donderdag 10 februari 2011

Maakte


met mijn cursisten, nou ja, toekomstige cursisten dan, de eerste Flash animatie hier (alle links hier in een nieuw venster). Loop je meteen weer tegen problemen aan. Als filmpje blijft het doorlopen, niet als HTML document, en daarnaast werkt het off line wel, maar niet on line, als HTML... Maar dat is prima, want die problemen los je op en hebt dan meteen wat om over te schrijven.

"En wat kost dat nou aan tijd, zo'n animatie maken?" -"Als je in Flash thuis bent vijf minuten..."

Ohh, als het niet werkt, dan heb je de Flash player niet geïnstalleerd.Zat in een café restaurant wat te gebruiken, hoor ik vanuit de keuken "Kijk, hier kan je ook een lollie van maken!". Ik denk twee dingen. 1] Nooit hier gaan eten, 2] Doemenelollie!

Donderdag, dus een -waar dan ook ongepubliceerd- recept.

Groene curry pasta
Wrijf in een vijzel door elkaar ½ eetlepel verkruimelde daun jeruk purut, 1 eetlepel (altijd hier: afgestreken) korianderzaad, iets komijnzaad, en wat zwarte peper.
Vijzel er drie korianderwortels door, een kleine eetlepel gehakt citroengras, een eetlepel gehakte gemberwortel of half om half gember en laos, een eetlepel gehakte sjalot en idem knof, twee lange zachte groene pepers en vijf kleine hete.
Eindig met er twee theelepels rauwe trassi door te werken, of beter nog een theelepel trassi en een theelepel petis udang.
Bewaar in de koeling. Of bak de handel, voor langere houdbaarheid.

Rode curry pasta
Gebruik rode pepers in plaats van groene, en rode ui in plaats van sjalot. Limoensap in plaats van citroengras en djeruk purut.
Gebruik ook cocosboter, palmsuiker, arachide olie en gedroogde garnalen.
Gebruik naast de komijn ook wat steranijs.
Gebruik geen korianderwortel en geen trassi.
Bewaar in de koeling.

Als er in de pasta geen kokos zit, voeg dat dan wel toe later, in gedroogde gemalen vorm, als je de pasta mee-bakt met ui of wat dan ook.Gisteren
Zoutevis (klipvis, bakkeljauw), tomatensaus met gember, linzen.
Zoutevis weken, niet tot zoutloos!, kort koken, uitlekken, koudspoelen, pluizen op vel en graat.
Linzen koken met wat soepgroenten + peterselie, ui en knof. Verder iets bouillonblokje.Arachide olie, verse gember, knof, sjalot, lombok...
Fijngewreven komijn, geplet piment, vers gemalen korianderzaad, vers geraspt gemberpoeder, ...
Blik gepelde tomaten, ..., prakken, witte wijn, ..., proef. Wat gember siroop?
Zoutevis erbij..., afgegoten linzen erbij...Jammissimo!

Recept

Joods bittergarnituur
Rol plakjes van een dikke osseworst rond gehalveerde augurken
en/of rond Joods zuur.
Serveer met Amsterdamse uien en mosterd en/of mierikswortelsaus.

Kaas in olie, Zuid Spanje
Maak pizza-olie (zie hieronder).
Zeef de olie en giet die in een schaal.
Leg er plakken jonge kaas in, zet de schaal op een niet te koude plek en roer regelmatig om; bedek de schaal niet.
Serveer na een dag of drie.
Niet lang bewaren.

Pizza-olie
Deze olie wordt bij pizza geserveerd om erover te schenken.
Koop een fles goede (extra vierge) olijfolie en giet er iets uit.
Doe er de volgende kruiden bij: laurierbladeren, korianderzaad, doormidden gesneden cayenne-pepertjes (flink wat!), geplet piment, wat kruidnagel en wat foelie.
Laat enkele maanden staan op een donkere, niet te koude plek en schud regelmatig om.Queso en aceite, kaas in olie

Mijn tikkit hier.

Een tijdje geleden had ik het over vormen van Wayang. Vergat Wayang bèbèr. Foto onder.Hier.
Prachtig trouwens, hoe moeilijk het is, wayang iha, uitgelegd in de biografie van Stein Callenfels. Deels is het lokaal Javaans (of Balinees), deels is het in een door het volk niet verstaande paleis taal, maar dat móet worden uitgesproken, maar daarna dus vertaald, en deels is het niet-genoteerd spul, dus ter plekke verzonnen / ingevuld door de voordrager, meestal dan ook nog de humoristisch bedoelde delen.

Wayang bèbèr, ja, hoe heet het, heel vroeger hier op de kermis. Man bladert platen om, vrouw zingt de tekst. En ze verkochten dan de plaatjes. "Cent-plaatjes". Woonwagentje. Arme lui...
Ernst Claes, "De Witte", daar komt het in voor. Prachtig boek trouwens en een uitdaging voor elke kwal die "streekromans" überhaupt zonder ze gelezen te hebben niks vindt.

Toen de Witte 's middags uit de school thuis kwam, keek hij verbaasd en met zeer wantrouwende blik naar de wieg die onder 't raam stond, door moeder voor de gelegenheid van de zolder gehaald. Hij kwam ernaast staan terwijl Joo, Nand zijn vrouw, het kleintje onder de dekens stopte.
"Es dat ons wieg?" vroeg hij.
"Joa" zei Joo, "doar hedde gij oêk nog ingelege."
"Kan me nie schille" antwoordde de Witte, en toen hij het kleintje wat nader bekeek, voegde hij erbij "Wat è schoê kinneke!... Is 't è jungske of è maske?"
"E maske... 't hiet Anneke."


Opgeblazen drie-keer-niks gekwaak hier.

Hoorde gisteren Ede Staal. Mooi hoor. "op klei, op zavel en zand".

Hier in het dorp heb je ook zavel. Mengsel klei zand; bulten in het landschap.

De Sablon in Brussel is er ook een, de Tertre in Parijs...

Weer groot gezeik met dat Blogspot. Je schrijft wat, je kijkt naar de broncode, het staat er in maar in je browser vind je het niet. Moest alles afsluiten, opnieuw opstarten, dan werkt het. Of ik niks anders te doen hep... Gristus...