woensdag 24 juli 2013

Truffel!



Zomertruffel

€ 6,-/10 gram, deze 25 gram en dus € 15,-
€ 600/kilo...

Reken 5 gram truffel pp per gerecht.
Deze lui hier (alle links hier in een nieuw venster) willen verkopen! Maar duur zijn ze niet, althans met zomertruffel.

Lekker dat het allemaal was...
Ongelofelijk.

Van zomertruffel moet je veel beter weten dan van wintertruffel wat je ermee doet, hoe je ermee werkt.


Drie gerechten die je eigenlijk alle drie zou moeten proberen. Na elkaar.

* Salade met truffel
* Carpaccio met truffel
* Omelet met kaas en truffel

Bewaar de truffel in een plastic zakje, of beter nog in een zakje van vetvrij papier, in de groentenlade van de koelkast; laat elke dag twee keer even ademen.


Je hebt achtereenvolgens heel dunne kleine plakjes nodig, raspsel en weer heel dunne plakjes. Begin dus met de truffel zo te snijden dat je twee keer dunne plakjes kunt snijden, en tussendoor de afsnijsels kunt gebruiken om te raspen.

Tip Koop carpaggio waar wat Parmezaan bij zit verpakt (gebruik dat dresssing-flesje niet!). Je gebruikt die Parmezaan dan bij de salade.


Salade met zomertruffel


Neem mesclun of andere gemengde sla. laat op kamertemperatuur komen, net als de rest van de ingrediënten.

Maak een vinaigrette van mooie olijfolie en citroensap. Verder niks.

De sla op de borden, zwarte peper erover malen, uiterst dunne truffelschijfjes snijden, per bord direct op de sla en er direct de vinaigrette over. De truffelschijfjes zijn maximaal één centimeter breed. Per bord zó afwerken dus, voordat u verder gaat met het volgende bord! Wat fleur de sel erover (ik gebruikte zoet Maldon zout) en de Parmezaan erover.

Fantastische smaak, fantastisch geheel.

Verwacht geen heel sterke truffelsmaak, maar verwacht wel een heel perfecte combinatie.

En ik zou het niet met stokbrood eten.


Carpaccio met truffel


Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Doe in een kommetje wat goede olijfolie met een scheutje zwarte truffelolie daarin. Rasp daarin zomertruffel, en zorg dat steeds na elke halve seconde raspen het raspsel door de olie geschept wordt. Laat een kwartier staan en roer regelmatig om.

Leg het vlees op borden, wat citroensap erover, wat fleur de sel (hier geef ik de voorkeur aan Guérande; sommigen prefereren overigens wat na-gebroken grof zeezout) en versgemalen zwarte peper.

De olie erover en serveer. Proef, en beslis of u er eventueel wat meer citroensap over wilt hebben; dat is niet ongewoon.

Eet dít wel met wat goed -wit natuurlijk- stokbrood. (Er is niet veel op tegen om deze carpaggio op sla te eten, maar u mist dan deels de intensiviteit van de smaak omdat u dan minder mondcontact hebt met het vlees.)

Verslavend lekker was het...


Omelet met kaas en zomertruffel

Breek heel goede eieren in een ruime kom.
Strooi er vers gesneden uiterst dunne schijfjes truffel over (snijd een stuk van de truffel dat ongeveer maximaal een halve bij een halve centimeter is, en snijd de plakjes daarvan; wat minder grote schijfjes dus dan in het eerste recept). Steeds als u enkele schijfjes truffel hebt afgesneden roert u ze door het ei. Het ei niet kloppen!

Rasp kaas over het ei en roer het erdoor. Gebruik een zoetige kaas met een notige smaak (Fontina, Tynjetaler...).
Vers gemalen peper erover en vers gemalen Guérande zout. Roer voorzichtig door het ei.

Boter heet laten worden, ei in de pan, vrij snel het vuur laag draaien en een deksel op de pan.
Kijk af en toe of u luchtbellen moet doorprikken.
De omelet is klaar als de bovenkant bijna gestold is.

De truffel verheft de ál goede eieren naar nog groter hoogte...


Als de verse zomertruffels niet meer leverbaar zijn, probeer dan het volgende recept eens met zomertruffel uit een potje.

Pasta met zomertruffel

Ook weer enorm lekker.
Zie de techniek, en pas die met zomertruffel uit een potje toe op de bovenstaande recepten.

Kook spaghetti en giet af.

Verhit wat goede olijfolie en wat boter met dunne plakjes knoflook. De knoflook moet niet sterk bruinen maar de smaak aan de olie afgeven. Dus niet te hoog vuur en geduld.

Rasp er zomertruffel uit een potje over. Roer direct om.
Maal er zwarte peper en Guérande-zout over.
Werk er eventueel geprakte ansjovis uit olie door, ontzout in melk.

Warm er de spaghetti in op en maak af met wat crème fraiche.


Zie ook de post van 26 juli, tomaten met kaas uit de oven, met truffel.