dinsdag 2 juni 2009

31-05


Schakelde gisteren van die Côtes-de-Bourg, merlot, over op ’n grenache-syrah Côtes-du-Rhône. Prettige overschakeling; heel wat beter dan van cabernet sauvignon naar merlot.

Auberge gisterenavond: uitstekend. Meloen met ham was ’n hele canteloupe of hoe schrijf je dat met twee forse plakken Bayonne. Entrecôte frites met Provencaalse tomaat en crème brulée na want dat aardbeien onleesbaar was aardbeien suiker; Met ’n karaf wijn 17,50.Les Misérables dus. Twee dingen. Het is natuurlijk een tearjerker. En in de grote structuur gebeuren regalmatig dingen die wel erg vergezocht zijn. Ex galeislaaf, vrijgesproken, wordt overal buitengetrapt maar met dat bij de bisschop gestolen zilver komt hij prima weg. Later is hij in ene een welgesteld zakenman, burgemeester ook nog. Maar ja, galeislaaf, dat komt uit, vlucht.
Beschrijving Waterloo is mooi al kan ik de juistheid van het vertelde niet inschatten. Er komt een Lynch langs, burgemeester van Bordeaux. Château Lynch-Bages?
Met dat Waterloo ben ik nu daar waar Napoleon denkt de boel gewonnen te hebben en ruiters naar Parijs stuurt om dat te melden.Zie dat schaaltje kersen hieronder. Lijken op kersen op een 17e eeuws Nederlands stilleven, en niet alleen vanwege dat porselein. Op die stillevens zijn ze meestal wel wat “transparanter”, net als die Sauerkirschen, guignes, hier (geen morellen!).Guigne of zoiets

De donkere zijn te rijp, de lichte nog niet. Die er tussen in zijn perfect zoetzuur met een vleugje bitter en vlezig-knapperig. Soort meikersen, die ik al erg lang niet gegeten heb?
Over kersen gesproken. Vroeger had je bij ons, oost Brabant, behalve zwarte Mierlo’se kersen (blijven zwart bij verhitten; kersenstruif!), ook Spaanse kersen, ook wel Spekkersen. Die kersen kwamen natuurlijk niet uit Spanje, dat bestond toen nog niet. Gelige kersen met soms? een rood blosje.Die Côtes-du-Rhône is uitstekend. Herinnerde me een witte. Zou dat die CdR uit de Loire zijn (green schrijffout)?

Recept
Prei met olijven
Sauteer fijngesneden prei in olijfolie, met zwarte olijven (liefst de soort die droog verkocht wordt).
Blus met medium sherry, kruid met peper en zout en laat garen.
Serveer bijvoorbeeld bij vis met rouille.
Rouille
Wordt gebruikt om vissoep op smaak te brengen.
Ook in blikjes verkrijgbaar bij de betere vishandel.
Rooster enkele rode Spaanse pepers zonder de zaadlijsten in een hete oven.
Laat oud witbrood zonder korst weken in visfond.
Maak een puree van het iets uitgelekte brood, de pepers, knoflook en olijfolie.
Recept 2.
Maak gelijke hoeveelheden rode en groene Spaanse pepers schoon (zonder zaad of zaadlijst dus) en kook 10 minuten in kokend water zonder zout. Giet af en laat goed uitlekken.
Blend met een gelijk volume aan knoflook en idem goed uitgelekte paprika uit blik.
Breng op smaak met zout en peper, werk er brood doorheen (zie hierboven) en maak er met olijfolie een "mayonaise" van.Krant.
Vreemd recept. Lamprei bordelaise maar dan met asperges ipv. prei en met sauternes ipv. graves. Vroeg me af of ze ook iets met het bloed gedaan hebben.
Ingewikkeld recept. Kippevleugels (ik mag aannemen het grotere stuk) opensnijden, bot eruit, van binnen insmeren met peper-Boursin, foie erin en “in de schoorsteen klaarmaken”. Van het vlees en eekhoorntjesbrood een terrine maken.
Raar recept. Bief met sjalotten in boter bakken en serveren met een goed gekruide steak tartare.
Vraagteken recept. Crêpes Suzette met olijfolie ipv. boter.

Wildzwijnsworst aangesneden. Mooi zoetig-vlezig.De winkelmeisjes hadden bij de groothandel augurk besteld, voor op de broodjes paté. Jee, ’n heel vat, en nog opengemaakt ook. “Wat kan je met augurk doen, Maarten?” –“In je mond steken”.
Ja, sauce gribiche, ravigote...