woensdag 24 juni 2009
22-06
Krant zondag. “Het kadaver beweegt zich”.
Beetje dik aangezet.
Gaat over persoon zie foto hieronder.
Wie herkent die persoon? Er zijn veel foto’s waarop je hem onmiddellijk herkent. Maar niet op deze foto.
Céline, 1951.
Correspondentie Céline – Paraz, 1947 – ‘57.
Céline in ballingschap in Denemarken, Klaskovgaard.
Frankrijk. 11 maanden gevangenis, niet verschijnen bij rechtbank, nationale verontwaardiging, onteigening bezittingen, perscampagnes tegen terugkeer naar Frankrijk.
(Overigens doet de “acceptatie” van Céline door een bepaald publiek denken aan de acceptatie door een bepaald publiek van Achterberg.)
“Mijn romans lijken eerder op liederen van gebaren. Het zijn helemaal geen proza-liederen. Ze zijn extreem muzikaal met spanning op onverwachte plekken, van het eerste woord tot het laatste, en geen enkele lettergreep zonder nadenken. [...] Ik woon altijd in de dans, ik loop niet.”
“Ze hebben altijd gezegd dat ik (net als de Amerikanen natuurlijk!) boeken geschreven heb in spreektaal. En het geheim! “Archi benêts” [PJ: vertaling??]. Maar het gaat over iets heel anders: over een taal die intern ritmisch is en dat zonder een fout op 630 pagina’s. Vooruit! Probeer!”
Recept
Rijst met paprika-saus, Spanje
Maak paprika-saus (zie onder).
Kook paella-rijst niet al te gaar.
Kook eieren, pel en houd warm.
Bak op laag vuur een geplette knoflookteen uit in olijfolie, haal de teen eruit en bak de rijst kort in de olie op halfhoog vuur.
Giet de paprika-saus in een ovenschotel, doe de rijst in vormpjes, druk aan en stort op de saus..
Druk een ei in elke rijstberg.
Giet mayonaise over de rijst en zet acht minuten in een oven op 200 graden.
Paprika-saus. Spanje.
Bak gesnipperde ui en knoflook aan in olijfolie.
Voeg wat tomates concassés toe.
Kruid met zout, peper en wat suiker, en eventueel wat groene kruiden.
Laat paprika uit blik uitlekken en haal door de draaizeef, samen met de tomatensaus.
Gebruik geen verse paprika; het recept moet worden gemaakt met gegrilde paprika, liefst “piquillo”.
Laat warm worden en proef op zout en peper.
Voeg eventueel citroensap toe.
Serveer bij pasta of bij kip.
Turkse variant. Pikant.
Maak met paprika-puree (Turkse winkel) in plaats van met piquillo-paprika.
De blikken paprika-puree zijn nogal groot; vries de rest van de puree in porties in en gebruik in soep of saus zonder eerst te laten ontdooien.
Serveer bij rijst, pasta, eieren, vlees, vis, kaasgerechten..
Publié par Maarten à 10:41:00