woensdag 8 februari 2012

Dirkjan, koekjes versus droge worst, en Het Nieuwe Chinese Kookboek


Eerst maar even dat Nieuwe Chinese Kookboek.
Nou, best aardig. De vertaling schijnt krukkig te zijn, maar daar kijk je als kenner doorheen. Het had ook beter in elkaar kunnen zitten. Je krijgt ergens halverwege foto's van "Regionale gerechten" of zoiets, en achter in het boek de recepten, zonder dat het een naar het ander wijst.
Maar de index is goed, en er komen heel wat producten aan bod, waarvan de meeste Nederlanders tot op de dag van vandaag nooit gehoord hebben. En ik heb, voor het volgende bezoek aan de toko, enkele dingen kunnen noteren die ook ik niet ken: gedroogde mosselen (ik ken wel gerookte), gedroogde oesters (idem), gedroogde jakobsschelpen (uit Szechuan, dus dat moet een zoetwatersoort zijn; ken wel een recept van verse met varkensnier), en gedroogde stro-champignons (ik ken wel "verse", uit blik).

Chinese paddestoelen, gedroogd

Laatst hadden we het over White fungus, dit nu is Black fungus, -inderdaad- koeping tikoes, muizenoortjes. In de handel altijd gedroogd (zie derde foto), en dan zwart geworden. Uhh, dit zijn boom-oren.

Recept
Noedels 3, Duits

Maak gnocchi de patate (zie noedels 2, 6 februari, gepost op de zevende), en serveer met kappertjessaus.
Of maak ze van half gekookte half rauwe aardappel (Halb-halb; daarvoor heb je een aardappelknijper nodig, een soort maxi-knoflookpers).
Of maak ze compleet van rauwe aardappel.

Serviettenkloss
Een grote noedel, in een doek boven een pan en op een rooster gaar gestoomd.

Semmelklösse
Gebruik oud brood in plaats van aardappel, geweekt in melk en erg goed uitgeknepen.
Meng met peterselie en nootmuskaat.
Serveer met zuurkool en gerookt varkensvlees (Tiroler Knödel).
Of serveer met gestoofd kalfsvlees.
Varieer met gesmolten vet door het deeg, ei, kaas, komijn, kaas plus komijn...
Of gratineer ze in de oven, ál gekookt, met tomatensaus en kaas.

Specksemmelknödel
Met kleine kaantjes erdoor.
Serveer met eend en rode kool.

Burp...

Straw mushrooms, stro-paddestoelen

Gedroogde straw mushrooms. Vers zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en search the blog voor doorsnedes van die "ongeboren paddestoel".
Of lees in die link "picked immature, during the button or egg phase, and before the veil ruptures".
Jee, het lijkt wel...

Het ziet er hierboven trouwens sprekend uit als gedroogde oesterzwam...

Vreselijk hier. Ja, niet zo lang geleden besprak ik de biografie van Presser... Ondergang...

Las, regelmatig corrigerend, in die Dictionnaire du Gastronome. En met enige regelmaat kwamen er Franse koekjes ter sprake. En in ene realiseer ik me dat ik in dat hele jaar in die bakkerij/banketbakkerij bij Bordeaux geen enkele keer ook maar één koekje heb gezien.
Ja, kletskopjes. Maar die had ik zelf gemaakt...
Net zoiets als toen ik me in ene realiseerde dat je in Engeland geen droge worst hebt...

boom-oren, wolken-oren

Dit zijn wolken-oren. Ik heb sterk de indruk dat het enkel van formaat verschilt van die boom-oren. Als het niet al helemaal gelijk is...

Mail L.

Goedemorgen Maarten, vooral in deze tijd heb ik een enorme hekel aan journalisten en aan sporters. Elk journaal op radio en tv, elke krant, het gaat alleen maar over de dikte van het ijs. Ik zou er, bij wijze van spreken, niets om geven als de "Bolkervaart" tijdens de aankomst één groot wak blijkt te zijn. Vanmorgen vernam ik dat je als beroepsmilitair de volgende mogelijkheden hebt: je kunt uitgezonden worden naar Afghanistan of je moet gaan sneeuwschuiven op de route van de Elfstedentocht. Hoe is het mogelijk?!

(Misschien een ander ochtendblad gaan lezen?¬)

We werden al tijden bijna alleen maar met nieuws over de economische recessie geconfronteerd, of er niets anders was? Ja hoor: nu is er die Elfstedentocht!
Zei W.F. Hermans, ik parafraseer: "Sporters zijn mensen waarbij het verstand op hun 11de in de knieën is gezakt en daar is blijven steken". Nou, dat volk dus, dat wordt nu overal aan het woord gelaten. Elke zwaar dialect sprekende ouwehoer mag zijn mening geven. Er is er een, met een hoofd als een ijsklomp, die na het schaatsen zijn zakken probeert te vullen met een in onverstaanbaar dialect geschreeuwd "carnavalslied". Zo zijn we dan weer terug bij de recessie. Dag, L.


Flower mushroom

Flower mushroom, bloem-paddestoel, gedroogd (heet enkel zo als = gedroogd).

Dronk een Norton Syrah. Ach... Maar ja, toen had ik net een stukkie heel erg goede Limburger achter de kiezen, en toen smaakte die wijn in ene opperbest. Hoe kannet...

O ja, las een artikel van PJ in "Schaak!" (ik ben geen schaker; ik denk alleen na tegen betaling). Over schaken en geluk, kans. Heel aardig.
Er stond een stripje in van Dirkjan, mijn favoriete stripheld.
Het aardige van Dirkjan strips is dat ze zich laten navertellen. Niet zo aardig als het origineel, maar toch meer richting het origineel dan bij het navertellen van Peter van Straaten of zo.
Deze hier ging zo. Hij ging bloemen kopen voor een blind date. Welke zou ik kopen voor een blind date? Zegt die vrouw van die bloemenwinkel Deze hier. Zegt hij Nee, die goedkope, dáár. Komt (kompt) ie met die bloemen aan de deur, is het die vrouw van die bloemenwinkel. "Shit".

Of een andere. Komt (kompt) ie bij een tattoo-zaak. Ik wil een naakte vrouw op mijn rug. Zit er een naakt wijf op z'n rug en zegt die tattoo-type Dat is lastig werken zo.
Dirkjan hier.

po ku paddestoelen

Po ku paddestoelen. Wordt gepromoot als shiitake, maar dat slaat nergens op. Po ku is veel dikker van hoed, zoals deze. En zie dunne steeltjes laatste foto.

Ik werkte eerder vandaag alle achterstallige cultuur weg, en vanaf nu wekelijks de cultuur van de lopende week, geen gelul, godverdegodver!

Flauwekul-kunst hier.
Helen Verhoeven ergens hier (zet wel eerst een zonnebril op, en pas op: Gesloten met Carnaval!).
Kwaker Grunberg (Les vacances de Monsieur Grunberg, ach ach, Les vacances de Monsieur Hulot), daar doen we niet aan want die staat op Foam, nomen est omen, schuim, gekwaak, niks...

Maar kijk, eindelijk iets interessants. Louwman Museum hier.

En The Printed Book hier.

shiïtake, gedroogd

Dit is shiitake. Zie het dunne steeltje (wat je na het weken van gedroogde níet gebruikt), en vergelijk met de foto hierboven.
En als je op gedroogde zoekt, dan krijg je altijd die "bloem-paddestoelen" of die Po ku.

En ik kan de mijne wel fotograferen, maar die zijn in heel dunne schijffies gesneden, zonder pootje...