zondag 23 december 2007

Edikang Udong. Over apart gesproken...


(Dank Diny uit Nigeria!)

Met enige vertraging ('African time' zal ik maar zeggen...) dan toch het recept! Natuurlijk heb je ook fufu van andere staples als maïs etc. In dit gebied verstaan we echter alleen fufu van cassave daaronder, vandaar!
Fonio-paddy/teff gebruik ik in ons brood (80% tarwe, 10% rogge die ik in mijn koffer uit Nederland meeneem, 10% teff [soort graszaad waar je die Ethiopische pannekoeken van bakt; zie volgend bericht], alle korrels malen en zonder zeven gebruiken, mengen met zuurdesem en water, bakken op stenen).
Thaise bouillonblokjes neem ik vaak mee uit Antwerpen, van de Sun Wah. Ze zouden msg-vrij zijn, maar dat geloof ik niet zo... Er staan enkel Thaise tekens op en een fotootje van shii-takes. Die shii-takes kweek ik hier zelf en daar trek ik ook bouillon van als ik ze heb, ik weet hoe ze horen te smaken en dus ook dat die bouillonblokjes erg goed zijn!

Hartelijke groeten uit Jos in Nigeria,

PS Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit recept nooit heb uitgeprobeerd. Ik eet geen vlees en met alleen vis gaat het karakter van deze soep verloren. Met egusi is dat gelukkig geen probleem. De maggiblokjes-tas is echter zo fantastisch dat ik er goede hoop is voor het recept denk ik!

MAGGI RECIPE FOR EDIKANG UDONG

Ingredients:

- 6 medium pieces of cowskin
- 8 medium pieces of beef
- 1 medium size smoked fish (Calabar type)
- 1 small size stockfish head
- 4 medium bunches Ikong Ubong (pumpkin leaves)
- 2 medium heaps of water leaves
- 1 small bulb of onion (optional)
- 3 medium sized fresh hot peppers or 1 tablespoon of dried hot pepper
- 3 cooking spoons of palm oil (let op: dat is ongeraffineerde rode palmolie!)
- 3 tablespoons of ground crayfish
- 4 maggi cubes
- 4 cups of water
- salt to taste

Method:

- Wash and season the beef with salt, 1 Maggi Cube, few slices of onion and steam with the washed stockfish head till juice dries up.
- Add 2 cups of water and cow skin and cook until soft.
- Add the crayfish, washed smoked fish, pepper and palm oil to the pot containing the meat, stockfish and cow skin.
- Stir and allow to boil for about 10 minutes.
- Add the remaining Maggi Cubes and the shredded water leaves.
- Stir and cover the pot, cook for about 2 minutes.
- Add the shredded ikong ubong leaves ad cover the pot.
- Simmer for about 8 minutes, stir.
- Add salt to taste.
- Simmer for another few minutes, stir.
- Remove from heat and serve with cassave fufu or eba or pounded yam.