vrijdag 8 augustus 2008

Catalunya


Catalonië, Cataluña in het Spaans.
Deelstaat.
Barcelona, + noord daarvan Girona (Gerona) + west ervan Lleida (Lerida).
Van hun keuken geven ze fors op, maar echt spannend is het niet.
El Bullí het beste restaurant van de wereld?
Hier (alle links in nieuw venster).
Ik denk dat ik liever en prettiger in een kroeg langs de weg eet. Afgezien van de prijs. Artisjokharten, opgebakken met ham. Zoiets. Linzen met worstjes...Onder Catalonië ligt de deelstaat Valencia, met aan de kust van noord naar zuid Castellón, Valencia en Alicante.

Aan de hele kust van beide deelstaten is het eten, zeg maar, Italiaans-Spaans.
Canelones, Lasaña...Canneloni ("Canelones") met spinazie

Spannend is de paella natuurlijk.Het is verbazingwekkend hoe lang je moet zoeken voor je een plaatje van een normale, gewone paella hebt gevonden. Allemaal flauwekul net dozijnen garnalen (die je nooit krijgt) of zelfs een hele kreeft.

Maar spannender de Arroz al Forn (uit de oven)en de Arroz caldoso, de soepige variant met aardappel.Paella is 0ok weer Italiaans verwant natuurlijk, Risotto, alhoewel de rijstsoorten en de basis anders zijn. Maar ja, dat is simpel: hier heb je dit soort rijst en daar doe je dit mee, daar die soort en daar doe je dat mee.
Dus in Italië witte wijn erbij en boter en de rest van de vloeistof scheutje bij scheutje. In Spanje geen boter en alle vloeistof er in ene bij.Mooi is ook Fideuà, zeg maar paella met pasta; soort dunne lange elleboogjes-macaroni.En Fideuà nera, zwarte, met inktvis-inkt. Weer heel verwant aan Risotto al Nero di Sepie hierZwarte Fideuà

Op die Risotto is het moeilijk zoeken want het vervuilt op zwarte pasta.
Maar op black risotto lukt het wel:Hoe dan ook, zie ook hier.

Maar goed, hoe kwam ik hierop.
Kwam op Catalunya omdat het gesprek vanavond ging over een Catalaanse schrijver, Josep Plá.Zie hier.