zondag 20 februari 2011

Oeioeioei,


wat was het weer enorrum lekker gisteren, Godsammekrake als het niet waar is. Ongelofelijk lekker... Madrileense tomatensaus (met droge sherry), gehaktballetjes in varkensnet (dat is de Luikse variant), gefrituurde aardappelschijfjes.Olijfolie, ui, knof, ietsje lombok (in het originele Madrileense recept Ñora, ietwat pikant paprikapoeder, van appelpaprika, net als in Hongarije, maar dan later toevoegen).
Tomatenpuree ff aanbakken...
Blik gepelde tomaten, prakken, ff stoven.Laurier, fijngewreven komijn, zoet paprikapoeder (of dus Ñora ipv lombok, of ipv Ñora half pikant half zoet paprikapoeder), beetje paddoblokje, bonenkruid (liefst berg-), oregano.
Proef.
Redelijk wat goede droge sherry erbij, ff stoven, proeven en beslissen of je er stukjes zwarte olijf van de droge soort bij doet.
HOH gehakt aanmaken met p/z.Net uitleggen en in toepasbare stukjes snijden.
Balletjes maken, in net wikkelen.
Aanbraden in boter; regelmatig keren.
Gaar stoven in de saus.
Serveren met die aardappelschijfjes...Tsjonge, wat lekker...
In Stad kan je dat varkensnet krijgen bij die slager (gaf jij me die tip niet, J.?) aan het eind van de Steentilstraat.

O ja. Offe, o nee, dat vertelde ik al. Dat je daar geen puur lamsgehakt krijgen ken maar bij die wat eerder gesitueerde Turkse of Marokkaanse slager wel, wat ik toen nodig had om, mengend met HOH Ćevapčići te kunnen maken. Was ook enorrum lekker trouwens...
Laat maar.

Maar goed, gehaktballetjes op de manier van Luik, wat ik zeker de komende week op de heen- of terugreis gegarandeerd eten zal, dat is hetzelfde verhaal, maar je haalt die ballen door de bloem voordat je ze bakt, om de uiteindelijke saus wat dikker te krijgen. En niet zo lang in te koken moeten, waarbij smaken versterken, maar ook eventueel ongewenst veranderen. Ennuhh, niet in tomatensaus maar in Leffe gestoofd.Luik. Tsja. In Nederland zou het niet kunnen maar in Luik of omgeving (!) blijkbaar wel. Maar ja, het is misschien al wat ouder. En verder klopt er van alles niet. Waar dat meisje haar handen heeft geplaatst, dan gaat ze onverbiddelijk op de bek (maar ja, technisch is het erg moeilijk ze verder naar rechts te zetten). En waarheen ze kijkt, dat is bijzonder vaag. "In de toekomst"? En of ze er met de mate van been-spreiding overheen komt, dat is nog maar de vraag.

Uhh, in Nederland zou het meteen in mekaar geslagen worden, als die fascisten tenminste de bronsdieven vóór zouden zijn.
Uhh, over bronsdieven gesproken. K vh Reve zag ooit Le Penseur ergens in Amerika, op een campus. Met een pleerol in die afhangende hand gedrukt, woehahahahahah!Wat een shit, die Rodin.
K vh Reve: "Deprimerende spierbundels".

Las vandaag wat over Ginko boom en Goethe.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Dieses Baums Blatt, der von Osten
Meinem Garten anvertraut,
Gibt geheimen Sinn zu kosten,
Wie's den Wissenden erbaut.

Ist es ein lebendig Wesen,
Das sich in sich selbst getrennt?
Sind es zwei, die sich erlesen,
Dasz man sie als Eines kennt?

Solche Frage zu erwidern,
Fand ich wohl den rechten Sinn:
Fühlst du nicht an meinen Liedern,
Dasz ich Eins und doppelt bin?

Dan is meteen het vrijdag gedicht geplaatst, want dan ben ik nog in Luxemburg.
En dat 2? 1? blad hieronder. Heet niet voor niks "biloba", tweelobbig.