maandag 15 juli 2013

Peultjes, soepgroenten, leliebollen



Atjar telor

"Zuur eieren" maar het is een Javaans zoetzuur gerecht.
Kan ook met eendeneieren.
Hoort met rijst maar ik at het met roti.

Eieren, peultjes, roti

Kook de eieren hard, schrik, pel.
Je hebt mensen die er een gaatje in prikken, maar ik doe het op z'n Spaans. Scheutje azijn erbij, wat de schaal wat flexibel maakt. Ik heb daarvoor een speciale fles allergoedkoopste azijn staan.

Pindaolie, gekraakte kemirinoten...
Sjalot, knof, gemberwortel, lombok (ik had jalapeño)...
Koenjit... Ketjap asin en Chinkiang azijn (zwarte Chinese rijstazijn)...
Goela djawa (palmsuiker) erboven raspen en erin oplossen tot het mooi zoetzuur is.
Halve eieren erin met de dooier naar beneden, en heel regelmatig bedruipen, net zolang tot de eieren bruin zijn.


Hierboven zijn die eieren dus nog niet bruin (maar die de volgende foto), en die klontjes dat zijn stukken kemiri-noot. Die hoeft niet fijn, beter niet fijn zelfs, want het wordt vanzelf mooi zacht.

Sauteer de afgehaalde peultjes iets en kook ze tegen gaar aan.
Gebruik peultjes, geen sugarsnaps want die warmen niet mooi op later.
Spoel koud.

Doe een scheur Hua Tiao bij de eieren (Chinese rijstwijn; is hierin lekkerder dan Shaohsing).
Als de wijn warm is de peultjes erin opwarmen.
(Dat ik zoveel rare ingrediënten gebruik? Ga naar de toko, koop een fles Chinkiang, een fles Shaohsing en een fles Hua Tiao. Wat ben je kwijt voor die drie literflessen? € 6,- of zo. En het is allemaal enorm lekker spul en het staat heel mooi, die Chinese flessen in je keuken ook nog eens een keer...)

Bak de roti.

Het was enorm lekker, verdomd...

De foto hieronder is abusievelijk genomen voordat ik de saus op het bord deed.


Soya chunks

Zie hier. Alle links hier in een nieuw venster.

Soja-balletjes, somen, soepgroenten, leliebollen

Somen dat is dunne Japanse pasta, en leliebollen dat zijn gedroogde chips van leliebollen, zie hier. Zie de volgende foto voor gedroogde.
Van dezelfde lelie als die lelieknoppen die je in de soep doet, zie hier, de Avondlelie.


Kook die soja-balletjes in water met een scheut tamari (Japanse soja-tarwe saus). Giet af.

Pinda-olie, rode ui, knof, gemberwortel, jalapeño, soepgroenten...
Maak het midden van de bodem van de pan vrij en rooster er wat grove panch phoron in (search the blog of zie hier). Heerlijke geur! Meng alles.

Pot groentenfond erbij... Proef.
Leliebollen-chips erbij... Kook niet té lang; het moet net eetbaar zijn maar nog wel redelijk beet hebben.
Stevig spul, vult, mooie notensmaak.

Kook de somen in de soep (zie somen hier).
Warm er de soja-balletjes in op.

Ook weer erg lekker, verdomd...


De gekookte soja-balletjes

Culinaria

Mangiare!

Zie hier.
Uitzending 12 juli

Die kookboekenspecialist Freud die het recept van Rote Grütze niet kon vinden...
Google: 1.210.000 resultaten...

"Labskous is de enige Duitse stamppot" mummelt een Duitse journaliste (Labskous zie hier; meestal is Smulweb shit maar dit is prima).
Het enige? En Himmel und Erde dan? Zie hier. Je kan je afvragen in welke delen van Duitsland het níet gegeten wordt...
Het is natuurlijk Hete bliksem, maar die Duitsers die hebben een heel mooie variant: met peren (ongetwijfeld stoofperen).

En dan eten ze in dat programma Weißwurst met gewone mosterd, de onnozelaars, de Duitsland specialisten...
Kijk eens hier of search the blog...


Eindelijk weer eens een eenpansmaaltijd...
Somen, sojaballen, soepgroenten, leliebollen...

Planning

* Tuinbonen, paddo's, geraspte kaas (tuinbonen in de oven gratineren met die kaas; paddo's ernaast)

* Béchamel (nou ja, die mooie van laatst met bouillon en witte wijn) met bakkeljauw erin (zoutevis) en daarnaast experimenteren met die gedroogde baby-okra van laatst

* Pikante eende-eieren omelet met kokos, recept uit Padang, met zwarte kleefrijst en puntpaprika'tjes
(Padang. Daar liepen 20 jaar geleden meisjes van vier al volledig "ingepakt" rond, en werden katholieke nonnen zo bedreigd dat ze vertrokken, wilden ze niet uitgemoord worden. Terwijl ze enorm veel goed werk gedaan hadden zonder dat ze "zieltjes wilden winnen". 20 jaar geleden. De islamisten hebben sindsdien het heft in handen genomen, en zie: chaos, corruptie, armoede, ellende, nepotisme.)

* Couscous met pikante tomatensaus met rozijnen, en met chorizo (ik zal ze, die islamisten); als zout: gemalen gezouten gerookte amandelen erover

* Quorn met witte bonenpuree en prei (dat wordt wat! dat wordt gas terugleveren aan het net!) en wat rookspek erdoor


Dus in Bulgarije hebben ze ook molens...
(Dit is een pak met die fantastische Bulgaarse vermicelli)

Link

Nog een link, en dan heb ik het weer gehad want ik ben Baklava aan het bakken.
Mijn super baklava.
Met zwart sesamzaad, met rozenwater (merk Lullo) en met mahlab.
Hadden we het gisteren niet over mahlab? Nee eergisteren. Zie de 13e.

Link, productinformatie voor koks, zie hier.