vrijdag 12 juni 2009

08-06


Krant. Algemeen directeur van Mc Donalds, Raul Alvarez, wordt gastronomisch rondgeleid in Bordeaux, door de eigenaar van La Tupiña, search the blog.
Madeleine bij een bekende bakker, grattons, kaantjes, op brood, gestoofde asperges (?), ragoût doperwten-ham-tuinbonen-asperges, couscous en kip uit de oven met friet.



Tweede deel van een tentoonstelling van een privé collectie, 1e deel gemist. Commentaar volgt.

Recept
Rawon, Indonesië
Doe een paar keloeweks (toko, evenals de andere Indische ingrediënten) in een flinke hoeveelheid heet water en laat 24 uur staan.
Kook runderbouillon (zie Soep, Vlees), met wat daoen djeroek poeroet erbij en een stengel sereh.
Laat volledig koelen en schep er de volgende dag het vet af.
Breng aan de kook, zeef en breng weer aan de kook met het weekwater van de keloewek.
Blancheer prei en bak kroepoek.
Fruit in weinig arachide-olie een plakje trassi tot het aan beide zijden wat lichter van kleur is.
Voeg de fijngesneden keloewek toe, ui, knoflook, geplet korianderzaad, rode Spaanse peper en fijngesneden verse laos.
Roer even om op halfhoog vuur.
Zet het vuur laag en roer er koenjit door en fijngesneden selderij-blad.
Doe bij de bouillon en proef deze op zout; gebruik ketjap asin om de bouillon te zouten.
Doe rijst in de soepborden, strooi er taugé over, de prei en grof gehakt hardgekookt ei.
Serveer met kroepoek.



Vanavond mooie tomatensaus met die runderhart-tomaten van laatst, rode wijn etc. Macaroni (deze macaroni is perfect voor fideua, search the blog) en Geska. Ipv. knof en peper ging er vinha d’alhos bij, search the blog.



Gedoe Pomerol, de enige “grote” appellatie zonder classificatie trouwens.
Vanaf 2018 moet iedereen vinifiëren binnen het gebied van de appellatie, wat voor veel wijnbouwers ivm. plaatsgebrek onmogelijk is.

PJ. (Bv. une brochure) sur papier glacé (kunstdrukpapier), een ronkende tekst.



Notre Dame, Bordeaux; deels hangend orgel

Wat je in zuid Europa met regelmaat ziet maar bij ons nooit: een kok of ’n verpleegster of ’n bakker die in werkkleding over straat gaat.

Proefde eindelijk die Puget olijfolie “van goed rijpe olijven”. Mooi. Ietsje bittertje maar de smaak over all heel mooi. Meer een saladeolie dan bakolie.
Volgende keer die andere, van onrijpe of weinig rijpe of zo.