zondag 30 december 2007

Vanavond eendeborst


Eendeborst met zuurkool.

Normaal eet ik zuurkool altijd als zuurkoolstamp, gegratineerd. Voor zuurkoolstamp kan je me midden in de nacht wakker maken.
(Wim Kan: "Voor klassieke muziek kan je me midden in de nacht wakker maken. Ik vind het niet prettig, maar je kán me midden in de nacht wakker maken.")

Hoe dan ook.
Niet als stamp dus, vandaag.

Eendeborst: velkant kruislings insnijden, vleeskant snel dichtschroeien (staat nooit in recepten), heel lanzaam op velkant op grillpan (gietijzer en met die ribbels) laten garen. Vet regelmatig afgieten. Van de pan af en NIET warm houden.

In het vet ui en knof, ff sudderen, zuurkool erbij en met twee vorken uit mekaar trekken, omroeren op laag vuur.
Heb je geen eendevet, gebruik dan reuzel.
Droge witte wijn erbij (prima kookwijn is de Chili landwijn van AH) en groentenbouillon, ff roeren, recent gebroken witte peper, grof gebroken karwij, gehakte jeneverbessen, laten sudderen.
Stukken aardappel erbij (ik heb Roseval).
Aardappel gaar: warm de eend op door het stuk, met de vleeskant naar beneden natuurlijk, op de zuurkool te leggen.