dinsdag 1 februari 2011

Bedankt Super de Boer,


voor werkelijk uitstekende Gorgonzola.
En, tip, momenteel hebben ze er bakjes met gedroogd eekhoorntjesbrood liggen. Kocht er twee, deed die net over in een pot, prima kwaliteit hoor. Ze hadden ook gedroogde shiitake, maar dat is bij de Chinese toko natuurlijk tig keer goedkoper, en daarnaast heel gedroogd ipv in schijfjes. Kan je het altijd nog in schijfjes snijden, toch?
Wat ze jammer genoeg niet hadden, en wel vorig jaar toen ze dat eekhoorntjesbrood ook hadden, dat is gedroogde oesterzwam. Ik vind oesterzwam geen culinair hoogtepunt (behalve als je ze plukt van dode populieren en zo), maar die gedroogde oesterzwam is perfect van smaak, werkelijk.Dit is ook Treesje van Lisieux, zie gisteren, en zo heb ik haar als kind ooit gezien. Samen met mijn Tante Treesje zaliger, ook wel Tante Pluis. Die niet helemaal goed bij het hoofd was. Zat ze d'r teckel te kammen, beet die in d'r vinger, zat ze met zo'n bloedende wijsvinger die hond terecht te wijzen: "Da mag nie hoor, Waldi!". D'r zus was een linke. "Ge magt nie in de kamer roke, alleenig in de keuke". Zat ze in de keuken te roken, zegt die zus "En dan kende mee [meteen] den afwas doen". Zit ze rokend de afwas te doen, in d'r zelf pratend, zegt die zus "Ge moet nie zo in oezellufs proate Trees". Zegt Trees als door een wesp gestoken "Ik proat nie in mezelluf, ik proat tigge den afwas!".

Link, uit NRC blog (waar tegenwoordig erg weinig meer aan is...), tortellini maken, hier (alle links hier in een nieuw venster).Ja, daar istie, de Beurre blanc au Pernod, die ik niet vond.
Uhh, die aspergepunten zien er verpieterd uit, maar waren dat kwa smaak zeker niet.
Sjalot + witte wijn in een sauspan, in volume ongeveer 1 op 3. Onthoud hoeveel het volume ongeveer is.
Laat -niet té snel- inkoken tot de wijn zowat weggekookt is.
Doe er room bij, volume als de sjalotten.
Reduceer tot de helft.
Als het volume van de sjalotten + wijn ongeveer een kop was, dan moet je er één voor één acht afgestreken eetlepels boter door kloppen.
Haal van het vuur en breng op smaak met gehakte platte peterselie, gehakte dragon, gehakte kervel en gehakte bieslook.
Het totale volume van de kruiden is ongeveer hetzelfde als van de boter.
Breng op smaak met peper en zout en roer er Pernod (of Pastis of...) naar smaak door.Seattle. Vond ik in ene ergens. Kerst?

Lees Hollands Maandblad 1975. Karel van het Reve: "De uitdrukking 'dronken als een kanon' [...] ontleent haar kracht aan, bestaat überhaupt alleen krachtens de 'afstand' tussen dronkenschap en kanon. Dat is sommige gevallen de verbastering [hier eventueel met kanon - kanunnik] kan worden aangetoond of waarschijnlijk gemaakt, doet aan dit alles niets af: het bewijst de behoefte aan die 'afstand': bestaande uitdrukkingen zonder afstand worden door verbastering van afstand voorzien."
Inderdaad. Waar Abraham de mutstert haalt > mosterd.

Recept
Inktvis, Moluks; Sontong kecap
Bak knoflook en gember in arachide-olie wat aan.
Voeg stukjes inktvis toe en bak, roerend, een minuut of drie, samen met witte (Muntok!) peper.
Breng op smaak met limoensap en ketjap.
Roer er vóór het serveren gehakte lente-ui door.
Serveer bijvoorbeeld met bubur (hartige rijstepap) of met fufu.Fufu.
Die twee stukken, dat hoeft niet zo hoor, dat is een beetje gebruik.
Smaakt prima met vlees, vis, ei... en pindasaus. West Afrikaanse pindasaus dan, hier.
En dit is fufu van cassave, maar dat kan natuurlijk ook van zoete aardappel, of -pappiger- maïs of gierst of...

Uhh, die twee stukken, dat heeft wel een zekere betekenis. Als u begrijpt wat ik bedoel. Uhh, net als de Coco de mer hier.
Uhh, je hebt hele dure exemplaren die, uhh, zeer gedetailleerd zijn tussen de twee helften in. Zeg maar. Als het ware...

Tsja. Wat zou God hiermee bedoeld hebben... O ja! Natuurlijk! Dat ze op de kop flikkeren van iemand die er vuile praat over heeft natuurlijk! Ja! Zo zie je maar weer!Schreef ik trouwens al dat ik over Schopenhauer las dat hij Bordeaux -en terecht- de mooiste stad van Frankrijk vond? Bordeaux hier.

O ja, gisteren, dat bericht over die onderzeeërs! Las het, heet in het Letzebüergesch Rieslingpaschtéit en toen herinnerde ik me weer de Franse (meest gebruikelijke) naam: Paté au Riesling, zo simpel is het en daarom herinnerde ik het me ook niet natuurlijk.

Uhh, Marx sprak ook Letzebüergesch want waar die woonde, dat hoorde vroeger bij Luxemburg. Trier. Mooie stad trouwens, maar je struikelt er wel over de busreizentoeristen. Die het Marx huis niet bezoeken, trouwens. Heel mooi binnen-tuintje... Deed me denken aan het binnentuintje van Goethe, met dat achterhuisje waar -officieel- zijn Bettschatz woonde.Trier

Remeker kaas hier. En hier.

Herzag Kundun. Wow. Geen commentaar. Zelf kijken...

O ja. AH. "Brood met liefde en passie". Daar word je toch onpasselijk van! "onpassie-lijk"!
Rechtstreeks uit de machine, "met liefde en passie", gatverdamme...
"Ambachtelijke krabsalade (krab 1%)"...

Kwam in ene op Pim Fortuyn, geen idee waarom. Discussie in de kroeg? Ja zoiets. Iets van dat Wilders een mislukte, of misschien moest je zeggen "bruine" kloon is.

Het plaatje hieronder, daarmee wil ik enkel Pim Fortuyn herdenken. Niks meer, niks minder. Heeft niks met mijn mening over Wilders te maken, mening die zich beperkt tot dat ik het een populistische rechtse zak vind. Verder niks.
Dat hij nog jaren moge leven, zich iedere dag en nacht zorgen over zijn kapsel makend, de gecoiffeerde drol.Voodoo hier, maar dat is natuurlijk geen "Voodoo", dat is "Vodou".

Recept
Instant zuurkool met zalm, Noorwegen
Schaaf of snij witte kool zo klein mogelijk.
Smelt boter in een braadpan en fruit daarin iets gesnipperde ui.
Werk er wat bloem door.
Voeg op laag vuur een scheut appelsap toe en een scheut witte wijnazijn en werk door de (dunne) roux.
Kruid met peper, zout en iets gebroken karwij.
Doe de kool in de pan en hussel goed door de inhoud van de pan heen.
Voeg kokende groenten-bouillon toe, breng aan de kook en laat een kleine twee uur stoven op laag vuur en met een deksel op de pan.
Proef of er meer azijn en/of appelsap door moet.
Serveer met gebakken zalmmoten en met aardappelpuree. Bijvoorbeeld.