vrijdag 13 december 2013

Kip 2 (gestoofd)




Ik heb het nog niet gelezen, maar ik vrees dat het, na enig bladeren, weinig indruk gaat maken
Werd gepromoot als "Italiaans Brood"
Blijkt Italia Koken met Brood  
Heel veel flauwekul
Abrikozenpizza (Jezus), Pruimenmuffins (Italiaans?), Clafoutis van brood en fruit (Italiaans?), Fantasie-sandwich (Gristus), "Tweekleurige quenelles van wortel en tuinbonen" (of ze dat godverdomme ooit in Italië maken)
Een agressieve shit-uitgeverij die je ook nog bedelft onder de emails, zie ze hier (alle links hier in een nieuw venster)


Maar goed.
Kip 2
De vorige was gebakken kip, zie hier (alle links hier in een nieuw venster).


Kip, gestoofd (1)

Kip in cider
Frankrijk

Wrijf stukken kip in met zout en peper, bak ze op hoog vuur bruin in boter.
Haal uit de pan.
Bak in dezelfde pan sjalot, knof en paddo's.
Giet er flink droge cider bij en roer de aanbaksels los.
Giet er calvados bij en laat ietsje inkoken.
Stoof er de kip in gaar onder een deksel en op laag vuur.
Proef op p/z.
Roer, als de kip gaar is, crème fraiche door de saus.



Een heel aardig boekje, Wina Born of niet Wina Born
Ik kom er later op terug


Kip in cider
Galicië
 
Gedroogde pruimen in kokend water, even losroeren, en als het weer kookt van het vuur halen. Acht uur laten staan.
In een aardewerken pot in wat olijfolie blokjes droge chorizo uitbakken en die uit de pan halen.
De kip, zonder vet staartstuk en zonder vleugelpunten, rondom aanbraden in de pot en eruit halen.
Ui en knoflook in de pot aanbraden, en dan stukken stevige rode puntpaprika erbij en wat cayenne.
Kip erbij en door de pan wentelen.
Cider erbij, goede droge, tot de kip half onder staat en regelmatig draaiend gaarkoken terwijl de cider dus langzaam inkookt.
Aardappelblokjes meekoken en voor het binden wat platgedrukte stukken gekookte aardappel.
Op het laatst stukjes kippenlever erin meekoken, stukken bloedworst en stukjes verse chorizo (of merguez).
Vlak voor het serveren de uitgelekte pruimen en de droge chorizo erin opwarmen en ook spul uit het zuur of uit pekel zoals paprika, groene pepers, augurk en zwarte olijven. Of dat spul er bij serveren.



Once upon a time, a very long time ago now, about last Friday,
Winnie-the-Pooh lived in a forest all by himself under the name of Sanders


Kip, Baskisch
Poulet basquaise

Bak in olijfolie ui, voeg knoflook toe, roer even om en voeg dan flink strips rode paprika toe.
Laat ze even roerend aanbraden en voeg dan blokjes tomaat toe.
Breng op smaak met peper, half pikant paprikapoeder en zout, breng aan de kook en laat dan een klein half uur zachtjes koken.
Bak stukken kip bruin in olijfolie.
Laat de kip garen bij de groenten, met een scheut witte wijn.


Kip met sherry
Spanje

Wrijf een kip in met peper, zout en geperste knoflook, en bak rondom bruin in wat olijfolie.
Voeg ui en kleingesneden wortel toe en laat 15 minuten garen op niet te hoog vuur.
Voeg een flinke scheut oloroso sherry toe en wat peper en zout.
Draai de kip een keer door de vloeistof en laat daarna, met een deksel op de pan, drie kwartier garen op niet te hoog vuur.
Serveer met gebakken champignons en met een saus, gemaakt van de kookvloeistof en room.



Heel aardig
Ik bespreek het nog


Kip met wortel
Spanje

Verwarm olijfolie in een stoofpan, met wat nootmuskaat en wat zwarte peper.
Zout stukken kip en bruin ze in die pan.
Bak flink schijven wortel in een andere pan op laag vuur, met dezelfde kruiden als boven en bestrooid met wat suiker.
Haal de wortel uit de pan en doe bij de kip.
Voeg bouillon toe en laat een uur op laag vuur stoven.
Doe er na drie kwartier wat citroensap bij.


Sumatraanse kip
ayam paniki

Bak stukjes kip rondom aan in arachide-olie of gril ze. Haal ze uit de pan.
Maak in de pan, op laag vuur, een kerriemengsel zonder koenjit, met flink cayennepeper, laos, goela djawa, ui en knoflook.
Gebruik ook gepofte kemiri-noten (in stukjes), komijn, sereh en gebakken trassi.
Voeg assemwater toe (+ de goela djawa geeft dus een zoetzure smaak) en ketjap, roer even door en stoof de kip gaar in de saus met wat geraspte kokos.


Nadat ik het al had afgerekend zag ik in ene "Recepten van Jamie Oliver" staan
En Godbetert een citaat van Jonnie Boer op de kaft ook nog
Het wilde natuurlijk niet branden ook, dat boek...