vrijdag 4 februari 2011

Inkopen eerst!


Want het zijn er veel, en of er daarna nog tijd over is? Het is al laat en ik heb nog veel te doen.



Kreeg en tip, delicatessenzaak Vismarkt Groningen, Vismarkt kom ik wekelijks (vis maar ook gewoon de markt), maar die zaak zat net in een hoekje waar je weinig langs komt. Wijn en delicatessen. Enorme vitrine vol worsten. Komt nog. Colman's mosterd? Ja hoor! Nou nog Colman's mustard powder.



Sim. Surinaamse peultjes. Niet te vinden. "Tjon Kie Sim" en "SIM kaart Suriname", dat wel.
Bereiding als peultjes. We zullen zien zei de blinde. Zie mijn planning, verderop.



Bulgur. Gebroken graan. Hier (alle links hier in een nieuw venster). Eet je, en maak je ± klaar net als rijst zeg maar.



Jaaaaaaaaaren geleden in Indonesië gegeten, waarschijnlijk inderdaad in Palembang, o nee, daar ben ik nooit geweest; haal het altijd met Padang door mekaar. Maar goed, dit is Kerupuk ikan Palembang asli, kroepoek van vis, uit Palembang (dat moet dan riviervis zijn want het ligt midden in Sumatra). (Nou ja, de provincie grenst aan zee; Muara Padang en Banyuasin.)
Maar goed, kroepoek van vis uit Palembang en asli = de echte. "Makan Padang Asli" zie je dikwijls, origineel Padang's eten. Die lui uit Padang die beginnen over heel Indonesië restaurantjes.

Kreeg vandaag de eerste twee delen van The Pacific (DVD's). Wow!!

Vandaag nu. Staat vast.
Gegrilde halloumi dus, tuinbonen dus, en pruimtomaat, partjes gebakken, zoiets.
Die halloumi trouwens was nu van een andere soort. Met wat munt erdoor. Hou niet van opgekruid spul, maar wat munt in halloumi, dat mag. Van mij.

O ja, over tuinbonen gesproken. Tsjongejonge. Een van die culinaire Trouw mislukte orakels had vandaag, "naar aanleiding van Egypte", een heel verhaal over zo erg typische Egyptische gedroogde tuinbonen, ful mesdames. Enorm Egyptisch. In het Nederlands heette dat gewoon Paardebonen en in het Gronings Mollebonen mevrouw... Maar ja, als je alles overschrijft... Zonder verstand van zaken...
Wanneer schaffen ze bij Trouw mensen aan die verstand hebben van eten en koken? Hoeft niet zo heel veel verstand te zijn hoor. Ietsje, dat is al een heel aardige omslag.



Vandaag weer een all time high. We gaan gezwind naar 300 bezoekers / dag!

Planning is weer aangepast, hoe kan het ook anders.
Morgen vleesdag. Hertebief (vriezertje moet leger) met kastanjechampignons in bladerdeeg. Hoe? Tsja.
Overmorgen ei, pitah en die Surinaamse "sim" peultjes.
Dag daarna zoutevis, polenta en tomatensaus van die pruimtomaten van de markt, of schreef ik dat nog niet.

Recept
Jakobsschelpen met pijnboompitten
Week wat niet te droge rozijnen in iets warme Armagnac.
Haal de jakobsschelpen uit, was ze en laat ze uitlekken.
Bak de schelpen, de inhoud dan dus, zachtjes in boter.
Giet de rozijnen af en flambeer de schelpen met de week-Armagnac.
Voeg pijnboompitten toe (iets gebruind), de rozijnen en crème fraiche.
Breng aan de kook en laat zachtjes 10 minuten doorkoken.
Serveer met pilaf.



Gisteren
Shiitake (kost gedroogd gene ene moer) een uur of twee weken in heet water zoals op de foto. Uhh, dat water koelt af, natuurlijk. Af en toe met een eetstokje die paddo's onderduwen zodat het vijvertje ronde de steel weer vol water staat.
Plakken tofu, droog deppen, door de rijstebloem, bakken in arachide-olie.
Ga binnenkort trouwens met rode palmolie aan de slag. Palmolie was in het nieuws de laatste week. Viel me op dat geen enkele auteur weet dat palmolie van de kern (zeep; Palmolive) wat anders is dan uit de schil (rode olie voor consumptie). Maar goed.



Geweekte shiitake afgieten, weekwater opvangen. Shii zeer goed uitknijpen boven de kom met het weekwater. Steeltjes wegsnijden, weggooien. Hoeden in kleine stukjes.
Weekwater fors inkoken.
Arachide-olie, sjalot, gemberwortel, knof, stukjes hoeden.
Rijstwijn, ingekookt weekwater, eventueel (later) nog wat droge sherry.
Proef.
Pindasaus erbij.
Breng op smaak met wat geprakte zoute rode tofu (tofublokjes in saus van gefermenteerde rijst, bijvoorbeeld Zhejiang fermented bean curd of Meiweixian red bean-curd, kost geen van beide gene ene moer) en met Kung po (rode pepersaus uit Zhechuan).
Taogé erbij, ..., tofu in blokjes gesneden...



Jammiejammiejammie... Tsjongejongejonge...

Meiweixian is directer, simpeler; Zhejiang is voller, complexer. Precies net als Light soy versus Dark soy. Dus misschien moet je, net als die soy's, ze respectievelijk gebruiken (M) in de keuken / kokend, en Z op tafel over je eten.

O, zat in ene het volgende te bedenken.
Ful mesdames, gedroogde tuinbonen, dat is natuurlijk uiterst flatulent, winderig. En nou dacht ik in ene dat ze dat in Midden Oosterse landen veel eten, maar ja, die vrouwen lopen daar in Burka's. Maar stel je nou dus voor dat je in een burka loopt en een scheet laat... Jezus...

En trouwens, over scheten gesproken: ik meldde al eerder die olie "beter dan tijgerbalsem", Minyak kayu putih, olie hout wit (berk). Maar gebruikte die gisteren voor een schouder, iemand pakte dat flessie en leest op het etiket dat het ook goed is tegen flatulentie. Maar waar moet je dat dan opsmeren??

Wat is er trouwens tegen op flatulentie? Ja, misschien als je in loondienst bent...