vrijdag 14 oktober 2011
Of wat dacht je van vandaag, kwa onderwerpen...
Boterboontjes. Zag die niet eerder, maar dat kan aan mij liggen. O wacht, een keer eerder, teww drie weken geleden, maar die waren niet mooi. Deze hier ware super-super vers, super "knackig"...
Drukke dag.
Offerte maken zeven examens, deal maken cursus SketchUp (niet Ketchup dus!) en vroeg weg ivm markt etc.
SketchUp zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
En hier.
Dit is allemaal fantastisch en allemaal met de freeware versie gemaakt... Ik krijg over een paar dagen de Bible van de Pro versie. We zullen zien zei de blinde.
Verse baby-maïs. Ook nooit weg. Lekker met spekjes en rode lombok, maar ik maak het anders.
Planning
Morgen Quorn balletjes, boterboontjes en -als verkrijgbaar- zeewiersalade,
Overmorgen niet te oude nagelkaas, pasta, babymaïs.
Moet ergens nog die verse koenjit in zien te drukken...
Clandestiene camera hier.
Zag Frost Nixon. Nou ja, wel een beetje toch ook een zak, die -gespeelde althans- Frost. En ook een ontzagwekkende eeuwigheid voordat eindelijk dat interview eens begon. En een erg slechte "Nixon". En alles super-ongeloofwaardig...
Zag Reservoir Dogs. Crimineel gescharrel, schiet niet op. Veel gekwaak.
Kocht voor het eerst dit jaar verse vijgen (wel wat meer dan dit, maar een deel ging naar twee buufs). Uhh, eerder beviel me of de prijs of de kwaliteit (of beide) niet.
Vrijdag, gedicht.
En die rode initiaal en de regelopmaak, dat is origineel, uit de Parnassus uitgave (A'dam, zonder jaar).
Vergiftet sind meine Lieder; -
Wie könnt' es anders sein?
Du hast mir ja Gift gegossen
Ins blühende Leben hinein.
Vergiftet sind meine Lieder; -
Wie könnt' es anders sein?
Ich trage im Herzen viel Schlangen
Und dich, Geliebte mein.
Heine
And now for something completely different!
Kwartels.
Die bovenste, dat is een vrouwtje. Die houdt die knietjes ferm tegen mekaar...
Kwartels, rattes aardappelen, gestoofde kweepeer
Het is allemaal erg simpel.
Kook de rattes geschild en in dobbelsteentjes, met wat zeezout. Let op dat ze wat langer moeten koken dan je verwacht, maar vooral dat als ze bijna gaar zijn, ze in een paar seconden geheel gaar kunnen zijn. En bedenk dat ze dan snel uit mekaar beginnen te vallen, en dat dus het mooie effect van deze stevigkoker geheel foetsie is. Giet ze af en spoel ze erg goed koud.
Snij een kweepeer in de lengte door. Snij partjes van de helften, snij daar het klokhuis uit, stook flink boter goed warm en leg er de partjes in.
Laat op laag vuur en onder deksel garen (± 15 minuten). Draai en gaar (±10 minuten) op de andere zijde.
Knip van de kwartels pootuiteindes en nek af, knip open en haal leeg voor zover nog nodig.
Klap plat en schroei de vleeskant snel dicht in hete boter met wat sjalot en knof. Bruin dan de velkant, giet er witte wijn bij, laat aan de kook komen, zet het vuur lager, deksel en laat gaar stoven, wat niet al teveel tijd kost.
Serveer A met B en C, per soort indien nodig warmgepiept.
Burp.
Ik bedoel: dit rúik je toch vanaf het beeldscherm?!
Recept, toe maar
Makreel of horsmakreel "Escabeche"
Snijd de uitgehaalde vis in over de rug en haal, snijdend vanuit daar en vanuit de buikholte de graat weg.
Snijd de vis in twee filetten.
Was, droog en controleer op graten.
Zout en peper de vis aan de vleeskant.
Snijd wortel, prei en ui in julienne.
Bak de groenten regelmatig omroerend op niet te hoog vuur in olijfolie, zonder dat ze kleuren, met wat knoflook.
Voeg peper, zout, tijm, laurier, Ñora (Spaans paprikapoeder, half om half pikant/zoet) en peterselie toe.
(Uhh, dit is nog even die kwartel en zo. Maakte ook voor vanavond want vanavond laat terug. Nog niet opgewarmd, vandaar dat je de gestolde boter ziet drijven...)
Doe er eventueel ook gebroken korianderzaad en/of idem venkelzaad bij.
Roer even om en giet op hoog vuur een flinke scheut witte wijn over de groenten, een scheut witte wijnazijn en een scheut water.
Breng aan de kook en laat 20 minuten op zacht vuur, zonder deksel staan.
Leg de filetten met de huid naar boven op het mengsel en breng aan de kook.
Zodra de vloeistof weer kookt eventjes goed laten doorkoken, van het vuur halen, de vis even met een ronddraaiende beweging wat dieper in het mengsel drukken, een deksel op de pan doen en zo 10 minuten laten staan.
Serveer met de groenten en wat van het vocht.
Een escabeche wordt meestal koud gegeten, maar dit gerecht kan zowel warm als koud.
Kan ook met sardien. Of met ouwe partijs.
En wordt ook veel als weck gemaakt.
Een simpele sardien-escabeche.
En verder hebben jullie ongetwijfeld geen spatjes...