maandag 11 augustus 2008

Vijgenjam, Marieke


Vijgenjam

Elke zomer in ons hotel in de Haute Provence worden ’'s morgens croissants en vers stokbrood met zelfgemaakte vijgenjam geserveerd. Niks geen ‘Continental Breakfast’. Dit jaar ook jam van pastinaak. We hebben zeer veel vijgen dit jaar. We snoeien de boom zeer fors om de 2 jaar. Het jaar daarop honderden kleine vijgen, die pas weer in het jaar daarna tot wasdom komen.Interessant, wat voor combinaties je vindt als je een Google (op afbeeldingen) doet op fig marmalade.
Deze is met sinaasappel.
Maar je vindt ook Kroketten met, Camambert met, met rozijnen, met citroen...
Hier (alle links in nieuw venster; blader door naar de volgende pagina's!).

Maar goed. Die kleine vijgjes kan je heel mooi drogen, Super de Boer verkocht ze vroeger. Ook afgeschaft... Drogen, in blokvorm persen, vers laurierblad erop, in plastic wikkelen en opbergen.En bij de betere Turk kan je prima vijgenjam krijgen. Zelfgemaakt is natuurlijk beter, maar niet het hele jaar door.
En voor croissants zie hier.

Pastinaken-jam??????????????? Oh, vandaar dat wat ge me gisteren vroeg...Pastinaak. Bos (Zuihorn) heeft ze. Ook gele. In seizoen dan dus.

Gooi de vijgen in water; dan drukken ze niet kapot als ge er veel hebt; snijdt er het steeltje af en dan in stukjes zoals op de foto.Mooi mes. Is dat een Rosenbaum?

Doe op 1 kilo vijgen 750-800 gram suiker; doe per pan er het sap van 1 citroen bij; kook er jam van; uw jam is goed als ge een paar druppels op een koud bord laat vallen en de jam opstijft; doe in jampotjes.
Vroeger knipte ik rondjes papier en legde die op de jam in het potje, en dan goot mijn man er een paar druppels cognac op (en hij deed zich zelve ook niet tekort). Ik heb nu een truukje van een vriendin: doe de hete jam in het potje; deksel erop; en zet de bloedhete pot op zijn kop gedurende een kwartier. Dat doodt eventuele bacteriën of schimmels ook voor zover aanwezig. Ik heb dit jaar zeker weer zo’'n 20-25 potjes.


Twee dingen.
Kwartel met vijgen zie hier.
En wat over jam iha. Probeer het eens als volgt. Snij het fruit klein, meng met de benodogde suiker en laat 12 uur op kamertemperatuur staan, regelmatig omroeren. Komt veel vocht vrij. Kook er jam van. Minder suiker nodig en wordt sneller dik.