zondag 27 februari 2011

Daar ben ik weer!


Hectische dag met post, email, opbergen en noteren wat meegenomen, notities uitwerken... Ook nog dringend correctiewerk wat < eind maand klaar moest. Eind maand factureringen... Pfffff...

Geen coherent verhaal vanavond over Luxemburg stad, noch over Luik en Namen -want daar was ik ook-. Lapidair. Drink momenteel een van de drie meegebrachte Portugese wijnen (veel Portugezen in Luxemburg), een Adega [bodega] de Pegões ([peegOIngsj], een "regionale wijn uit de landerijen van Sado". Prima wijn. Vreemde belegen-fris combinatie. Bokst uitstekend op tegen de zeer belegen Munster die ik meebracht.Station LuikTrein Luik - Luxemburg stad

Gisteren 2e helft van die wow zalm-paprika pizza, vanavond bijeengesprokkeld aardappelschijfjes, geraspte kaas, paprika.

Mail van L.
De vrouw die door Klinkhamer vermoord is (tijdens dronkenschap) is de zus van de vrouw waar hij mee getrouwd was. Goed, dat meisje was dus verliefd op haar zwager. Hij was idolaat van haar. Spaarde een hoop centen om een restaurant/hotel in het buitenland te beginnen. Het meisje werd enorm verwend. Ze was verpleegster en droeg couture kleding. Klinkhamer had de tekening al van het hotel en de grond was gekocht. Toen kwam de beurskrach in de jaren tachtig en toen is de stommerik met aandelen gaan gokken. Centen weg, vrouw kwaad, moest ineens blijven werken voor hun geld. Drank, voor Klinkhamer een verdoving, en toen die avond vol verwijten, waar de boel "uit de hand is gelopen". (Hoewel ik wel eens denk dat menig huwelijk mazzel heeft gehad dat het niet in zo'n drama is geëindigd.) Wat er over blijft is een vent die koketteert met het gegeven en wat zichzelf betreft, min of meer, zo destructief is als de pest.

Dank!Eerste avond Luxemburg stad, Portugees restaurant (over Portugese restaurants en supers struikel je) want nog geen gegevens ingezameld over waar de diverse Luxemburgse specialiteiten te eten. Zoutevis, heerlijke saus met zwarte olijven, overheerlijke home made chips, nog geen tientje. "De duurste stad van Europa", lazer op...

Luxemburgse rauwe ham gekocht, en -later- ook in Namen (links onder Luik, links boven noord Luxemburg, rechts onder Brussel). Maar die ham kwam uit het Sûre gebied, dus meer richting Noord Luxemburg. De Luxemburger is wat fijner van smaak, wat subtieler, die Naamse veel meer krachtig.

(Subtiel... Was bij een vriendin in een soort Gorkumse Bijlmer, kwam een tiepe aan de deur, of Mohammed thuis was. Ik zeg Gelukkig niet. Zegt de zoon van die vriendin Jij bent ook niet subtiel. Ik zeg Nee, Van Thiel.)De oude stad, boven. Want je hebt ook de oude stad beneden, Grund.

Zag gisterenavond deel 2 van disk 2 van The Pacific.
Klein stukje D-Day achtig, aardig. Rest nog immer geen verhaal, geen actie.

Kocht witte ui. Grote dikke. Google. Sommige koks prefereren het omdat het niet glazig wordt. Hier (alle links hier in een nieuw venster).

Planning nu maar dus.
Morgen. Judd [zjOEd], Luxemburgse gepekelde varkensschouder, met pitah brood (ik zal ze) en witte ui in saus zoals ze met die Judd de tuinbonen serveren: vrij dun gebonden room / witte wijn saus. Bracht daarvoor een fles Elbling mee.
Overmorgen. Tofu? Tempeh? met rijst en met Chuchu, een soort Braziliaanse Christofine (search the blog). Als je een Google doet krijg je vrij gladde groene, maar deze zijn knobbelig en geel.
Daarna escargots, zwarte Portugeese boontjes en saus van Provencaalse sjalotten ("Bananesjalot"...)
Allemaal meegesleept...Dit kan je zien in Namen, als je aan de achterkant van het Huis van de Poëzie staat (achterkant = ingang) en dan een deur naar links gaat en daar aanbelt en vraagt of je de binnenplaats mag zien. Niet dat ik dat deed, maar ik stond de vergelijkbare binnenplaats van het Huis van de Poëzie te fotograferen toen me iemand aanklampte enzovoorts. Dat gebeurde me trouwens binnen drie uur vier keer. Gaan ze (gebrekkig) Vlaams praten ook nog, als ze horen dat je uit Pays-Bas komt. Aardige mensen daar hoor...

(Namen? Ja. In Luxemburg begon het te sneeuwen en aangezien daar, in het interessante deel van de stad, alles helling op helling af is schiet dat niet op. Overal ook borden "Hier wordt niet gestrooid. Betreden op eigen risico". Dus via Namen terug. 10 musea, 10 monumenten...

Kocht umeboshi, in de Chinese super in Luxemburg stad. Veel Japans spul daar. Vond een recept. (Uhh, dit is een mededeling voor J. Hier.)

Wilde in Namen Flammeküche eten, zag dat een restaurant dat voerde, maar maakte weer de eeuwige fout. Als een restaurant in een Franstalig gebied 's middags open is, dan wil dat, in de grote stad, helemaal niet zeggen dat ze 's avonds open zijn. De meeste zijn alleen 's middags open voor ambtenaren en zo die niet in de stad wonen maar er 's middag's wel warm willen eten.

Flammeküche hier.

Nou, dat was het voor vandaag hoor. Moet nog koken ook.Broodje gekocht in Luik. Net als broodje Namen en broodje Luxemburg stad redelijk goedkoop en enorm lekker. Maastricht daarna. Je wil niet weten wat je betaalt voor de mond dicht slibbende gore kleffe prut, met heel erg veel boter ("boter")...
Maar ja, welke Nederlander weet wat kwaliteit is?