zondag 19 februari 2012

Van alles maar weer eens...


Ontdekte wat. Als je een stuk rookspek ergens ophangt waar het op het snijvlak wat uitdroogt, dan is het heerlijk eten als je met een superschep mes een heel dun plakje van die uitgedroogde snijkant afsnijdt. Super krokant!

Italiaanse pasta: mafaldine

Gisteren
Mafaldine (zie hierboven), kastanjechampignons en gesauteerde gerookte zalm (zie hieronder).
Het idee van die zalm, dat komt zo. Een vriend die niet kan koken at regelmatig bij mij. Nou wou die een keer wat terugdoen. Kippesoep (met zijn moeder, hij die soep bereidend, aan de telefoon), en zalm bakken, dat had ie wel eens gezien. Maar ja, hij had dus gerookte zalm.
Ik verbaasd kijken, maar ongelofelijk lekker hoor!



Maar goed.
Kook die mafaldine zéér al dente met flink paddo-blokje, giet af, spoel koud, wat olijfolie erdoor.
Snij een pakje gerookte zalm (lekkerder dan met gerookte zalmsnippers), zonder de plakjes van elkaar te halen, in "blokjes". Sauteer die blokjes in hete boter, wat wokkend. Ze vallen iets uit mekaar, maar dat maakt niet uit.
Giet de boter af en laat ze afkoelen.



Olijfolie, sjalot, stelen (platgedrukt) van die kastanjechampignons, knof...
Laurier, niet teveel venkelzaad, versgemalen korianderzaad, citroenpeper...
Geen zout als die zalm nogal zout is.
Wat Noilly Prat, wat witte wijn, hoedenschijfjes... Proef.
Pasta erin opwarmen en dan zalm idem.
Enorm lekker...



Die combinatie Noilly Prat, wat witte wijn en wat venkelzaad, dat is zeer fraai.
Ik proef het nu al bij poon...

Planning

Vanavond dus die zoete aardappel, prei en ei (en wat spekkies!).
Morgen die Sarladaise (zie gisteren; geen Salardaise dus); stukkies aardappel in de oven met ganzevet; later forsch knof en peterselie er over, en tot slot nog wat truffelolie vóór het serveren... O ja, met zoutevis, dat vergat ik bijna nog.
Overmorgen kliek mafaldine want stappen in Groningen, en de dag erna wat met tofu en de dag daar weer na iets met een pot wildfond want dat moet op.

Dieren van brood, Frankrijk

Heb het nu druk, morgen een aflevering met twee mails van PJ. en een van E., brood dus.

O ja, het is carnaval...
Las vandaag dat je in Prinsenbeek (boven Breda; 11.000 inwoners), "Boemeldonck", 150 carnavalsverenigingen hebt. Zelfs als je weet dat je schooljeugdclubs hebt, volwassenen ("bouwers", die praalwagens bouwen) en seniorenclubs die niet meer bouwen, dan blijft dat aantal toch nog imposant. En voor alle duidelijkheid: die schooljeugdclubs dat worden bouwers en die worden weer senioren, dezelfde lui steeds dus. Heel fraai.

In de schuren waar ze bouwen komt de slager langs met satéh en de kroegbaas met een krat pils...

Zie hier (zonnebril opzetten en alle links hier in een nieuw venster).

Carnavals-optocht

O, een ding nog, dan ben ik er van af.
Filmrecensies. Een stapeltje...

Laurel & Hardy, CD waarop bv. staat Lucky dog en Furnished rooms.
Zeer oud, L & H onherkenbaar. Een film was uit 1919.
Minder interessant.

Shoah deel I
Schitterend en uiterst indrukwekkend.

The Breakfast Club
Drie keer niks, en dat weet je al als ie nog maar net begonnen is.

Jeanna d'Arc (niet Joan of Arc dus)
Gatverdamme, Nederlands gesproken zonder dat je daarvoor kiest. Weg ermee.

Scattered glass
Waar gaat het over?
Gezeur.

10 canoes, 150 spears & 3 wives.
Fantastisch mooi!
Classificatie 16 (vuile praat, enge dingen) maar dat valt wel mee hoor.
Aboriginals, vóór de komst van de blanken.
"liefde, vrouwen, geweld, magie, wraak".

Shot uit de hierboven besproken film