vrijdag 3 februari 2012

Cheddar, kardoen, kweepeer, Vacheron, rookspek, araingnée:


Kardoen

Wij zijn, zoals jullie natuurlijk al lang eens bevroedt (of hoe schrijf je dat) hadden: wij zijn van alle markten thuis!
Zie de titel vandaag.

Ennuhh, dit vandaag wordt wel een plaatjes-post, want ik heb veel plaatjes en weinig tijd want al laat (Groningen...).

Hierboven, eindelijk vond ik het, kardoen.
PJ en C: reageer!

De Dictionnaire du Gastronome: "Het is een fantastische groente, met een subtiele bitterheid (de 'bel amer')".
Ja, familie van de artisjok...

Recept morgen, dat beloof ik.
Verdompt.

Vacheron kaas

Kocht bij Van der Leij (die ook St. Maure hadden!) Vacheron Mont d'or, en dat is Zwitsers. Of kocht ik Vacheron-mont d'or wat Frans is? Geen idee, en dat maakt ook nop uit want het is heerlijk.

Gisteren nu. Die kweepeer.
Bak kweepeer-stukkies langzaam in boter, op de ene en de andere kant, net zoals je stoofpeer bakt.
Andere pan: olijfolie, rode ui, knof, wat lombok...
Witte wijn, laurier, groene kruiden...
Proef, en besluit tot wat voor zout erbij over te gaan.
Als het vrijwel ingekookt is er met flink ei en flink roerend (over de bodem van de pan!) een "roerei" van maken.
Dat is een "nieuwe" techniek, en het was heerlijk.
Kweepeer erbij en sla met vinaigrette (Ume azijn, ietsje-ietsje witte wijnazijn en rijstkaf-olie).

Gebakken

Links

(Uhh, shit, ik had er maar eentje...)

De Donderberg hier (alle links hier in een nieuw venster).

En met De Marktslager, ik had het er al eens over, fantastische lui; daar kan je echt "alles" krijgen (behalve schone pens), uhh, die lui weten wat longhaas is, ik noem maar wat, link hier, uhh, daarmee ben ik dus in discussie over wat "araignée" is.

Araignée de boeuf

rundvlees Araignée

Nee, geen longhaas.



Kijk, daar zit het. Maar wat het is...

Nee, ook geen Bavette. Dat is "flank". Zie hieronder.



(Die bovenste koe kijkt wat naar rechts, die onderste naar links... Dit terzijde, maar zie dus weer hoeveel aandacht ik aan dit blog besteed)(besteet?)

Zoals beloofd vandaag de Brel uit Groningen, Ede Staal.

Hoor hier.

't Is de lucht achter Oethoezen
't Is 't torentje van Spiek
't Is de weg van Lains noar Klooster
En deur Westpolder langs de diek

't Binnen de meulens, en de moaren
't Binnen de kerken en de burgen
't Is 't laand woar ik as kind
Nog niks begreep van pien of zurgen

Dat is mien laand, mien Hoogelaand.

't Is de lucht achter Oethoezen
't Is 't torentje van Spiek
't Is de weg van Lains noar Klooster
En deur Westpolder langs de diek

't Binnen de meulens 't binnen de moaren
't Binnen de kerken en de burgen
't Is 't laand woar ik as kind
Nog niks begreep van pien of zurgen

't Binnen de meulens , 't binnen de burgen
't Is 'n doevetil, 'n durpsstroat
't Is 'n olde bakkerij
't Binnen de grote boerenploatsen
Van Waarvum, Oskerd, zo noar mij

't Is de waait, 't is de hoaver
't Is 't koolzoad in de blui
't Is de horizon bie Roanum
Vlak noa 'n dunderbui

Dat is mien laand, mien Hoogelaand.

't Is 'n mooie oavend in maai
'n Kou houst doeknekt in 't gruinlaand
Ik heb veur d'eerste moal verkeren
En vuil de vonken van dien haand
De wilde plannen dij ik haar
Komt sikkom niks meer van terecht
Totdat de nacht van 't Hoogelaand
'n Donker klaid over ons legt

Dat is mien laand, mien Hoogelaand


Nou ja, als ik hier weg ben zal ik me, vooruit dan maar, behalve PJ en C en JT en Huis de Beurs ook Ede Staal herinneren. Vooruit dan maar...

Rookspek

Rookspek, dat kocht ik vandaag. Dat hoort hier toch prima bij?!

Mien bestoan hier en o ja, een ontroerend liedje over Friesland hier.

Maar goed, schoenmaker terug naar uw leest.
Koken.
Morgen dus die zuurkool met slakken en wat rookspek en wat aardappelen.
En overmorgen Elizabeth cheddar (die oranje cheddar, zie hieronder), die rice-cakes van laatst, en prei.



(Die kaas kan je als plakkies smeerkaas, "processed cheese" heet dat, bij de Aldi "voor nop" krijgen. Best lekker...)