vrijdag 12 juni 2009

09-06


Bordeaux.
Had een hele lijst van inkopen (geen enkele winkel daarvoor tegengekomen) en idem van bezienswaardigheden (maar op terrasjes thee gedronken). ‘ Hele mooie grote croque gegeten naast de Place de la Bourse en daar tegenover de Miroir d’eau, de spiegel van water gefotografeerd.Recept
Regenwormen
Was de wormen goed en breng in een pan met niet teveel water snel aan de kook.
Giet af en herhaal deze operatie twee maal, telkens met schoon water en nu met ook iets zout.
Giet de wormen af, leg ze op bakpapier en bak ze een minuut of 10, 15 in een oven op 150 graden, tot de wormen krokant zijn.
Quiche aux vers de terre
Verwerk de in kleine stukjes gebroken wormen in een Quiche Lorraine in plaats van de ham.Mail PJ.
Je kunt dat ene kasteel niet plaatsen.
Vraag:Is het Câteau Malescot St.Exuperie of wellicht Château Marquis de Terme?
De laatste kan het niet zijn want die ligt pal aan de weg.
Ik dacht eerst dat het Château Kirwan was, maar dat is toch niet juist.
Het is zonder twijfel Château Malescot St.Exuperie. Je kunt het zien als je naar de tekst kijkt die op de toegangspoort staat.
Daar staat de naam duidelijk op alleen is dat op jouw foto niet goed te zien.
Inderdaad, dat is het. En die St. Exuperie, Jean Baptiste, was de overgrootvader van de schrijver.
En dat je een paar keer alle tekst kwijt was is waarschijnlijk het volgende. Je opent Word, je opent een document, je opent een tweede document om daar dingen uit op te halen bv., je sluit dat tweede document, “Opslaan?”, nee en weg is alles want je hebt niet dat tweede document gesloten maar Word zelf. Dus niet het kruisje helemaal rechts boven klikken maar iets eronder.
En nog wat: veel van de foto’s die je stuurt zijn te klein, thumbnails of zo. Als je foto’s zoekt heb je een optie groot formaat. Anders gezegd: voor hier is bruikbaar alles wat als kleinste maat (lengte of breedte) 350 à 400 heeft.

Kom nog even terug op die pelgrimsroutes.
Ze hebben alle vier een naam.
1/Vanaf Parijs zijn er twee verschillende routes naar Tours.
Deze route kan eventueel ook vanaf de Mont-Saint-Michel (via Tours) worden begonnen.
Naam: Via Turonensis
2/Vanaf Vézelay - Via Lemovicensis
3/Vanaf le Puy-en-Velay - Via Podensis
4/Vanaf Arles - Via Tolosona
Deze route gaat bij de pas van Somport de Pyreneeën over.


Somport, is dat niet bij die nationale parken, Gavarni(e?), Monte Perdido en Ordesa?De eerste drie routes komen bij elkaar bij Saint-Jean-Pied-de-Port. Je bent dan al vlak bij de Spaanse grens.

Ja, pied de port = voet van de pas.

Daar gaat men bij Ronceveaux/Roncevalles-Ibanèta de Pyreneeën over. (1057 mtr.)
En bij Estella komen twee routes samen, waarschijnlijk die drie van hierboven en die vierde.


RonceSvalles

En je hebt gelijk, als ze door zouden lopen langs de rive droite naar Bordeaux, dan moeten eerst de Dordogne en daarna nog de Garonne oversteken.

En ik maakte dus dezelfde fout als jij, Gironde voor Garonne. Bij mij komt dat omdat in m’n kop zit dat die samenvloeiing voor Bordeaux ligt maar dat is natuurlijk niet zo; ligt ter hoogte van Margaux.Waarom Nederlandse vlag op château Palmer? Was Palmer Nederlander?
Charles Palmer was géén Nederlander maar een Engelse brigade-generaal die in 1814 het château kocht. Het had al een aantal andere namen gehad, hij noemde het bezit toen naar zichzelf.
In 1843 raakte hij door de financieële crisis die er toen heerste in de problemen en moest het gedwongen met verlies verkopen.
Hij had door diverse grondaankopen het bezit inmiddels aanzienlijk uitgebreid.


Tsja, misschien is Jelgersma erbij gekropen...Dank ook voor de foto van de Pont de Pierre. Is genomen vanaf de rive droite want op de achtergrond zie je de Porte de Bourgogne. Dat is de eerste, stroomopwaarts na de Place de la Bourse. Daarna komt de Porte Calhau waarvan je een te kleine foto stuurde,en dan de la Monnaie, van die straat waar La Tupiña is (blauw luifeltje rechts).