vrijdag 19 juni 2009

17-06


Gisteren uitgenodigd. Bekende rode lap.

Recept
Rijst met doperwten, Risi e bisi, Venetië
Smelt boter in een braadpan en doe daar gehakte ui bij en gehakt rookspek.
Breng in een sauspan vleesbouillon aan de kook.
Doe risotto-rijst bij de boter en verse doperwten.
Giet er een flinke scheut bouillon bij en blijf omroeren op hoog vuur, een minuut of vijf.
Giet er dan steeds wat van de bouillon bij tot je voldoende vloeistof in de pan hebt om er de rijst in te kunnen koken. Het eindresultaat moet meer soepig dan risotto-achtig zijn.
Peper en zout, en roer er geraspte parmezaan door.
Bestrooi met gehakte peterselie en laat vijf minuten van het vuur af staan vóór het serveren.Oude afbeelding van de vuurtoren (zie hieronder) door Claude Chastillon

Mail PJ.

Dag Maarten,
Stuur nog wat mooie foto's van de vuurtoren. De oudste vuurtoren van Frankrijk, koning onder de vuurtorens.
Het onderste deel van de toren werd tussen 1584-1611 gebouwd in Renaissance stijl
in opdracht van maarschalk Matignon, gouveneur van Guyenne. Hij diende ter vervanging van een veel oudere toren die ingestort was.


Dat moet de ets of gravure hierboven zijn.

Architekt was Louis de Foix. Hij bouwde het als koninklijk paleisje een kathedraal en een fort. Het had toen vier verdiepingen. De begane grond diende voor opslag ed., op de tweede verdieping bevindt zich het koninklijk verblijf met slaapkamer, toiletten en op de derde verdieping is dan de kapel. Die heeft gebrandschilderde glas in lood ramen en een mooi koepelgewelf.Kapel

"Het Versailles van de zee" Er heeft trouwens nooit een koning geslapen.
In 1780 werd er 30 meter toren bovenop gebouwd waardoor de totale hoogte nu 68 meter is.
De toren kreeg als eerste ter wereld een draaiend licht.
Ooit was Cordouan een landtong. Men zegt dat je bij rustig water tussen Soulac en Cordouan soms nog gedeelten van muren onder water kunt zien. Daar lag ooit de Romeinse stad Noviomagus.

O, vandaar dat de eerste toren Romeins was. En Noviomagus, dat was ook de naam van Nijmegen...

Die werd in 580 verzwolgen door de zee.
Tenslotte vrat de zee steeds meer land weg tot de huidige situatie was ontstaan. Mijn Guide Vert van Michelin zegr daarover: "réduit à un îlot aux 16e-17e siècle”, tot een eilandje gereduceerd in de 16e-17e eeuw.
Het licht van de toren is geautomatiseerd dus de vijf wachters moesten verdwijnen. Maar ik las net deze week in de krant dat ze toch mogen blijven, nu met het doel de toeristen te helpen.


Ik las dat al enkele maanden geleden, maar misschien was het toen nog niet definitief...Soms weet je van schaamte niet waar je moet kijken.
Kreeg ’n bag in box, 5 liter, rode “Franse” (dat was alles aan indicatie) wijn die, prijs er nog op, 14 Eu. kostte, wat heel duur is want een heel redelijke Pays d’Oc heb je voor 7,- en in de aanbieding voor minder dan 5.
Ook nog van iemand die geen cent te makken heeft...
Moest slecht zijn, en inderdaad.Gebak voor in de vriezer gescoord

Las in de krant wat over Ch. d’Issan, de beste na Kirwan bij de 3e grands crus. In 1855, maar gegarandeerd tot op heden. Misschien wel de beste.
Maar goed. Sloeg het op in de Dictionnaire du Gastronome, PJ. “Deze wijn werd geserveerd bij het huwelijk van Henri II Plantagenet en Aliénor d’Aquitaine in 1152”. Kijk.Deze kroeg bestond toen nog niet...