woensdag 29 februari 2012

Vandaag, voor de broodnodige verandering,


vanallus en nog wat.

Jawara

Eergisteren hadden we het over die Jawara's. Zocht vandaag bij goed daglicht in het onverlichte archief, en jawel. NRC 13 / 2 / 99.

Ik vond ook een andere map die ik al jaren kwijt was. Dat zit zo, de inhoud van die map dan dus. Ik had een vriend in Frankrijk en die had een boerderij met veel land erom heen (verpacht) en die kweekte cactussen en zo. En als je veel land hebt dan mag je zelf bepalen hoe weggetjes daarover officieel komen te heten. Zie de volgende afbeeldingen.
Die tiepe verhuurde ook een erg grote lap aan een safraankweker, en in het contract stond zoveel geld en één pond saffraan. Kreeg ik ieder jaar een forse jampot, jampot!, vol saffraan...
Nog steeds? Nee. Die tiepe was 'n keer midden in de nacht zat (witte Martinique rum, ik ook ooit in Bordeaux, nou dat werkt hoor...), storm, eikenboom dreigde over z'n kassen te vallen, ging ie die boom "tegenhouden"...

M van Thiel-straat

Vanavond zou ik pasta met eende-eieren en met witte puntpaprika eten, maar vandaag was het de laatste dag van de maand en dat betekent erg veel werk. Dingen afwerken en nog net opsturen zodat ze in maart betaald worden, factureren enzovoorts. Dus ik trek een blik bonensoep open...

Ik had de biografie van Annie Romein doorgewerkt, en sloeg er Karel van het Reve's "Annie get your gun", de recensie van de autobiografie "Omzien in verwondering" even op na (in "Lenin heeft echt bestaan").
Annie schrijft dat ze, citeert Van het Reve, drie keer voor haar rijbewijs is gezakt. In de biografie is dat "richting 20 keer".

Maarten van Thiel-straat

En gisteren had ik het hier toch over Harm Wiersma? Kijk. Ik bladerde wat verder door Van het Reve's derde deel van het verzameld werk, "Met twee potten pindakaas naar Moskou", dammen Rusland - Nederland. "De derde dag regent het remises. Het langst wordt de strijd volgehouden door onze jonge Fries Harm Wiersma. Als hij ten slotte remise maakt tegen de Russische veteraan Kaplan, wenst iedereen hem geluk met deze niet geringe prestatie. Je kunt aan het ontevreden schouderophalen waarmee hij de gelukwensen in ontvangst neemt zien dat hij uit het ware hout is gesneden. Hij is hier gekomen om te winnen, niet om remise te spelen."

Van Thiel-straat in Frankrijk

O ja, in die pindakaas ook nog over de neus-harmonica. Had ik eerder over het hoofd gezien, of nee, toen had ik dit blog nog niet. Zie verderop.

Recept.
Eindelijk...

Noten in honing, Noord Afrika
Neem heel verse walnoten, verwijder de bast en de dop en ontvlies de walnoothelften.
Doe in een pot, giet er dunne honing over en laat minimaal een half jaar staan.

Nou ja, iets wat sneller gaat dan maar even, en trouwens die noten die moet je tot de volgende herfst of zo onthouden...
Notenkransjes
Klop 60 gram boter zacht en werk er dan, beetje voor beetje, een ei doorheen.
Daarna werk je er 40 gram suiker door en een zakje vanillesuiker (of echte vanille natuurlijk, veel beter), daarna 30 gram amandelen en 40 gram hazelnoten (beide fijngestampt).
Werk er 60 gram bloem door en wat bakpoeder, en daarna twee theelepels maizena, wat zout, wat gemberpoeder en wat nootmuskaat.
Doe in een spuitzak met een grof gekarteld dopje en spuit er op een ingevette bakplaat rondjes van.
Bak op 175 graden tot goudbruin.

Gemengde noten

De neus-harmonica nu. Eindelijk! (Tsjongejonge, we zitten niet voor lul twee jaar naar dat shitblog te kijken...)

Afbeeldingen hier. Ignatz Topolino (topolino = molletje)!

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

En hier.

Wilbur hier.

Leuk! hier. Is dit een diatonische? Ik denk eigenlijk van niet.
Idem hier. Dit is een diatonische? Je hoort hem inademen, ja dus.
Diatonisch: (mondharmonica) blazen is toon 1, zuigen toon 2; (trekharmonica) trekken is toon 1, duwen toon 2.
Bij "gewone" geeft trekken en duwen de zelfde toon.

Neus-Dylan hier.

Groene sambal en sambal setan

Had vanavond iemand op bezoek die wel van pikant hield. Ik zeg Proef die groene sambal even (gelig op de foto). Wow... En daarna die Setan. "Die rode zal wel minder scherp zijn". Hahahahaha! Setan betekent satan...