maandag 7 februari 2011

Gisteren, eerst maar.
Tsjonge, wat was het weer lekker...
Olijfolie, sjalot, knof, platgedrukte stelen kastanjechampignons, ...
Grove witte peper, iets paddoblokje, ...
Splits in twee delen.
Deel 1 met witte wijn, schijfjes van de koppen erin, ...
Inkoken met room. Mag redelijk dik zijn.
Proef.Maak van deel 2 een licht gebonden saus met bloem, Malaga, en wat heet water. Moet niet te dik zijn!
Proef.
Bekleed een ietsje ingevette ovenschotel met iets uitgerold bladerdeeg. Dat ietsje invetten zie je in die vlekken in de eerste foto. Bovenste lap lag er al wat langer in. Bak tot het iets gekleurd is.
Paddo-schijfjes-spul erop, deksel van iets uitgerold bladerdeeg, randen plakken, oven.
Pocheer in de deel 2 saus stukjes hertebief.
Serveer naast de pie.Oei! Toefje peterselie vergeten!!

Goh. Downloade Gimp. Opnieuw, want ik dacht dat het niet werkte omdat het eeuwen duurde voordat het startte, maar dat blijkt altijd de eerste keer zo te zijn. Maar goed. Bekijk de software waarmee wordt geadverteerd hier (alle links hier in een nieuw venster). Ververs eventueel het venster en klik het download ding weg. Of, als er toevallig andere advertenties staan, kijk dan hier. Wat een software. Weet niet of ik het shit of mooi moet vinden, want dat weet je pas als je het op andere portretten dan zo'n meid hebt geprobeerd (afgezien van het feit dat ik het totaal niet nodig heb). Overigens 100% zeker dat "vóór" hier oorspronkelijk "ná" was!
O, en wat gebeurt er als je het loslaat op een mooie kop??

Maar goed. Vandaag. Of schreef ik dat al? Die sim (Surinaamse peultjes), pitah en ei. En goed pikant natuurlijk. Gedroogde Madame Jeanette...De caves van Châteaux Ausone, Saint Émillion.

Ga een dezer dagen Manakish maken. Hier.

Legde net zoutevis te weken en herinnerde me wat. Las vanmorgen iets ongelofelijk doms, NB door een culi-schrijver bedoel ik, hier. Hij, Nick Trachet, schrijft zelf al trouwens "Hoe dom kan men zijn?". Zelfkennis is een groot goed...
“Sel de conservation n’est pas sel de consommation” (bewaarzout is geen consumptiezout). Dat betekent dat gepekeld voedsel eerst volledig werd ontzout om dan later, in het recept, desnoods weer te worden bijgezouten voor de smaak.
Dit is zeer zeker geen algemene voorwaarde, in tegendeel. Zelfs in Frankrijk niet, want als je zoutevis geheel ontzout, waardoor je zout moet toevoegen, dan ben je een grote domoor, een smaakverpester, een culinaire bellenblazer. Net als die nitwit Thijssen van Trouw.Gauw naar de winkel voor De Thijssen en Trachet Bellenblaas!

Ik schreef al over The Pacific dat het traag op gang kwam. Schreef ik ook al dat het na de helft van deel 1 wat meer begon op te schieten? Nog niet flitsend, maar beter. Vanavond deel 2, of was er een deel 2 in disk 1?

Recept
Jerk saus, Bob Marley
Stamp in een vijzel of mix in een blender sjalot, Spaanse peper (Scotch Bonnet!), piment, kaneel, kruidnagel en gemalen nootmuskaat met limoensap en rode wijnazijn.
Smaakt "overal" bij. Het officiële recept hier (weer die shit gezicht software reclame!).

Als je een Google afbeeldingen doet op Scotch bonnet (Schotse muts), dan krijg je iha Madame Jeanette plaatjes. Dat klopt niet. Hieronder de echte. Mutsvormig zeg maar.Heeft trekjes van Cili (Maleis, dus niet chili) goronong hier.

(Wordt vervolgd)(misschien)(nee dus)