donderdag 27 oktober 2011

Vond nog een mooie link


over die casarecce pasta van gisteren: hier (alle links hier in een nieuw venster).

Casarecce hebben een relatief groot oppervlak, langwerpig en met een S-doorsnede, en zijn dus bij voorbaat geschikt voor bij dunne sauzen.

Planning
Vanavond gevogeltefonds, tofu, paddo-mix, wat mihun erdoor en wat croutons erover. Waw.
Morgen "kaas" van de markt met aardappelen van de markt en groente idem.
Overmorgen roti met 'n saus van room, gerookte haring en ?groenten.



Markt Luik: een kist vol voor een paar Euro. En zie de foto: perfecte kwaliteit...

Nog niet gepubliceerd recept
Konijn op z'n Luiks
Laat grove stukken ui langzaam stoven in boter.
Bak als de ui mooi zacht is stukken konijn in een andere pan in half olijfolie half boter bruin.
Doe er de uien en bloem bij.
Even roeren, hete bouillon erbij, peper en zout.
Laat even sudderen en proef. Breng op smaak met perenstroop.
Als het konijn gaar begint te worden er op vier personen een hand rozijnen aan toevoegen.
En als het van het bot begint af te vallen is het gaar.
Serveer met friet. En de groenten, die at u al vooraf...



Gisteren dus varkenshart met soepgroenten en casarecce (zie gisteren dus, daar hadden we het al over).



Maïsolie, sjalot, knof, peterselie (platte, ja?!), soepgroenten (geen "boerensoepgroenten" als daar, AH, paprika door zit).
Laurier, versgemalen korianderzaad, sudderen.
Heet water, wegkoken.
Wat medium en wat droge sherry...
Pasta koken.
Stukkies hart kort sauteren in boter (ook klassiek is stoven à l'orange).
Pasta door de groenten etc.



Had vanmorgen in ene zin om hard te lachen, keek dus op het kookblog van NRC Next, woehahahahahahaha!!!! Takjes garam masala woehahahahahahahaha!!!!!!!

Luik
Heenreis
Treinen tot Maastricht weer een ramp. Vertraagd, enorme omleiding, panne... Deed m'n beklag bij 'n sjiek tiepe, bleek die in de directie van de NS te zitten.
Vlak onder Sittard een zeer fraai modern gebouw, dat zie je niet vaak hier. Google op Sabic + Sittard en klik dan op Afbeeldingen.
Station Luik, altijd weer zeer fraai. Zie gisteren.
Prima wijn tegenover het station, 2,50, en zeker geen goedkope tent en van dat mooie sjieke knabbelspul erbij.
"Duur" hotel, modern, sjiek, legbad, 75,-. "Septante-cinq" in plaats van soixante-quinze. En ze zeggen ook huitante en nonante in plaats van quatre-vingt en quatre-vingt-dix.
Avondeten zie gisteren, die ballen.



Luik
Aankomstdag 2
Sloeg namelijk wat over.
Taxi naar centrum.
"Meneer, dat gaat duur worden" ivm spitsuur en diverse boulevards afgesloten. Meer dan een half uur taxi, 13 Eu.
Liep rond. 'n Restaurant had varkenspoot-kroketten. Wilde ik proeven, vergeten...
Zag mispels in een winkel. 6 Eu kilo, wel erg duur.
At garnalenkroketten, minuscule grijze garnaaltjes, perfecte smaak.



O ja! Luik, de stad van Simenon.
En van César Franck en Eugène Isaye.
Ennuh, van Zénobe Gramme, die u niet kent maar die wel een revolutie heeft veroorzaakt met zijn uitvinding van de dynamo...
Viel in de boter trouwens: deze dagen is er de "Foor", de grote kermis.
Zag ergens "Tagliatelle met scampi en rookspekjes". Om te onthouden.
Ik had vóór dat avondeten van die bouletten haast nog een voorgerecht genomen, gelukkig niet, maar iets wat ik enkele keren terug zag en waar ik me geen enkel idee bij kan vormen. Perzik met tonijn. Nou jullie weer.
O ja, eten in Luik duurt altijd, na bestelling, enige tijd. Uitstekend. Vers gemaakt, en zo smaakt het altijd ook! Ennuhh, je vindt er een laurierblad in...



De zondagmarkt, "La Batte".