dinsdag 2 juni 2009

30-05


Vanochtend even snel gepost op de bieb, zie post hieronder, en net daarna lees ik bij Karel van het Reve datgene waaraan ik refereerde, dat niet noemen van wat men eet. “Karel en Cato eten heel lekker bij Couperus maar wat zij eten vertelt hij niet”. Andere voorbeelden van dat fenomeen. “In zijn werk struikel je over de artsen maar over hun medische praktijk zegt Tsjechov zo goed als niets”. “Ter Braak zou het ongepast hebben gevonden het merk van die revolver te noemen”.
In het algemeen schrijft Van het Reve hierover “Ik heb een theorie, volgens welke de hoeveelheid realia die in de literatuur worden toegelaten de laatste honderdvijftig jaar steeds groter geworden is”. Ik heb nooit iets gelezen, fragmenten die eerder in het Hollands Maandblad werden gepubliceerd, hoofdstuk 1982.Mexicaanse plaatjes want ik kookte Mexicaans voor het personeel.

Inkopen. Parma coppa (“Niet diepgevroren gesneden!”), lekkere zoutzure rode kersen, ’n fles klassiek gevinifiëerde Bairrada 2003, kidneybonen, bosui voor bij de zoute vis, mihoen en ook nog echte, die glazig kokende, die je bij ons nauwelijks vindt, gemaakt van mungbonen. Bij de slager een mooi uitgesneden entrecôte met zo’n manchet van vet spek eromheen.Vandaag dus dat wielergebeuren. Had gelukkig het personeelseten in grote lijnen klaar. Inkopen ervoor hoefde niet maar wel voor mezelf ivm Pinksterdagen. En B. was gisteren niet op komen dagen; had eergisteren hier fors aan de patisserie-rum gezeten, een ongelofelijk smerig chemisch bocht.Recept
Prei met mayonaise, Noord Spanje
Kook mooie prei`tjes (maar niet al te dun) van gelijke lengte en dikte (geen groen eraan) in licht gezouten water goed gaar.
Laat in het water afkoelen.
Laat de prei uitlekken en haal er eventueel rokken af tot de prei met een gewoon tafelmes goed gesneden kan worden.
Serveer met mayonaise. En, mocht het kunnen, met kaviaarKookte voor het personeel bonensoep met groene paprika en verse worstjes. Verder tortilla’s met mais, peultjes en chorizo. En die tomatensaus met dragon van laatst waarin eieren gepocheerd, met rijst.Vanavond uitgenodigd in de Auberge, als ik tenminste niet van m’n sokken val. Weekendmenu. Salade landaise (maagjes, foie, confits) of meloen met ham; entrecôte bordelaise; crème brulée of aardbeien met onleesbaar. 15 Eu. Waarom kocht ik die entrecôte vandaag?.