woensdag 19 oktober 2011

Eerst maar even Vader Jacob, uhh,




Vader Jozef bedoel ik. Père Joseph.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Smaakt als betere Kernhem maar met wat foutjes in de smaak, zoals een vaag bittertje (Éminence grise, hahaha!) en een vaag, laat opduikend pittigje. Uhh, met dat pittig valt het nogal mee met die ouwe Jozef, trouwens.
Oh, trouwens, koop eens Kernhem op de markt. Dan koop je nooit meer in de super.

Gisteren
Octopus, tomaat-rode wijnsaus, pitah.
Kookte een dubbele portie want wist dat ik het vandaag en morgen ivm afreizen naar Luik en Namen druk zou krijgen. Zette de pan uit de koeling, deksel eraf, na een kwartiertje Waw wat een geur... Alsof de pan op het vuur stond.
Deed er trouwens vandaag nog zwarte olijven door in kleine stukjes, droge soort.

At het gisteren met vers gebakken pitah, vandaag brokkel ik de tweede (kei-droge nu) er doorheen, wat extra water toevoegend. Systeem oer-pasta, sefardisch, gazpacho manchego (niks soep en niks koud), search the blog.



Dit hierboven is een halve kilo.
De octopus komt uit de vriezer, dus hoeft hiet meer geknuppeld > mals gemaakt te worden. Toch is het aan te raden als volgt te koken. Flink kokend water met zout, dikkere pootstukken erin (ja, in schijfjes gesneden dus), weer aan de kook: ff door laten koken, middeldikke stukken erin, weer aan de kook dunne stukken erin. Na een minuut afgieten en koudspoelen.
In plaats van dit + diepvries kan je ook het bovenstaande kookproces twee keer doen, of met een dikke octopus drie keer.
Olijfolie, sjalot, knof, tomatenpuree...
Blik gepelde tomaten... prak...
Flink rode wijn, laurier, groene kruiden (bonenkruid ook!), wat lombok, ietsje Chinese rietsuiker (tsja...), zout = Oxo.
Sudderen en wat inkoken, octopus erin, aan de kook, zeer zachtjes doorsudderen tot gaar.
Oven, pitah.



Volgende keer zal ik de pan schoonmaken vóór de foto...

Zag gisteren The Alamo maar nog niet helemaal. Commentaar volgt ook morgen nog niet want er is een andere DVD die morgen retour moet. Entre les murs. Uhh, die kijk ik vanavond.

Ff nijlpaard.
Zwanger hier (als je op een van de Cam's klikt, dan kan je, dat is niet super duidelijk, "terugkeren" door op het super kleine kruisje rechtsboven te klikken.



Luik, de trappen (400 treden) van Bueren

Mooi! Vond freeware die net zo werkt als Adobe Captivate (€ 800 of zo), waarmee je "wat je op de computer doet" in een filmpje opslaat. Voor instructies! CamStudio.
Begon met iets simpels ermee te maken, wat 3D is in tegenstelling tot perspectief (voor cursus SketchUp) uitlegt. Zie hier maar bedenk dat het uit de context gegrepen is. Ennuhh, ik weet niet hoe jullie je AVI-filmpje-weergave ingesteld hebben.

O ja! De Luikse keuken hier.
Fricassée, veel gedoe met gehaktballetjes oa. in Leffe (& friet!), krulsla (heerlijk; "Andijvie" met spekjes...), konijn, kwartels, salade met sperziebonen en spekjes, kalfsnier...
Als retour 14 dagen geen vlees. En koolhydraatarm brood...

World portraits, mooi!, hier. Klotesite trouwens, technisch dan. Sander Stoepker is niet te vinden.



O mooi! Die rooie huizen, net als in Namen!
Ennuhh, ik zal een draagkoets moeten huren natuurlijk, want 400 treden met een motorongeluk-artrose-knie lukt dat natuurlijk niet. Of beter: het lukt misschien wel maar het is (Vlaams!) fel af te raden.

Recept
Mango snijden
Snijd aan beide kanten langs de pit een zo dik mogelijke schijf af.
Neem een tafelmes (rond en niet al te scherp uiteinde) en snijd daarmee in het snijvlak van de schijven diagonaal sneden tot op de schil, die ongeveer een centimeter van elkaar liggen.
Herhaal dat, schuin op de eerste sneden (je krijgt dan dus sepjes).
Klap de schil van de schijven om, dat wil zeggen: de bolle buitenkant
wordt holle binnenkant.
Ziet er mooi uit en eet makkelijk.
Van het stuk wat overblijft kan rondom de schil worden afgesneden en dan kan het zo van de pit worden afgegeten.