zaterdag 29 december 2007

Mooie noord Spaanse salade tiède


Lauwe salade van snijboon, aardappel en ham.

Snijboon wordt in zuid Europa niet gesneden zoals hier maar in sepjes gesneden of, als ze smal zijn, in stukken. In sepjes heet dat hier in de handel "Roma-bonen".



Dit is de Spaanse algemene variant, warm voorgerecht.

Hoe dan ook, in veel zuid Europese eetculturen, en ook in de Surinaamse bv. worden snijbonen en sperziebonen eerst opgebakken tot ze van kleur veranderd zijn. Daarna vloeistof toevoegen en gaarstoven.

Die noord Spaanse salade nu.
Bak de sepjes of stukjes in flink milde olijfolie, met flink knof en ui en met stukjes rauwe ham (nogal dik gesneden plakken in stukjes snijden) en blokjes vastkokende aardappel. Formaat aardappelblokjes dusdanig dat ze gelijk met de bonen gaar zijn. Bonen + ham meestal vóór de aardappelen, flink roerend.
Bonen verkleurd? Scheut water erbij, of beter nog bouillon of bouillon + droge witte wijn. Gaar laten koken op niet te hoog vuur. Peper en zout. Van het vuur af, wat laten afkoelen en afblussen met witte wijnazijn.

Olie + azijn = vinaigrette!