woensdag 26 oktober 2011

Heb ik godverdegodver




voor de derde keer iets verkeerds ontdooit als ik lamstong wilde ontdooien. Varkenstong, lamshart, varkenshart...

Nou ja. Vanavond varkenshart. Niet klassiek à l'orange maar kort gesauteerd, naast een soepgroenten - pasta mix.

Die pasta, dat wordt er een van uit Luik, zie hierboven, Casarecce. In doorsnee zijn het S'jes. Een van die min of meer opgerolde pasta's, veelal uit Sardinië, Sicilië of het vasteland die kant uit, maar, dat wilde ik eigenlijk zeggen, een van die mij favoriete pasta's. Filei bijvoorbeeld. Langkokend, dat wel. 10 tot 14 minuten. En dat soort pasta moet je heel regelmatig roeren, want ze plakken heel snel vast aan de bodem.

Kocht ook Busiate siciliane. Zie hieronder. Mooi, toch!



Eerst even een partijtje links.
Die Saddam, uhh, Kadaffi link (de waarschuwing ervóór hep ik weggeknipt): hier (alle links hier in een nieuw venster). Hij heeft tienduizenden mensen laten martelen, zijn verdiende lot dus.
En, o ja!, die duizendste zakkenrollervangst hier. Ff reclame overslaan...
Gele kool hier.
Donald in Mathmagicland hier.
Luik nu weer. Die trappen en het jaarlijkse lichtfestival daar, wat ik op 10 dagen na miste hier. Zie die trappen van Bueren hieronder.



Had het laatst over die -eventuele nog?- tapenade van de Wereldwinkel. Nou die hadden ze nog. Van die rode kleine bolle paprika'tjes die dikwijls gevuld met witte kaas verkocht worden (meestal niet te vreten). Maar goed, tapenade daarvan en zonder kaas dan dus. Nou, super lekker, verdomd, super lekker. Afrikaans trouwens.

Recept
Mayonaise
Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
Doe twee eierdooiers in een kom en klop daar met een garde (of mixer) ietsje olijfolie goed doorheen.
Ga zo verder, scheutje voor scheutje, tot het mengsel wat dikker begint te worden; vanaf dat moment kan steeds iets meer olie toegevoegd worden.
Blijf olie toevoegen en stevig kloppen tot de mayonaise mooi dik is.
Breng op smaak met iets zout, en eventueel met citroensap en/of mosterd.



Luik is de stad van Simenon...

Maar goed, eten in Luik.
Op de eerste plaats heb je er natuurlijk typisch Belgisch spul. Garnalenkroketen, tomates crevettes (tomaat garnaal gevuld)(uhh, garnalen hier altijd grijze Noordzee!), kaaskroketten, maar je hebt ook lokale varianten zoals kaaskroketten van Abdij-kaas (Chimay of zo).

Ik at die tomates crevettes maar dat was geen succes. Veel te grote, te weinig rijpe tomaten met veel te veel toeters en bellen erom heen.

Uhh, het meest bekende is Luikse bouletten, gehaktballen in saus van donkere Leffe en met rozijnen. En met friet dan dus natuurlijk.
Zie hier maar het bier ontbreekt in het recept, en het vlees moet HOH. Er kan ook ietsje Luikse stroop, perenstroop (2/3 peer 2/3 appel) door. Zie ook het konijnrecept van morgen.



O ja, krant, ETA houdt op met geweld. Sinds 1968. Ja, dat klopt. Toen was ik in Irun, toen als eerste Méliton Manzanas werd vermoord. De avond ervoor was ik nog bij hem op bezoek. Niet dat het zo'n aardige man was, nee hoor, hij martelde.

Zie hier.
En hier.

Ja, ik kwam al in Spanje eerder dan 1968, 1965 of zo, toen ik 18 was. Franco tijd. Oppassen geblazen...

Hieronder het fantastische Calatrava station (maar het heeft "geen ruimte") van Liège. Doei!



O ja, sauteerde dat varkenshart. Verdomd, het was bijna net zo "van het bord af springend" van lichtheid en krokantheid als die kalfsnier met jeneversaus die ik in Luik at en waarover later meer.

Oef!

Poef!