zondag 3 augustus 2008

Enkele reacties op NRC koken blog


Zie voor de link naar het NRC blog aan de linkerkant, "CuliBlogs".

Ik beloofde achter dat maismeel voor Mexicaanse tortilla's aan te gaan. Mais? Tarwe?
Deed een Google op tortilla mejicana recetas en op tortilla mexico recipe.
Bij de eerste krijg je 50/50 mais en tarwe. Bij de tweede, als eerste, een site, deze (alle links in nieuw venster), met "De oorsprong was mais".
Het zal wel, ik bedoel de verschuiving van mais naar tarwe, te maken hebben met dat bio-brandstof gedoe.



Met kip.

Was op zoek, vond dit, ook een wrap. Joods! Kosher zout. Ja, die zijn streng in de leer...

Allemaal verwant met Calzone, Italië



Chaussson (Frankrijk; betekent hetzelfde; slof)



(dit is trouwens een zoete, met appel)

Empadas ("bebrood") en empanadillas ("bebroodjes"), Spanje en Midden en Zuid Amerika:



Allemaal verwant met roti, chapati, naan, tortilla, you name it...

Vijfkruidenpoeder nu.
Dat heb je Frans en ook Oosters. Lijkt wel een beetje op mekaar.

Frans (meestal vierkruidenpoeder, quatre-épices):



Gebruik je in marinades en zo, hier (alle links in nieuw venster).

Chinees, (ook in het Surinaams, "Snees Poeirie", dat moge duidelijk zijn):



Recept hier.

Tot slot Boekweit.

In Brabant aten we altijd de pannekoeken met half tarwe half boekweit.
Alleen boekweit: blini's.



(Maar ja, dit zijn dus tarwe-blini's...)

Maar het volgende nu, over boekweit vs. tarwe.

Enorm lekker als borrelhapje. Eigen uitvinding.
Je snijd aubergine in plakken. Flink zout erover, 10 minuten, draaien, flink zout, afspoelen en uitknijpen en vinger erover en proeven of het nog zout is.
Droogdeppen. Door de bloem en bruin bakken. Blauwschimmelkaas erop en gratineren.

Als je grote schijven hebt, dan gebruik je tarwebloem. Want als je boekweit gebruikt dan wordt dat bloemkorstje zo krokant dat je het niet kan snijden zonder dat het breekt. Boekweit dus op kleine of halve schijfjes...