Ziet er niet uit, maar 't was me toch lekker...
Chorizo, couscous, tomatensaus
Week rozijnen.
Bak stukjes droge chorizo in wat olijfolie krokant.
Rode ui erbij, knof...
Komijn, iets kaneel...
Tomatenpuree in het midden van de pan wat aanbraden, harissa erdoor, meng alles, witte wijn... Proef.
Maak de couscous eetbaar.
Rozijnen door de saus, gebroken gerookte zoute amandelen erover en serveer met de couscous.
Gebruik als kookwijn witte Chili van AH landenwijnen.
Enorm lekker was het weer...
Eende-ei met groene wasabi-Louisiana
Die Louisiana hebben ze bij AH en Jumbo.
Bij de Tabasco staat dat.
Koop meteen ook die rooie met mierikswortel.
Ik ging iets met ei voor op brood maken.
Omelet eende-eieren met die groene Louisiana met wasabi erdoor, en Worcestershire als zout.
Redelijk wat belegen geraspte Goudse er ook door, en die Louisiana dempt wat van heftigheid bij het bakken, dus daar moet je ook scheutig (no pun intended!) mee zijn.
Bak langzaam in olijfolie, eerst zonder deksel, wat later met.
Draai, ff zonder deksel met ff wat hoger vuur, wat later met deksel op weer lager vuur.
Ook dat was heerlijk, op Brabants roggebrood, verdomd.
Eende-eieren, paprika, zwarte rijst
Als je toch eende-eieren hebt...
Telor padang, eieren uit Padang.
Padang zie Google en daar Afbeeldingen. Maar trap er niet te snel in want het is super islamitisch. Daar liepen 25 jaar geleden kleine meisjes al van tot tot teen bedekt met lappen. Op de evenaar...
Zwarte rijst, dat is zwarte kleefrijst, zwarte ketan, ketan hitam.
Kleeft niet hoor.
Ik las overal dat het enkel voor zoete dingen wordt gebruikt, zie bijvoorbeeld hier (alle links hier in een nieuw venster).
Maar ik las ook op een enkel plaatsje dat je het ook gewoon als rijst kunt klaarmaken en dat het dan een nutty flavour heeft.
En inderdaad. Een ontdekking!
Spoel de rijst even en kook met de dubbele hoeveelheid water. Tip:kook het met een runderbouillon-blokje.
Kook het niet te snel. Vrij snel gaar. Proef.
Laat afkoelen in het -zwarte- kookwater.
Verhalen over 60 minuten koken: dat is ongetwijfeld voor kwee (zoete troep van rijst-puree). Zie hier.
Pinda-olie, sjalot, knof, gemberwortel, lombok...
Houd de helft apart en bak in de andere helft stukjes paprika.
In de tweede helft wat geraspte kokos opbakken en koud laten worden.
Eende-eieren loskloppen, dat kokosspul erdoor, omelet bakken in pinda-olie.
Serveer met warm gepiepte paprika en rijst.
Heerlijk! Een ontdekking!
Valt in de categorie Quinoa.
Gele aubergine
Nóg een ontdekking!
Zien er niet uit maar hoe prachtig stevig! Heel mooi om mee te werken.
En dat nog afgezien van een uitstekende smaak.
Zie wat ik met die bananenbloem maakte een paar dagen geleden.
Zó kan je het klaarmaken.
Blokjes speklap...
Ui, knof, gemberwortel, lombok...
Blokjes aubergine...
Geweekte gekookte Chinese mie erin opbakken...
Kerrie, rijstwijn of sherry...
Jammie!
Planning
* Risotto-balletjes met een stukje Apenzeller erin, gefrituurd.
Suppli al telefono, verassing aan de telefoon, want die balletjes trekken (telefoon)draden als je ze open snijdt.
Zie hier en hier.
Met tomatensalade (Tasty Tom) en daarover als zout die superkleine Indonesische gebakken visjes, teri nasi, zie hier.
* Kwal met Chinese mie, en met een Chineese combinatie van bamboescheuten en fermented mustard green.
Kwal hier, mustard green hier.
* In de frituur gepocheerde eieren, en rode linzensoep met soepgroenten en crab paste (krab-curry pasta zeg maar).
* Halve kip in braadzak met citroen en home made piri piri ingewreven, sperziebonen met gebrokkeld heel krokant gebakken ontbijtspek erover, en friet.
* Martabak (zie hier; ik maak de brood-vorm) met groenten met ebi erin (gebakken gedroogde garnalen; had ik over van laatst) en zwarte tofu, black tofu, tofu cakes, zie hier.
Dat wordt weer smullen!
Eende-eieren