zaterdag 13 juli 2013

Rode kool, rookworst, rijst,



Helmantel!

Rode kool met appel, rookworst, aardappelen

Iedereen roepen dat je dat niet eet in de zomer, maar waarom niet?
Bij AH hebben ze verse rode kool, dus ik zal de enige niet zijn...
En die rookworst is die lekkere Veluwse verse (bij AH bij de verse vleeswaren).

Aardappelen in blokjes koken, koudspoelen.

Boter, rode ui, knof, grof gebroken zwarte peper, laurier, wat versgemalen koriander, foelie...
Kool erbij, en een bodem bouillon...
Na 10 minuten de appel erbij en stukjes kruidkoek (ik gebruikte die overheerlijke van mezelf natuurlijk).
Die recepten die er suiker bij doen wegflikkeren.

Stukjes rookworst erin opwarmen en daarna ook de aardappel.

Enorm lekker, maar ja, die kruidkoek, die dee het hem...


Zwitsterse kaas, rijst

Recepten met Zwitserse kaas

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Ik meldde die site al eerder, maar ik bekeek de recepten nog niet.

2012: zie pagina 11, kaastaart; pagina 13: pasta met die kaas. Trouwens die salieblaadjes erna, dat is ook lekker lijkt me. In Italië eten ze dat wel, maar dan met gewoon beslag en dat is erg lekker.

2010 pagina 8 een Flammkuchen, soort pizza. Dat lamsvlees erna, dat lijkt me niks.

2008, pagina 7, spaghetti, tomatensaus en die kaas. 2006, die aardappelsalade. 2005 (er wordt wat afgevreeën in die bergen; dat is natuurlijk die Jodel-sex), pagina 5 lekkere kip. 2005, pagina 7, kalfsfilet met garnalen; op pagina 11 nog een pasta recept en idem pagina 13. Laatste pagina: ze zijn er vroeg bij, die berg-midwinterhoorners...

Rijst

Dat schreef ik laatst toch, dat iemand zei "Rijst, ja, dat is toch enkel rijst, maar pasta heb je veel soorten?"
Ik zeg Ik heb Surinaamse, Sos voor paella, Arborio voor risotto, sushi rijst, rice cakes, twee soorten rijst-pasta, lontong, ketan...
En daar kan ik ondertussen na wat nadenken bijzetten zwarte kleefrijst (ketan hitam), rode rijst,voor risotto Arborio én Carnaroli trouwens, en geroosterde gemalen rijst.


Culinaria

Elsevier

Weer twee aardige stukjes van Bram Hahn. Dank PJ.

Gerijpt vlees. Inderdaad, vacuum rijpt het wel wat maar niet mooi.
En in Brussel, in de Peperstraat (net achter de Grote Markt) heb je een restaurantje met een dubbele ruit als etalage, zijnde een koeling. Daar hangen ossenhazen naast elkaar, van drie weken oud (donkerrood) tot tig weken oud (richting zwart). Mooi hoor!
Ja, dat volk hier, wat bij de slager een "mooie verse biefstuk" wil, "mooi rood"...

Restaurant-formules.
Chalet Royal kwam ter sprake. Daar at ik als kind al. Met opa, die naar Den Bosch reed op vrijdag, omdat je dan "op reis" was en je vlees mocht eten.
En ja, dat cappuccino van rivierkreeft gezeik. Lollie van foie gras zeg maar.


Pasta

Ik vond weer een rare Bulgaarse pasta, zie links onder. Heet Pasta en het zijn stukjes van een dikke spaghetti geknipt zeg maar.
Ter vergelijking links boven fregola (heerlijk met schelpdieren), rechts boven vogeltong (Turkije; in de saus) en rechts onder couscous (couchecouche) wat ik, realiseerde ik me in ene, al maanden niet heb gegeten.

Links

Braakzak koken hier.

Mosselverdriet hier.

Groninger kroegen hier en een fraai stuk over Caillebotte door Coen hier.

Frans spul hier. Geen idee hoe ik er aan kwam...

Kruidkoek

Die kruidkoek van laatst is enorm lekker met z'n knapperige buitenkant ook, en een groot succes.
Komende week ga ik baklava maken trouwens, en de week daarna gemberkoek.

Baklava met ook sesam. Het verbaast me erg dat je dat nergens in recepten vermeld ziet.
En zeker ook mahlab erdoor! Heerlijk spul, bij de betere Turk. Zie hier en hier (dat is van Katzer; waanzinnig goede kruiden site, zie hier; geen gelul, gewoon goed én super uitgebreid) en zie hier.


Die zwarte ketan.
In Indonesië gebruiken ze het enkel voor zoet spul, maar het is "gewoon" een erg lekkere noot-achtige rijst.

NRC

"Witte bonen heten in Franktijk coco blanc". Coco blancs, maar vooruit, maar zo heten enkel heel kleine witte bonen daar.
"Als de peulen [van verse peulvruchten] doffer en taaier zijn, zijn de bonen het lekkerst". Waar hebben ze die onnozelaar opgegraven?
En zoals gewoonlijk weer een paar enormiteiten van Joel Broekbaard. "Sepia is inktvis". Nee, dat is katvis. "lardo is rugvet", nee, dat is gepekeld rugvet, de ontzagwekkende culinaire onbenul...

En pepermunt hier.
Leuk!

En verder

Die Bulgaarse kaas, die driehoek van laatst, is wel lekker. Ff wennen aan dat licht zure (apart voor een normale stevige kaas type Gouda-zonder-gaatjes). Ik kan me indenken dat als je die kaas gewend bent, je daarnaar terug verlangt.

IJs met maanzaad schoot me in ene weer te binnen.
Bedacht eens te gaan experimenteren met sesamzaad. (Ook zwart sesamzaad!)

Kocht die Mannenmosterd van Ton's mosterd.
Zie hier.
Nou, verre van het -aangekondigde- scherp smakend, en net als die knoflook mosterd een beetje vervelend zurig.

En Deventer koek en zo zie hier.
Echt een heel fraai stadje, en een B&B bed voor een persoon al voor € 30,-.


Dit is die Bulgaarse pasta.