zondag 9 oktober 2011

Vanavond


die inktvis (zie gisteren), als ik er aan toekom tenminste, want het kan zijn dat ze me komen ophalen. [Nee dus]

Trouwens zondagavond, verbinding weer uiterst traag, dus het kan zijn dat ik er de brui aan geef. [Nee dus]

Trouwens in Indonesië heet inktvis cumi2, oude spelling tjoemi-tjoemi.



Recept
Mais-amandelkoekjes, Mexico
Meng 200 gram gemalen amandelen met 100 gram rood maismeel (groene winkel), iets zout en 150 gram suiker.
Werk er zoveel yoghurt en melk door (twee op een) totdat je een dik deeg hebt.
Meng er 50 gram boter door, citroenrasp en kaneel; kneed het mengsel stevig door.
Vorm platte koekjes, lef die op een beboterde plaat en bak ze op 160 graden tot ze goed zijn, wat wel een half uur kan duren.
Met rood maïsmeel maak je ook polenta, en het is en goed bindmiddel, lekkerder dan maizena.



Eet vanavond die inktvis met die roti, maar niet met die "chrystal lemons", want ik maak het met kerrie, en ik wil de smaak van die "lemons" (soort komkommer) neutraal kunnen beoordelen.

Keek trouwens in Vuyk voor een inktvisrecept. Niks. Nee, die kon je toendertijd nog niet krijgen hier natuurlijk. Het is steeds van "poon of makreel". Wel een verschil trouwens.

Maar aardige dingen, dat wel. frikadel van vis, garnalen met petehbonen, goelai van vis met kruisbessen (huhh??), kruidige frikadel van gestoomde bokking, lomboks gevuld met vis, saté van mosselen en schelvis met kemirisaus.



Op de Pasar ikan, de vismarkt, in Jakarta. Gebied waar je uitgemergelde mensen dood langs de straat zag liggen. Net over de Kali besar, riool groot. Donkerbruin water waarin kindertjes poepten en er uit dronken.

Uhh, voor de verandering is dit hierboven niet het visserskoor maar het visseNkoor...