dinsdag 17 december 2013

Mededelingen



Foto's vandaag: inkopen

Ik las dat Marcel Musters in Linda die Gordon een gezandstraalde nicht noemt. Dat was voor het einde bedoeld van hier vandaag, maar ik kon 't niet inhouden. Woahahahahahahaahahahahaha! Midden in de roos!!

Hema. In de aanbieding zo'n ding waarin je chocolade au bain Marie kunt smelten.
Hadden ze vorig jaar en het jaar daarvoor ook in de aanbieding rond deze tijd.
Maar nergens te krijgen. Vier vestigingen. In de laatste "Meneer, in Leeuwarden hebben ze er nog een". Vorig jaar en het jaar ervoor idem dito, althans vergelijkbaar. Lokkertjes-nep dus.
Vroeger zeiden ze "Hema? Hier Eet Men Afval!"

AH olie
Twee jaar geleden hazelnotenolie gekocht. Na een half jaar kon ik het weggooien. Donker en koel gestaan, helemaal zuur geworden. Kocht Frans spul, is na anderhalf jaar nog uitstekend.
Een half jaar geleden kocht ik bij AH walnotenolie. Kon het gisteren weggooien. Helemaal zuur geworden.
Gebeurde me nooit never eerder, met geen enkele andere olie.

Kamerlid Esther de Lange trap er in dat calamares a la romana van varkens-anus wordt gemaakt.
Can one get stupid. Nou ja, ze is natuurlijk al kamerlid.
Lid van de verzamelde minus habentes.


Achter op dat pak staat ook Arborio voor risotto, natuurlijk
Maar ook voor risotto Roma. Geen idee. En Ribe...

Drie NRC Video's

Desem (dat is de tweede keer) hier (alle links hier in een nieuw venster).
De broodprofessor vertelt. Z'n vriend is weggelopen trouwens. "De hele nacht ligt ie over brood te lullen..."
Waarom hoor ik trouwens niet dat het zuur ruikt? Is dit "desem" itt zuurdesem?

Dubbelkoe Kranenborg hier.
"Niet te lang fan te foruh"

Sliptong hier.
Goh! Dat wisten we allemaal niet. Tsjee, er is mij een licht opgegaan kan je wel zeggen. Ik ben nou gepromoveerd in het sliptongbakken.
Dat je moet voelen of de filet makkelijk van de graat los laat, choh, waar háált die man die wijsheid vandaan?


Dit is dat haringspul van Ikea
Ontbreken er nog twee
Zijn we aan het proeven
Rustig afwachten

Planning 1
(liep door mekaar met planning 2)

Tomatensaus met Chinese witte wijn (druivenwijn), lontong, eieren in de saus gepocheerd

Spaghetti carbonara met guanciale (en eigeel en Parmezaan); gestoofde rode puntpaprika

Tofuplakken door sesamzaad, chana dal (die miniatuur kikkererwten), po ku paddestoelen

Welsh rabbit (zie enkele dagen geleden) met courget uit de oven

Bottarga met pasta en geroosterde zoete ui (gisteren; ongelofelijk lekker, ach ach ach...)


Met rode peper
Was heel erg lekker
Dank H!

Bij die bespreking van Allerhande laatst was ik, schande!, de positieve opmerkingen vergeten.
Die lagen onder mijn bureau...
Volgt nu hier, en in de originele post verwijs ik naar hier. Bovenin.

* Speklap-stukjes bakken, uit de pan, en in het vet rundvlees-blokjes bakken.
Goed idee, ik doe het zelf ook, maar lézen doe je het nooit.

* Bladerdeeg in een bakje, zó bakken, dan krijg je een bladerdeeg-bakje, en daarin een waaiervormig gesneden peer bakken, met karamel met citroen erover. Omgekeerde Tarte Tatin zeg maar, wat trouwens eigenlijk, dat wordt veel vergeten, Tarte des Demoiselles Tatin heet.

* Soortgelijkig van filodeeg bakjes bakken en daarin (doe ik vanavond) paddo-mix met madeira-saus en gepocheerd ei in de oven.


Rollade-net
Venkelknolletje of grote stoofpeer of kweepeer
Inpakken in ontbijtspek
Consolideren met rollade-net (want zonder iets of met touw lukt nooit echt goed want het krult weg)
In de oven
Gaan we testen

Planning 2

* Gestoofde gedroogde inktvis (ipv -laatst- gefrituurd dus) met naan en peultjes

* Die eerder genoemde filodeeg-bakjes met paddo's en madera-saus en gepocheerd ei

* Bulgaarse dolmas met rijst en gehakt erin; bimi erbij

* Gemarineerde tempeh, gele splitlinzen(pap), zoute bonen (gepekelde bonen), en een saus met sambal ebi

* Halloumi met paprika uit de oven, paprika-saus en smashed potatoes (zie hier; kosher salt is geen kosher zout maar grof zeezout, waarmee je vlees kosher maakt, vandaar)

Jammiejammie!!


Surinaamse toko
Enorm lekker maar ja, het brandt je reet uit...

Chinese thee

Proeverij

Loong tseng
Soort groene thee
"groentesoep"

Pu erh
5 jaar oud
"vissoep"

Oolong
Tsja, dat is gewoon goed...

Tit koon yum
Soort oolong, soort zwarte gunpowder(-korrels)
Heerlijk


Sambal tempeh; lekker
Iemand noemde het "bijna een saus"
Stukjes tempeh erin, en niet te heet

Diversen

Kreeg een folder van La Place
Ik kan me indenken dat daar veel volk op af komt (focaccia krabsalade, Texaanse bonensoep, Hongaarse goelasj, steaksandwich runderribeye)
Voor elk wat wils, maar niet voor mij want ik proef het híer al

In Verde
"De vegetarische filosofie van Pietro Leemann"
€ 59,95 bij Elsevier.
Nou ja, als je vlees laat staan moet je dat kunnen betalen, toch?
Of anders koop je maar dat boek van Janneke Vreugdeloos.
"In Verde is een ware gastronomische filosofie waarin het lichamelijke en geestelijke welzijn centraal staat"
Ober, doet mij maar die bal gehakt met brood en zuur.

AH Catalaanse worstjes
Verse worst, maar "typisch Catalaanse verse worst", dat bestaat niet
Suiker, uienpoeder, knoflookpoeder, "specerijen", citroenzuur, varkensdarm (dat wel)
92% vlees, tweede ingrediënt water
Reuk en smaak goed, fris-kruidig met pepers. Structuur zo compact als het maar kan, bah. Kauwgum. Redelijk sappige kauwgum maar kauwgum
Koud niet te vreten vanwege dat knoflookpoeder, wat dan ongelofelijk vies overheerst

Kreeg kerstfolder AH + Bol.com in de bus.
Als je een beetje kan koken moet je daar niet teveel in lezen, want dan krijg je 'm gastrononisch niet meer omhoog...


Enorm lekker
De prijs is een ander verhaal...

Ik zeg "Maar wat is nou toch het verschil in waardering tussen een cellist en een tuinman die beide hun werk uitstekend doen?"
God wat werden ze kwaad, die musici, heerlijk.
Bête comme un musicien...