor in de yoghurt, met noten), dus wat er mee te doen.

Jam. Maar ja, in druiven zit geen spat pectine.
Dus pectine-houdend fruit erbij. Goed rijpe peren, niet die lange soort maar die bolle dikke.

Fruit snijden, in een kom, rietsuiker erover en om het uur omroeren.

Na een dag langzaam aan de kook laten komen, en laat vrij lang doorsudderen. Een keer of twee ook het fruit voorzichtig met een puree-stamper pletten. Proef of er genoeg suiker in zit.
Laat een lepel echt heel goed afkoelen, en als dat dan redelijk dik wordt, dan is het goed.
Zo niet dan wat meer suiker en wat langer sudderen.

Stemgember er over raspen, doorroeren, ff sudderen en proeven.

Heet in potten etc.


Dirkjan zie hier (alle links hier in een nieuw venster).