zaterdag 11 februari 2012

Ik heb zoveel liggen,


dat ik niet weet waar te beginnen...

Nou ja, die sweet tamarind eerst maar.

Tamarinde-pulp (assem) is vrij zuur, vandaar dan ook dat zoetzuur in het Indonesisch assem-manis heet.
Maar dit is dus zoete tamarinde. Nooit gehad. Heerlijk! Verslavend lekker...
Schil er af breken, die sliertjes (zie foto) weghalen en het vruchtvlees van de pit afbijten.

Die pitten trouwens, die moet je schoonspoelen, drogen en opkweken. Erg leuke kamerplant. Familie van kruidje-roer-me-niet, maar volgens mij vertelde ik dit allemaal al...

Zoete tamarinde

Planning
Vandaag bamboe, bakbanaan, koya tofu (eigenlijk dofu) en zeewier en rijstwijn.
Morgen ei, zoete aardappel en puntpaprika...

Nieuwe, onorthodoxe manier om die koya tofu te prepareren. Ik bedoel: die test ik nu uit.
Niet zo (alle links hier in een nieuw venster) dus, maar heel veel simpeler. (Ik verdenk die Japanners er trouwens van om kooktechnische zaken, omwille van enkel retoriek en "cultuur" en zo, moeilijker te maken dan nodig.)
Koya in heet water, na even die draaien, na weer even weken ze met een tang er uit pakken en in tweeën knippen. Terug in het water en na even in een vergiet scheppen en er met een stamper (type plaat met gaatjes) het water uit te drukken.
Terug in water etc.
Tot slot ook nog eens met de hand goed uitknijpen.

Tip: leg de stukken in nette stapeltjes in het vergiet, voordat je het water er uit gaat persen.

(Uhh, prima resultaat!)

gedroogde tofoe, koya dofoe

Dat zeewier (zie enkele dagen geleden), dat moet je dus weken, maar dan na afgieten goed kleinsnijden, want anders zit je -wel lekker- touw te eten.

Las over dat Russische en omstreken Salo, gepekeld vet spek. Ik maakte dat ooit. Italiaans Lardo. Lekker hoor. Search the blog.
En las ook over Nastoika (hier; wat is dat trouwens voor een ongelofelijke stompzinnigheid van Wiki dat als je naar Wiki gaat je de Nederlandse wiki krijgt, en als je dan bijvoorbeeld op nastoika zoekt, je géén NEDERLANDSE resultaten krijgt, oftewel geen enkel resultaat...).
Geen wonder dat het slecht met ze gaat...

Las op die site ook over Nalivka, hier.

Russisch fruit op drank

Recept
Noedels 4

Leberklösse
Een derde bloem, een derde gemalen "Backen" (varkenskopvlees) of anders maar "Gestreiftes" (doorregen) en een derde gemalen lever.

Elzas, Noque.
Bloem en ei.

Dumplings
Maak het deeg van bloem, bakpoeder, zout, foelie.
Maak er met wat koude boter een kruimelige massa van, en daarvan met wat melk weer deeg.
Serveer bijvoorbeeld met een groentencurry.

Variaties
Gebruik wortel of pompoen of biet of bonenpuree of ... in plaats van aardappel.

Quenelles
Noedels in de vorm van kroketjes (maar ongepaneerd) van gekookte vis.
Worden gepocheerd in wijnsaus.
Ideaal voor graterige zoetwatervis, die je blancheert en dan door de draaizeef haalt.

lever-noedels

Leberklösse (Jezus wat mooi...)

Links (rechts!)
Calder hier.
Art as money hier.
Koninklijk Museum Schone Kunsten Antwerpen dicht maar toch dichtbij hier.
Russische garages hier.
Cognac hier. (Wat betekent VSOP? Voor Seer Oude Personen...) (Ja, of Verser Sans Oublier Personne...)

Russische garages

Russische garages...

Liet net haast die tofu aanbakken, en herinnerde me wat uit de Franse en Spaanse prof keuken, als er iets was aangebrand.
"À la Sénégalaise!", "A la senegalesa!".

(De echte Senegalese bief hier!)

Ik was aan het zoeken of ik ooit al over beiaardmuziek had geschreven. Niet te vinden, maar ik heb toch sterk de indruk dat ik dat wel heb gedaan.
Nou ja.
Maar goed, zie hier.

O, wacht even! Zoek op carillon!
Uhh, nee; enkel foto's...

Maar goed, zie hier, wat ik niet echt mooi vind

Katwijk hier (wat een geklungel trouwens).

Huhh?? Hier.

Elburg (oei!) hier.

Schoonhoven hier.