zondag 3 augustus 2008

Chinuuzekluute, Diny


Nee, chinuuzekluute zijn geen krukels of, ook wel, kreukels. En ja, die krukels eet je inderdaad middels het eruit wrikken met een speld.



Dit is een plaatje van Schmidt (zie verderop).
Laat ze me maar aanpakken. Ik maak toch enkel reclame voor ze?

Kreukels (groen of zwart, de ene soort is groter dan de ander, weet nooit welke) kook je in zeewater of "zeewater" (30 gram zout/liter). Je kan ze niet "eruit koken" zoals escargots, vandaar dat speldje, en er zit op de opening dan ook nog het operculum, een rond afsluitplaatje. Je hebt eenschelpigen (slak) en tweeschelpigen (oester, mossel; bivalvae; hoe die eenschelpigen heten schiet me niet te binnen).

(Waarom vertel ik dit allemaal trouwens? Bluf met mijn kennis ongetwijfeld.)

Maar goed, chinuuzekluute, Chinezen-kloten, zijn "zeeslakken". Escargots de mer. Hier wel op de markt maar tragisch van kwaliteit en vol drab. In Brussel zoals verteld op straat verkocht, uren lang gestoofd (met cayenne!) en dan niet meer zo taai, in de Médoc ook wel geliefd.
Uhh, alikruik. Maar dan komen we in de problemen want kreukels worden ook vaak alikruiken genoemd.

Weer een andere soort: Bigorneau



Culinair de meest interessante.

Maak je niet druk over het copyright van Schmidt Zeevis plaatje. Ik vond er zelf wel een.
Erg goeie site trouwens; hier; heb ik al eerder hier gemeld.